Nem lesz kompenzáció az elvett iparűzési adó miatt

Legfeljebb fejlesztéseket támogat a kormány.

Balla György miniszteri biztos a 168.hu-nak azt mondta, hogy nem kapnak kompenzációt a 47 nagyváros az elvont iparűzésadó miatt, legfeljebb fejlesztéseket támogat a kormány, vagy feladatot vesz át az önkormányzatoktól.

„Mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztettem, hamarosan elkészül az előterjesztésem, ami alapján májusban várható kormánydöntés” – árulta el Balla.

Az alig egy hónapja kinevezett miniszteri biztos szerint nincs mit kompenzálni, mert nem vontak el semmit, az adó elengedett fele is ott marad helyben, a vállalkozásoknál. Azt elismerte, hogy az a pénz valóban nem folyik be az az önkormányzatokhoz, így lehet, hogy mínuszban vannak. De mint mondja, mindenki más is, tehát a kormány is.

Viszont állítása szerint ennek ellenére is nyújt segédkezet a kormány a nagyvárosoknak. Várhatóan helyi beruházásokat és fejlesztéseket tudnak majd támogatni, de emellett elvehetik a közétkeztetést, a háziorvosi ügyeleteket és sportcsarnokok üzemeltetését is.

Utóbbi már meg is történ Szombathelyen, vagyis inkább fogalmazzunk úgy, hogy folyamatban van, hiszen még nem volt meg a Haladás Sportkomplexum átadás-átvétele, de a terv már elkészült. Közel egy hónap csúszás után elkészült a terv, hogyan adják át a Haladás-stadiont az államnak 2021. March 17. 06:59

Mészáros D. Zsolt

Szombathely reménykedett

Nemény András, Szombathely polgármestere egyébként március elején tárgyalt Ballával, ahova elkísérte Illés Károly Fidesz-frakcióvezető és Károlyi Ákos jegyző is. Sokkal okosabbak azonban nem lettek, ugyanis csak annyi derült ki: lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem.

A polgármester lapunknak akkor elárulta, Lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem 2021. March 09. 19:08 a tárgyalás végén azt mondták nekik, hogy nem zárják ki a szabad felhasználású kompenzációt, de nem is biztatják őket. Mint mondta, megkérdezték tőlük, hogy van-e olyan fejlesztés, amiből pénzt tudnak átcsoportosítani működésre, a polgármester szerint pedig csak kettő van:

a piac és az új bölcsőde felújítására szánt önkormányzati önerő, összesen mintegy 580 millió forint.

Illés akkor azt mondta, szerinte megértették a problémát és meg fogják vizsgálni, hogy hogyan tudnak segíteni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet