Így is lehet: Szombathely ellenzéki és Székesfehérvár fideszes polgármestere értelmesen vitázott a Facebookon

Arról volt szó, a kormány hogyan támogatja az önkormányzatok kiadásainak növekedését.

Kicsit nehéz leírni, de ma már kivételnek számít, ha egy kormánypárti és egy ellenzéki politikus normális hangnemben tud beszélgetni. Főleg, ha mindez a Facebookon zajlik, hiszen a közösségi oldalon nem igazán jellemző a higgadt érvelés és az udvarias hangnem.

"Minden önkormányzatot kisegített a kormány"

A hét elején Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti (Fidesz), és Nemény András, Szombathely ellenzéki (Éljen Szombathely( polgármestere vitázott egyet a Facebookon. Cser-Palkovics indított egy poszttal , amiben arról írt, hogy a kormány döntése értelmében minden önkormányzat működési többlettámogatást kap.

A székesfehérvári polgármester három állítást tett:

 • A kormány több ágazatban, minden önkormányzat számára biztosítja azt a működési többlettámogatást, ami a január 1-től bevezetett béremelések (minimálbér, garantált bérminimum, önkormányzatokat érintő ágazati béremelések több szektorban) fedezetéhez szükséges. Ez Székesfehérvár esetében 535 millió forintot jelent.
 • Persze önkormányzatról önkormányzatra eltérő, hogy mekkora forrás szükséges a megemelt bérek fedezéséhez, a lényeg, hogy ezt mindegyik magyar település megkapja, méretétől, lakosságszámától, polgármesterének pártállásától függetlenül. Összességében ez a kormányzati intézkedés több tízmilliárd forintos kiegészítő működési forráshoz juttatja az önkormányzati szektort.
 • A kormány kiegészítő támogatást biztosított településüzemeltetésre is. Ez Székesfehérvárra vonatkozóan 28 millió forintot jelent. Fontos hozzátenni, hogy a kulturális területen (színház, stb.) még korábban döntött a béremelés állami finanszírozásáról a kormány.
 • Cser-Palkovics megköszönte a kormány döntését, és arra kérte a polgármestereket, hogy erről a döntésről tájékoztassák az embereket. Egyúttal megköszönte a közös fellépést azoknak a polgármestereknek, akik "települési, és nem pártpolitikai érdekek mentén képviselik az önkormányzati világ érdekeit" .

  "Egy polgármesternek az egész város működéséért van felelőssége"

  Nemény András ehhez a poszthoz szólt hozzá. Megköszönte Cser-Palkovicsnak és a megyejogú városok polgármestereinek, hogy támogatásukkal sikerült egységesen tárgyalni a kormánnyal a kompenzációról.

  Nemény András és Cser-Palkovics András
  Mészáros D. Zsolt

  De kiemelte, hogy az említett kormányzati döntés előtti tárgyalás több területet érintett, a bértámogatáson túl az energiaárak növekedése, az infláció emelkedésének hatásai, a Covid okozta kiesés és az iparűzési adó kormányzati döntésből adódó kiesésének kompenzálása volt a téma.

  Nemény megjegyzi, a béremelés és az energiaárak tekintetében kaptak ígéretet, vagy legalább biztatást, míg az iparűzési adó esetében újra csak az adóerőképesség lesz/lehet a számítási alap, a covid okozta kiesés pedig szóba sem került. (Erről bővebben beszéltünk Nemény Andrással nemrég készült interjúnkban Nemény András: Csodafegyver nincs, egy ponton túl saját magunkon sem tudunk spórolni January 15. 18:56 . Sz. J.)

  Nemény András részletezte a szombathelyi adatokat:

 • A minimálbérhez és garantált bérminimumhoz kapcsolódó támogatás az önkormányzat és intézményei esetében 488 millió forint. Ugyanakkor az ezekkel járó többlet teher 571 millió forint.
 • Azaz a tavalyi évhez képest 83 millió forinttal többet kell kigazdálkodni.
 • Ebben az összegben nincsen benne az önkormányzati cégeknél kifizetendő többlet bérköltség, amelyre nem kaptak semmilyen támogatást.
 • A béremelés szükséges és fontos volt, a hozzá adott támogatás valódi segítség, ugyanakkor a a végén az ígéret ellenére mégiscsak a nagyon nehéz helyzetben lévő önkormányzatok állják a számla egy részét.
 • Az iparűzési adókiesés adóerőképesség alapján történő kompenzációja Székesfehérvár és Szombathely esetében azt jelenti, hogy a tavalyi évhez hasonlóan nem kapnak majd támogatást. (Székesfehérvár korábban kapott 1,4 milliárd forint működésre fordítható összeget, míg Szombathely akkor sem kapott semmit).
 • Ezt azért tartom sérelmesnek, mert mindkét város nagyon magas szolidaritási adót fizet (Szombathely a 8,3 milliárdos HIPA bevételéből 2,7 milliárd forintot.)
 • Ennek az adónak pedig ugyanúgy az adóerőképesség a számítási alapja. Azaz azzal, hogy nem kapnak kompenzációt, kétszeresen is sújtják a szombathelyi önkormányzatot.
 • Nemény hozzáteszi: ő is annak a híve, hogy amit kapnak a kormánytól, azt köszönjék meg, és ne csak a kritikákat hangoztassák. De egy polgármesternek a fejlesztések mellett az egész város működéséért van felelőssége, és minden eszközzel ezt kell segítenie - írta.

  A szombathelyi polgármester végül kijelenti, törekvéseik támogatásában továbbra is számít székesfehérvári kollégájára.

  "Minden város szabad"

  Cser-Palkovics válaszában megköszönte Nemény levelét, és azt, hogy a pártpolitikát félretéve tényszerűen tudnak tárgyalni, és bízik benne, hogy egyre több kollégájuk követi ezt a példát.

  Persze, kritizált is, mint írta, nem értette, miért kellett létrehozniuk az ellenzéki városvezetőknek 2019-ben a "Szabad Városok Szövetségét" , mert szerinte minden város szabad. A székesfehérvári polgármester azt írta, ezzel a lépéssel Nemény politikai közössége gondolkodik "fideszes" és "nem-fideszes" városokban.

  Kifejti, hogy nem csak a kormánynak, hanem az önkormányzatoknak is áldozatokat kell hozniuk a járvány okozta gazdasági problémák kezelésében. A szolidaritási adóval egyetért, de a mértékét ő is sokallja. Javasolja, hogy tartsák fenn a szolidaritási hozzájárulást csökkentett formában, de azt egy agglomerációs fejlesztési alapba helyezzék, amit csak a városok agglomerációs vonzáskörzetében vagy a városokban megjelenő térségi feladatokra, például közlekedésre, egészségügyre, kultúrára lehessen elkölteni.

  Cser-Palkovics a végén kijelenti, bízik benne, hogy a Megyejogú Városok Szövetségében sikerül ezeket a témákat megtárgyalni, és ki tudnak alakítani egy közös álláspontot.

  Mi tesszük hozzá, lehet, hogy ez kis vita is előremozdítja a nagyvárosok közti együttműködést.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet