Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem lesz kompenzáció az elvett iparűzési adó miatt

Legfeljebb fejlesztéseket támogat a kormány.

Balla György miniszteri biztos a 168.hu-nak azt mondta, hogy nem kapnak kompenzációt a 47 nagyváros az elvont iparűzésadó miatt, legfeljebb fejlesztéseket támogat a kormány, vagy feladatot vesz át az önkormányzatoktól.

„Mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztettem, hamarosan elkészül az előterjesztésem, ami alapján májusban várható kormánydöntés” – árulta el Balla.

Az alig egy hónapja kinevezett miniszteri biztos szerint nincs mit kompenzálni, mert nem vontak el semmit, az adó elengedett fele is ott marad helyben, a vállalkozásoknál. Azt elismerte, hogy az a pénz valóban nem folyik be az az önkormányzatokhoz, így lehet, hogy mínuszban vannak. De mint mondja, mindenki más is, tehát a kormány is.

Viszont állítása szerint ennek ellenére is nyújt segédkezet a kormány a nagyvárosoknak. Várhatóan helyi beruházásokat és fejlesztéseket tudnak majd támogatni, de emellett elvehetik a közétkeztetést, a háziorvosi ügyeleteket és sportcsarnokok üzemeltetését is.

Utóbbi már meg is történ Szombathelyen, vagyis inkább fogalmazzunk úgy, hogy folyamatban van, hiszen még nem volt meg a Haladás Sportkomplexum átadás-átvétele, de a terv már elkészült. Közel egy hónap csúszás után elkészült a terv, hogyan adják át a Haladás-stadiont az államnak March 17. 06:59

Mészáros D. Zsolt

Szombathely reménykedett

Nemény András, Szombathely polgármestere egyébként március elején tárgyalt Ballával, ahova elkísérte Illés Károly Fidesz-frakcióvezető és Károlyi Ákos jegyző is. Sokkal okosabbak azonban nem lettek, ugyanis csak annyi derült ki: lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem.

A polgármester lapunknak akkor elárulta, Lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem March 09. 19:08 a tárgyalás végén azt mondták nekik, hogy nem zárják ki a szabad felhasználású kompenzációt, de nem is biztatják őket. Mint mondta, megkérdezték tőlük, hogy van-e olyan fejlesztés, amiből pénzt tudnak átcsoportosítani működésre, a polgármester szerint pedig csak kettő van:

a piac és az új bölcsőde felújítására szánt önkormányzati önerő, összesen mintegy 580 millió forint.

Illés akkor azt mondta, szerinte megértették a problémát és meg fogják vizsgálni, hogy hogyan tudnak segíteni.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra