Nem "segélyt", hanem üzemanyag-kompenzációt kér a Blaguss

Megszólalt a buszos cég.

Kedden írtunk róla cikket , hogy a helyi járatos buszokat üzemeltető BLAGUSS Agora Hungary Kft. segítséget kért a szombathelyi önkormányzattól az üzemanyagár-emelkedés (a hatósági árstopot a Blaguss Agora Hungary Kft. nem jogosult igénybe venni és teljes árat fizet az üzemanyagért), valamint az euro/forint árfolyam változás miatt jelentkezett likviditási problémái miatt - derült ki a közgyűlési előterjesztésből.

A város azzal a javaslattal állt elő, hogy a jövő januárban esedékes díj 60 százalékának, vagyis 60 millió forintnak a kifizetését előre hozná 2022. június 30-ra. A javaslatról jövő hétfőn dönt a közgyűlés.

Négy nappal cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a Blaguss Agora Hungary Kft.-től, amiben azt írják, sértő számukra, hogy a Nyugat.hu azt sugallja, hogy likviditási problémákkal küzdenek.

Nekünk azonban nem volt célunk semmit sem sugallani, ugyanis cikkünk - ahogyan azt már korábban is említettük - a július 27-i közgyűlési előterjesztésből táplálkozott. Szombathely Megyei Jogú Város hivatalos honlapján, a szombathely.hu-n az alábbi idézettel kezdődik a “Javaslat a helyi közösségi közlekedéssel összefüggő döntések meghozatalára” előterjesztés II. pontja:

Busz, helyijárat, helyijáratos busz, helyijáratok, Blaguss, Blaguss Agora Hungary, Blaguss Agora Hungary Kft.,
Havasi Pál (Képműhely)

“A BLAGUSS Agora Hungary Kft. a 2022. június 2-án kelt levelével azzal a kéréssel fordult Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatához, hogy az üzemanyagár emelkedés, valamint az € / Ft árfolyam változás miatt jelentkező likviditási probléma kezelésében segítséget kérjen.”

Korábban azt is leírtuk cikkünkben, hogy a cégre a hatósági üzemanyagár nem vonatkozik.

Bár kiemelik, hogy nem segélyért folyamodtak, mi ezt nem is állítottuk, az üzemanyagkompenzáció pedig nem szerepelt az előterjesztésben. A forint-euró árfolyam változás említése viszont igen. De ezt ide kattintva Önök is elolvashatják.

Íme a Blaguss Agora Hungary Kft. levele:

„Tisztelt Szerkesztőség,

a Blaguss Agora Hungary Kft. tulajdonos-ügyvezetőjeként visszautasítom és helyreigazítást kérek a 2022.06.21-én a Nyugat-hu oldalon megjelent cikkükkel kapcsolatban.

Cégünk stabil gazdasági háttérrel bír, négy jól működő telephellyel, minőségi szolgáltatással. Ezért is sértő számunkra, hogy „60 milliós segélyt kaphat a Blaguss a várostól” címmel megjelent cikk, melyben azt sugallják, hogy likviditási problémákkal küzdünk. Ezt határozottan visszautasítom és kijelentem, hogy továbbra is minden működéshez szükséges feltétel adva van.

Tájékoztatom az Olvasóközönséget arról, hogy azért fordultunk Szombathely MJV Önkormányzatához 2022. márciusában, mivel március 11-től cégünkre a hatósági befagyasztott üzemanyagár nem vonatkozik, így 480 Ft/l helyett ma már a ránk vonatkozó ár a 800 Ft/l árat is meghaladhatja. Úgy gondolom, hogy ez a mérték extrém növekedés, mely változásról természetesen sem az Önkormányzat, sem a Blaguss Agora Hungary Kft. nem tehet, a piaci körülmények változtak.

A bekövetkezett üzemanyagár változás tekintetében a Blaguss Agora Hungary Kft. minden szerződéses partnerével megkötötte a módosított szerződését, kivéve Szombathely MJV Önkormányzatát. Folyamatosan egyeztettünk a városvezetéssel a tömegközlekedés zökkenőmentes fenntartása érdekében a megváltozott piaci viszonyok mellett, tudomásul véve azt, hogy egy önkormányzat esetében egy ilyen, előre nem látható változás kezelése jóval hosszabb időt vesz igénybe, mint egy gazdasági társaság esetében.

A fent leírtakból kitűnik, hogy cégünk NEM SEGÉLYÉRT folyamodott, hanem ÜZEMANYAGKOMPENZÁCIÓ igényét jelezte Dr. Nemény András Polgármester Úr felé.

Emellett szeretném megjegyezni, hogy Ft/EUR árfolyam változása sem írásban, sem szóban nem került említésre megbeszélések során.

Szlávik Gábor tulajdonos / ügyvezető igazgató Blaguss Hungary Kft.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet