Nemény András: Csodafegyver nincs, egy ponton túl saját magunkon sem tudunk spórolni

Évindító interjú Szombathely polgármesterével, akivel arról is beszéltünk, milyen egy igazi csoda, és mit várhatunk 2022-től.

Közeledünk a választási ciklus feléhez, közel két és fél éve volt az önkormányzati választás. Hogyan érzi magát a szombathelyi polgármesteri székben most, 2022. január elején?

Szeretem csinálni minden nehézség ellenére. Nem vagyok székhez ragaszkodó típus, azt is látom, ha egyszer befejezem, akkor egy másik életet élni is jó lesz. Ez a két év olyan volt, mint egy érzelmi hullámvasút, de egyáltalán nem bántam meg, hogy belevágtam.

Két és fél évvel ezelőtt volt egy választási programjuk, ennek egy részét nem sikerült teljesíteni. Miért nem?

Nagyon sok mindent sikerült megvalósítani, olyanokat is, amelyek eredetileg tervben sem voltak. Ilyen volt például az iparterület fejlesztése 23,5 milliárd forintért robotizált óriásgyárat épít Szombathelyen a Schaeffler 2019. November 28. 14:26 , amiből meg tudtuk oldani a működésünket. De az sem volt tervben, hogy ingatlanértékesítési bevétel kell a működéshez a járvány okozta bevételkiesések és a kormányzati elvonások miatt.

Nemény András interjú
Nemény András: A két év alatt volt két nyugodt hónapunk
Mészáros D. Zsolt

A választások óta egyik évünk sem volt normális év, a barátaim azt mondták, volt két nyugodt hónapom. Gyakorlatilag egyfolytában nehezített pályán kell játszani, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne jól csinálni.

Csak át kellett állítani az agyunkat, átalakítani a működésünket, és olyan forrásokat kellett behozni, amikre korábban nem gondoltunk, hogy lehetséges. És olyan fejlesztéseket kell megvalósítanunk, amikhez nem kell sok pénz, mégis minőségi változásokat hoznak.

Milyen fejlesztésekre gondol?

Például a közösségi bérlakás-rendszerre, amit még a belügyminisztérium is elismert Olyan jól működik a szombathelyi bérlakásrendszer, hogy még a belügyminisztérium is elismerte 2021. November 16. 15:54 , vagy a háziorvosi életpálya-modellre Egyedülálló rendszerrel akarja Szombathelyre csábítani a háziorvosokat a városvezetés 2020. February 16. 07:02 . Szerveztünk kevésbé költséges, de népszerű kulturális rendezvényeket, és említhetem az új tömegközlekedési rendszert Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat 2021. June 18. 19:19 , ami több pénzbe kerül, de így is olcsóbb, mintha a Volán nyerte volna el a szolgáltatást.

Azért voltak olyan ígéretek, amelyeket nem valósítottak meg.

Ezek a nagyobb költséget igénylő elképzelések, amelyekre ebben a járvánnyal és pénzelvonásokkal terhelt időszakban tényleg nem maradt forrásunk. Ezek a tervezett infrastrukturális fejlesztések.

Az, hogy másik cégre bízták a helyi buszközlekedést, elég nagy változtatás.

Akármikor szóba került korábban a buszközlekedés, mindig azt hallottuk, hogy ezen nem lehet változtatni, el kell fogadnunk azt, ami van. Miközben mindenki látta, hogy régi, rossz állapotban lévő buszok közlekednek a városban, amelyek nem érik el a 21. századi szintet.

"...jövőre elindulnak az útfelújítások..."

Valós verseny alakult ki, és még a vártnál is sokkal jobb kondíciókat hozott a Blaguss. Az tény, hogy új, klimatizált, környezetbarátabb buszokat állítottak be.

Tudom, hogy egy korábbi Nyugat-podcastben Nemény András: Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltnek javasolt 2021. October 22. 16:27 végig vették a nem teljesített választási ígéreteket, de néhány dolgot azért említsünk meg most is. Mi a helyzet az útfelújításokkal? Látszik valami megoldás?

Ha utakat nem is, de járdákat fel tudtunk újítani és két gyalogoshidat is. Az idén lesz több komolyabb útfelújítás is, amelyek a kormányzati forráshoz kapcsolódnak. De az igazi útfelújítási program uniós forrásból lesz, mert a TOP-programból 45 milliárd forint uniós támogatás érkezik Vas megyébe a következő hét évben 2021. November 19. 13:18 több mint nyolcmilliárd forintot, vagyis amennyit csak lehet, az utakra fordítjuk majd, ellentétben a korábbi városvezetéssel, akik épületeket újítottak fel ebből a forrásból.

Már megvan, hogy hol mit akarunk, de ez a pénz később érkezik, hiszen az Európai Unió idén induló hétéves költségvetési ciklusához kapcsolódik. Ha minden terv szerint megy, jövőre már elindulnak az útfelújítások.

Volt szó az ingyenes parkolásról is.

Nem ígértünk ingyenes parkolást a választások előtt. Két órányi ingyenes parkolást ígértünk, ami most meg is valósult Változik a zöld rendszámú autók parkolási kedvezménye Szombathelyen 2021. December 12. 07:25 a 2-es és 3-as parkolóövezetben a zöld rendszámú autóknak. A belvárosban nincs ilyen kedvezmény, az a cél, hogy az autókat a külső körzetekben parkolják le.

Az általános, ingyenes parkolás nem szerepelt a 2019-es választási ígéreteink között, amikor a járvány alatt nem kellett fizetni a parkolást, be is igazolódott, hogy rossz irány lenne, hiszen az egész városban káosz alakult ki.

Vannak olyan megoldásra váró ügyek is, amelyek nem az önkormányzathoz tartoznak, de azért tehet valamit a megoldásuk érdekében, Ilyen például a Savaria Nagyszálló, amit végül mégiscsak megvett egy cég, de azóta nem történt semmi.

Mi annak idején azért gondoltunk a Savaria Nagyszálló megvásárlására, mert az volt az elképzelés, hogy piacképessé tesszük, és annak adjuk tovább, aki lát fantáziát a hasznosításában.

Nemény András interjú képek
Ma irreális, hogy a város saját kasszájából újítsa fel a volt SZTK-t
Mészáros D. Zsolt

Az épület a reális árnál sokkal drágábban kelt el, abban bíztak, hogy az önkormányzat él az elővásárlási jogával. Most már látjuk, hogy valószínűleg egy NER-oligarcha vásárolta meg Háttérbe húzódó, Tiborcz Istvánnal is üzletelő milliárdosé lett a Savaria Nagyszálló 2021. June 28. 11:30 , nyilvánvalóan arra számítva, hogy a felújításához kormányzati forrást kap majd.

A mi felelősségünk ebben az, hogy megpróbáljuk a környezetét rendben tartatni. Fel is szólítjuk erre, időnként kitakarítjuk 300 kiló hulladékot szedtek össze a magánkézben lévő Savaria Nagyszállónál az önkormányzat emberei 2021. October 19. 14:49 a környékét, és annak költségeit kiszámlázzuk a tulajdonosnak. Ha pedig majd kérik az együttműködésünket, akkor természetesen nyitott kapukat találnak.

Mi a helyzet a volt huszárlaktanyával? A korábbi városvezetés alatt több terv is született, de egyikből sem lett semmi.

Mi nem készítettünk eddig tervet a laktanyára, most viszont gondolkodunk rajta. A következő egy-két évben lehet és lesz is változás, nyilván sok minden függ a körülményeken. De gondolkodunk benne, igen.

Van terv a volt SZTK épületére? Ott áll leromlott állapotban és üresen egy belvárosi téren. A legutóbbi közgyűlésen mintha változott volna az akarat "Életet kellene lehelni a volt szombathelyi SZTK-ba!" 2021. December 16. 11:48 az épülettel kapcsolatban.

A szándék és az akarat akkor tud változni, ha van forrás. Forrásra pedig akkor van esély, ha olyan országgyűlési képviselőnk lesz, aki ezt kilobbizza. Most van egy olyan jelölt, Czeglédy Csaba, ki azt mondja, neki célja, hogy forrást szerezzen a volt SZTK hasznosítására.

Ha ez sikerül neki, akkor mi partnerek vagyunk benne. De az ma irreális, hogy a város saját kasszájából újítsa fel. Ráadásul meg is kellene venni több millió forintért. Csak kormányzati támogatással lehetne megvalósítani.

Van elképzelés a hasznosítására? A közgyűlésen felmerült, hogy a szociális bérlakás, esetleg szálloda vagy intézmény legyen benne.

Fiatal családoknak, lakásnak el tudnám képzelni, szociális bérlakást abba a környezetbe nem tennék. Szállodára sem ott lenne szükség, ez az elképzelés nem is reális, hiszen a városnak van egy szállodafejlesztési terve, de jelen pillanatban arra sincs forrás.

Az iparterületre tervezett közszolgáltató telephely ügye is furcsán alakul. Hiszen az önkormányzati cégeket akarták oda kiköltöztetni, távol a lakóterülettől, de most csak az irodák költöznek ki Meg kell magyarázni a minisztériumnak, miért nem tudják kiköltöztetni a SZOVA gépállomását a város szélére 2021. December 20. 07:17 , a gépállomás marad a városban. Az irodistáknak ki kell járniuk a város részélre, miközben a munkagépek maradnak.

Minden közszolgáltató ki fog költözni, de ez idő kérdése. Pályázati pénzből indult eleve a program, így vannak kötöttségek is. A projekt, amit egyébként az előző városvezetéstől örököltük, még nem zárult le. Már az előző ciklusban kiderült, hogy a pályázati támogatásból nem valósítható meg teljes egészében a multifunkciós közszolgáltató telephely. Választ nem kaptunk arra, hogy akkor miből valósul meg.

De arra alkalmas, hogy a Távhő, a Szompark és a SZOVA Welther Károly utcai épületéből mindenki kiköltözzön. A Welther utcai irodaház, illetve a Távhő székháza a Gyöngyös-parton, az SZTK épülete mögött is megüresedik, és hasznosítható lesz.

Az is felmerült kritikaként, miért támogatja az önkormányzat komoly pénzekkel a Falco kosárcsapatot. Tényleg erre kell költeni a pénzt?

Egyrészt városi egyesületről van szó, másrészt kell egy olyan csapat, ami más városokba és külföldre is elviszi Szombathely hírét. A kosárcsapatnál ez nagyon bejött, és van hozzáadott értéke is. A csarnok tetőfelújítása komoly százmilliós összeg, amit saját erőből nem tudunk megcsinálni. De azzal, hogy a csapat a Bajnokok Ligájában játszik, a szövetség könnyebben irányította ide a tao-pénzeket, amikhez csak az önerőt kellett hozzátennünk.

Nemény András interjú képek
Az öröm, a felszabadultság fontos ebben a depressziós korszakban
Mészáros D. Zsolt

Már ezzel megtérült a csapatnak adott önkormányzati támogatás egy része, a meccsek pedig az embereknek adnak egyfajta örömöt, felszabadultságot, ami főleg ebben a depressziós korszakban fontos. Úgy gondolom, összességében megéri az önkormányzati támogatás.

Hogyan látja most a város anyagi helyzetét? Azt tudjuk, hogy az önkormányzat nem kapott állami kompenzációt, iparűzési adóból viszont a vártnál nagyobb összeg folyt be. Ez mekkora lélegzetvételnyi lehetőséget ad?

Nagyon keveset. Látni kell, hogy 2019-ben 10 milliárd forint volt az iparűzési adóbevétel. 2020-ben 9,2 milliárd volt, tavaly pedig 8,3 milliárd, de ez még nem a végleges szám. Az a baj, hogy nem is tudunk pontosan tervezni, mert van olyan cég, amelyik visszakér a korábban befizetett adóelőlegéből, mert visszaesett a bevétele. Tehát még nem tudjuk pontosan, mekkora lesz a tavalyi bevétel, ennél több már nem lehet, kevesebb még igen.

"...soha többet nem fogjuk visszakapni a gépjárműadót..."

Másik részről pedig hihetetlen magas energiaköltségek vannak, emelkednek a bérköltségek a minimálbér- és a garantált bérminimum növelése miatt, nagyon magas az infláció. Idén is marad az egyszázalékos iparűzési adó a kis- és középvállalkozásoknál, továbbra sem kapjuk meg a gépjárműadót, ami az elmúlt három évben már 900 millió forintot tesz ki.

Mindezek terhelnek minket a következő évben is, és még ott van a vállalt fejlesztési kötelezettségeink önereje is, azt is a működésből kell elvonni. Ezek együtt már nagyon komoly tételeket jelentenek.

Van rá esély, hogy az idén kompenzációt kapjon Szombathely?

A Megyei Jogú Városok Szövetségében nemrég megállapodtunk, hogy egységesen kérjük a kompenzációt az iparűzési adó csökkentése, a gazdasági visszaesés, az energiaárak emelkedése és a garantált bérminimum emelése miatt. A gépjárműadó elvétele után nem is kértünk pénzt, arra egyébként azt mondták, hogy soha többet nem fogjuk visszakapni.

Arról nem is beszéltünk, hogy a cégeinkkel mi a helyzet, azoknál is emelkednek a költségek. Az első tárgyaláson a Pénzügyminisztérium képviselője azt mondta, a kormány továbbra is az adóerőképesség alapján akar kompenzációt adni.

Ami nagy baj, mert akkor Szombathely megint nem kap kompenzációt. És közben mi vagyunk azok, akiket az adóerőképesség miatt sújtanak a szolidaritási adóval is. Előre tudjuk, hogy jövőre 2,7 milliárdot le fognak vonni a 8,3 milliárdból, egymilliárdot az egy százalékos iparűzési adó miatt, és így nagyon kevés forrás marad, a feltételek pedig csak nőnek.

Van valamilyen eszköz arra, hogy küzdjenek a kompenzációért?

Egyetlen eszközünk az aláírásgyűjtés, amit a napokban jelentettünk be Aláírásgyűjtést indít a szombathelyi városvezetés, hogy a város kapjon kormányzati kompenzációt January 12. 16:11 . A szombathelyiek segítségét kérjük, támogassanak abban, hogy a város megkapja, ami jár, ne járjunk rosszabbul, mint mások. És legyen világos, hogy ebből a pénzből tudunk fejlesztésekre, utakra, járdákra, játszóterekre fordítani.

Tavaly azért komoly összegek jöttek be Nem lesz licit, viheti a 800 milliós szombathelyi ingatlancsomagot az egyetlen állva maradt pályázó 2021. October 24. 11:30 ingatlanértékesítésből. Van még a városnak értékesíthető ingatlana?

Biztos, hogy van, ha szükséges, össze kell állítanunk egy újabb csomagot, de ezt nem lehet a végtelenségig csinálni. Ha iparterületet értékesítünk, az megéri, mert később is bevételt generál. A családi ezüstöt viszont nem szívesen adja el az ember, és azokat az ingatlanokat sem, amelyek hasznot hoznak.

Van terv arra az esetre, ha az idén sem kap kompenzációt a város?

Csodafegyver nincs. Egy ponton túl saját magunkon sem tudunk spórolni, az ingatlanértékesítés sem a legjobb megoldás, de ha nagyon kell, össze tudunk állítani egy csomagot. A pályázati források pedig egyre inkább a fejlesztésekre vonatkoznak.

"...azt mondtam, akit kiválasztanak a választópolgárok, azt fogom támogatni..."

Nem készülünk most tervvel erre az esetre, megvárjuk, mi lesz az áprilisi választások eredménye, nyilván, akkor tervez mindenki újra.

Az őszi ellenzéki előválasztások előtt Ön Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltet és Ungár Péter képviselőjelöltet támogatta. Ehhez képest a választások után Márki-Zay Péter lett a közös miniszterelnök-jelölt és Czeglédy Csaba a közös szombathelyi képviselőjelölt.

Ungár Pétert is jó jelöltnek tartottam, de nem támogattam külön, azt mondtam, akit kiválasztanak a választópolgárok, azt fogom támogatni. Karácsony Gergelyt valóban támogattam, az ő szombathelyi fórumán voltunk közösen Ungár Péterrel.

Ön ki is jelentette korábban, hogy Karácsony Gergellyel nagyon jó a kapcsolata, sok mindenben értenek egyet. Amellett, hogy ő Budapest főpolgármestere, a nagypolitikában hátrébb szorult.

Főpolgármester úr hozott egy döntést a kampányban, hogy visszalép, és beáll Márki-Zay Péter mögé. Az idő abban igazolta őt, hogy Márki-Zay lett a közös jelölt, remélem, abban is igazolja majd, hogy Márki-Zay lesz a miniszterelnök.

Nemény András interjú képek
Remélem, Márki-Zay Péter lesz a miniszterelnök-jelölt
Mészáros D. Zsolt

Karácsony Gergely a saját ambíciót a háttérbe szorította abban a reményben, hogy így kormányváltás lesz. Ezt a döntését tiszteletben tartom attól függetlenül, hogy akkor egyetértettem-e vele vagy sem, mert ennek már nincs jelentősége.

Neki most főpolgármesterként kell kihoznia magából a maximumot Budapest érdekében, és azért, hogy tavasszal kormányváltás legyen.

Nemrég volt az idei év első politikai sajtótájékoztatója „Előválasztás, népszavazás, kormányváltás” – a 2022-es év első ellenzéki akciója Szombathelyen January 07. 15:56 Szombathelyen, ahol Ungár Péterrel és Czeglédy Csabával közösen kampányoltak az ellenzéki aláírásgyűjtés sikeréért. Sok kritikát kapott az ellenzék az utóbbi időben azért, mert az előválasztás óta gyakorlatilag nem történt semmi. Ez a közös sajtótájékoztató jelentheti azt, hogy elindul az ellenzéki pártok közös kampánya?

Egyértelműen igen. Nem egyszerű egy ilyen sok szereplőből álló szövetségnek felállni és megindulni. Főleg egy olyan előválasztás után, amikor mindenki mindenkivel szemben is indult, és át kell állni arra, hogy mostantól közösen kell dolgozni. Mint egy elefánt, ami nehezen indul, de ha elindult, nagyon tud dübörögni. Most úgy érzem, hogy elindult.

Egyébként külön érdekesség, hogy az Egységben Magyarországért nevű ellenzéki összefogás az Éljen Szombathely! kampányszíneit használta fel.

Ezt a közös sajtótájékoztatót vehetjük úgy, mint az ellenzéki kampány szombathelyi indulása, vagy egy sima felhívás volt az aláírásgyűjtésre?

Több volt, mint egy sima felhívás. Elindul a kampány, minden párt ott van a közös jelölt mögött, és dolgoznak is most már. Én azért ettől elég távol vagyok, polgármesterként a város dolgaival foglalkozom, úgy tudok segíteni, ha ezt jól csinálom. Nem vagyok sem kampányfőnök, sem kampánystratéga, de a jó ügyek mellé odaállok. Az aláírásgyűjtést támogattam, mert úgy gondolom, mindkét kezdeményezés fontos és jó ügy.

Polgármesterként mit vár a választásoktól?

Ha a pártpolitikát kivesszük tavaszi választásból, akkor is arról szól, hogy van egy agilis, tenni akaró, mindenhol jelen lévő jelölt, aki tesz is: ő Czeglédy Csaba, aki abban a korban is van, amikor ezt a legjobban tudja tenni. És van egy kifutó modell Hende Csaba személyében.

Akinek korábban voltak érdemei, de mostanra elveszítette a saját közösségének a bizalmát és támogatását, ő maga sem motivált már. Úgy látom, ő már levezetni akar a következő ciklusban, és ha valaki az utolsó ciklusára készül, akkor semmiképpen nem tud jó képviselő lenni. Mert nem motiválja az, hogy a folytatás miatt tegyen bele mindent.

Nemény András interjú képek
Ha a Fidesz veszít, akkor az önkormányzatokat nehezebb helyzetbe sodorja
Mészáros D. Zsolt

Ha mindent lefejtünk és csak ezt az aspektust nézzük, akkor ez valós választás, és én egyértelműen Czeglédy Csabára voksolok.

Nyilván az is egy kérdés, hogy milyen kormány lesz. Ha a mostani ellenzék alakíthat kormányt, akkor Czeglédy Csaba nyilván minden ígéretlét be tudja váltani, ha nem, akkor ugyanabban a helyzetben leszünk, mint most vagyunk.

Nem tart attól, hogy ha a Fidesz hosszabbít, még nehezebb helyzetbe sodorja az ellenzéki városokat?

Szerintem összességében az önkormányzatokat sodorja nehezebb helyzetbe. A kormánynak semmi tetszik, ami önkormányzat. Ezt az egész önkormányzati rendszer fogja megsínyleni, az ellenzéki városok pedig fokozottan.

Pedig egyértelmű, hogy óriási bizalom van felénk, az elmúlt évek ezt csak erősítették. Az emberek tudják, hogy tőlünk az igazságot kapják, a hiteles tájékoztatást, és ahogy tudunk, segítünk. Nem tudunk megoldani minden problémát, nem is minden pénz kérdése, de ami erőnk és lehetőségünk van, azt megkapják. Ezért aztán mindennel hozzánk fordulnak.

Olyan ügyekkel, amik nem is az önkormányzathoz tartoznak?

Igen, és ezekben is próbálunk segíteni.

Röviden hogyan jellemezné a mögöttünk levő évet?

Nagyon nehéz év volt, sok-sok kisebb sikerrel, mindez nagyon erős ellenszélben. Harcos év volt, mindenki a maga területén harcolt, az egész város megtette a magáét, szerintem a város közössége nagyon jól vizsgázott ebben az évben. Sajnos, van, aki az életéért küzdött, és nem mindenki nyerte meg ezt a csatát.

Számomra az év egyik legmeghatóbb pillanatát is a járvány okozta. Volt egy, a húszas évei elején járó lány, akit nem ismertem, és akinek a barátja keresett meg Messengeren. Azzal, hogy a lány több hete lélegeztetőgépen van, és nagyon szeretne bemenni hozzá az intenzív osztályra, mert úgy érzi, ha nem lehet mellette és nem foghatja a kezét, akkor a lány nem éli túl.

"...küzdünk nap mint nap, de az mind semmi ahhoz képest, amikor egy ilyen kisebb csoda megtörténik..."

Nekem nincs közöm a kórházhoz, de azért ismerek egy pár embert, segítséget kértem, hogy bejusson a fiatalember. Bejutott és folyamatosan tájékoztatott a lány állapotáról.

Hosszú idő, nyolc-tíz hét után került le a gépről, és karácsonykor a lány küldött üzenetet. Tudta, hogy figyelemmel kísérem, és annyira jó érzés volt, amikor maga kívánt boldog karácsonyt.

Annyi mindent próbálunk tenni, küzdünk nap mint nap, de az mind semmi ahhoz képest, amikor egy ilyen kisebb csoda megtörténik.

Hogyan látja az előttünk lévő évet? Például két éve nincs karnevál.

Szerintem az idén lesz karnevál, szeretnénk visszatérni a normális kerékvágásba. De mi a választás előtt is arra tettünk fel mindent, hogy a szombathelyieknek a mindennapjaiban igyekezzünk segíteni. Hogy minden szombathelyi érezze Szombathelyt a magáénak, és ehhez nem nagy, látványos dolgok kellenek, hanem hogy mindenki a saját életében, lakóterületén érezze, jó szombathelyinek lenni.

Amikor mi lettünk az ország legboldogabb városa, akkor azt gondoltam, hogy azért nem járunk rossz úton.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet