Nemény András: Egy percét se bánom! Örülök, hogy ezt a 3 évet én csinálhattam

Milyen volt az elmúlt 3 éve egy ellenzéki nagyváros polgármesterének?

/

letöltés 87.56MB
Szembesítő podcast Szombathely ellenzéki polgármesterével.

2019 októberében ellenzéki városvezetése lett Szombathelynek. A közgyűlés megalakulása után készítettünk egy interjút Nemény András polgármesterrel. Ez a beszélgetés Nemény András: Átláthatóak és láthatóak leszünk, közös városvezetést szeretnék 2019. October 18. 18:38 szolgál podcastunk alapjául. A kérdező Roznár Gyöngyi, a Nyugat főszerkesztője.

Alább olvashatnak némi hangulatébresztőt a beszélgetés teljes megnézéséhez és meghallgatáshoz:

 • A koronavírus-járvánnyal való szembenézés magánemberként és polgármesterként is megviselte. Egyszerre féltette a családját, barátait és a városát. Ám nem is volt idő ezen gondolkodni, olyan gyorsan kellett sok mindent csinálni.

 • A mostani, rezsiválságos idő is nehéz lesz, mert az emberek megélhetése kerül veszélybe. Mindenki megszokott egy színvonalat, amiből vissza kell lépnie. A városnak az is a dolga, hogy a nagyon nehéz emberi helyzetekben segítsen. Erre külön 200 milliójuk van.

 • Nagyon sok szempontot kellett mérlegelniük, mikor arról döntöttek, mit zárnak be, hol spórolnak. Itt tökéletes megoldás nincs. Elsődleges céljuk, hogy legalább az önkormányzati munkahelyeket megőrizzék. Annak örül, hogy a Fő téri díszkivilágítást sikerült megoldani.

 • Úgy vélik, az ide érkező ukrán emberek helyzetét tudják kezelni, sokat foglalkoznak azzal is, hogy az ukrán gyerekek be tudjanak illeszkedni kortársaik közé.

 • Egy percét se bánom! – mondja. Örül, hogy ezt a különleges 3 évet ő csinálhatta. Nem fél a döntésektől és az azzal járó felelősségtől. Nem hogy elugrik előlük, inkább még keresi is a kihívásokat. Azzal a csapattal dolgozik gyakorlatilag ma is együtt, akikkel elkezdte az önkormányzati választási kampányét. A városvezető Éljen Szombathely frakció sem változott.

 • Azt nem bánja, hogy a Haladás stadion és vele együtt a fenntartása az államé lett – pláne ezekben az időkben. Viszont úgy látja, egyre erősebb a központosítási törekvés az állam részéről, hiába bizonyítja minden, hogy a legjobb ott dönteni a dolgokról, ahol azok történnek, és rendszerit az állam által átvett ingatlanok is ebek harmincadjára jutnak.

 • Ha már épületek. A város nem sok mindent tud tenni azért, hogy ne ilyen területet kizsákmányoló módon építsék be Szombathelyt, az építési engedélyek kiadása már a kormányhivatalok kezében van. Abban viszont megegyeztünk, mennyivel jobb lett volna, ha a volt városi strand területét nem kell eladnia a városnak, és ott most egy nagy zöldterület lehetne.

 • Úgy véli, Szombathely egy „szabadabb levegőjű” város, itt ki lehet mondani mindent. Fontos számára, hogy az az alkotószabadság, amely a rendszerváltás utáni, Wagner András nevével fémjelzett önkormányzatot jellemezte, megmaradjon. Valamint a bizalom, amit még a Covid-járvány kezelése alatt építettek ki.

 • Egyébként pedig még két évük van arra, hogy az ígért 1000 fából a maradék közel 400-at elültessék.

 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast