Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nemény András: Puskás Tivadar a SZOVÁ-ra akarja hárítani a felelősséget a hulladékszállítás bukása miatt

A polgármester lemondásra szólította fel a SZOVA vezérigazgatóját - mondta sajtótájékoztatóján Nemény.

Nemény András országgyűlési képviselőjelölt és az MSZP vasi elnöke a SZOVA felügyelőbizottságának és igazgatóságának közös üléséről érkezett a sajtótájékoztatóra, ahol azzal kezdett, hogy

helyzet van

. A 2018-as költségvetés rosszul alakul, és ennek két fő oka van: az egyik a stadion működtetése (amihez többszáz milliót kell hozzátennie az önkormányzatnak), a másik pedig a hulladékgazdálkodásban jelentkező veszteség.

Puskás hirtelen ki akarja rúgatni a SZOVA vezérigazgatóját

Hozzátette, hogy a soproni polgármester levélben közölte Közel egymilliárdos bevételkiesés a SZOVÁ-nál, csak Szombathelyen szállíthatja a cég a hulladékot 2018. January 25. 15:55 , nem támogatja, hogy a SZOVA a soproni, önkormányzati tulajdonú STKH Kft. alvállalkozójaként a megye 50 településéről szállítsa el a szemetet, és közölte azt is, hogy a szombathelyi cég csak Szombathelyen végezheti el ezt a munkát.

Nemény András
Szilágyi József (telefonos fotó)

Nemény hozzá tette még: a soproni cég ráadásul nem a kialkudott 3,50 forint/liter árat fizeti a hulladékszállításért, hanem 1,90 forintot literenként. Ami 500 milliós veszteséget jelet a SZOVÁ-nak a tavalyi évre.

Elmesélte, hogy a SZOVA FEB- és IT-ülésének az elején Puskás Tivadar polgármester lapunk tegnap megjelent cikke Közel egymilliárdos bevételkiesés a SZOVÁ-nál, csak Szombathelyen szállíthatja a cég a hulladékot 2018. January 25. 15:55 miatt kijelentette, a városvezetés elveszítette a bizalmat Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója iránt, és felszólította, hogy hétfőn nyújtsa be a lemondását.

Nemény szerint ez politikai jellegű kijelentés volt, munkajogilag sem lehet megindokolni. Most, amikor összefogásra lenne szükség, pont azt az embert akarják eltávolítani, aki két éven át dolgozott a probléma megoldásán. Kijelentette, valójában az történt, hogy a szombathelyi Fidesz és Hende Csaba alulmaradt a soproni Fidesszel szemben, mert a soproniak kapták a közszolgáltatási jogot Szombathelyen és Vas Megye nagy részén is.

Megbomlott a városvezetés egysége

Emiatt aztán több mint 100 dolgozó veszítheti el a munkahelyét - a SZOVA pedig lemondhat évi közel egymilliárdos bevételről. Nemény emlékeztetett rá, hogy fél évvel ezelőtt Hende Csaba azt mondta, ő nem tudott a problémáról, senki sem szólt neki. Azóta viszont eltelt fél év - és Hende nem szólalt meg az ügyben.

Pedig szakmailag mindent előre levetítettek, többször akartak foglalkozni az üggyel a közgyűlésen is, decemberben a polgármester kijelentette, hogy minden rendben lesz, megállapodtak Sopronnal. Most a SZOVÁ-ra akarják tolni a felelősséget, miközben a cég olyan projekteken dolgozik, amikről Hende Csaba rendszeresen tart sajtótájékoztatókat.

Nemény hangsúlyozta, a délelőtti FEB-ülésen kiderült, hogy a városvezetés egysége is megbomlott. Puskás bejelentése után ugyanis két alpolgármester is a teremben maradt, pedig a polgármester kivonult. Csak a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője és a bizottság egyik, Fidesz-delegált tagja vonult ki.

Másfél milliárdos hiány - semmire sem lesz pénze a városnak

Nemény szerint ezek után az is kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán közgyűlés februárban. Majd arra is emlékeztetett, hogy Németh Gábornak nem a polgármester a munkáltatója, hanem a közgyűlés - márpedig most úgy tűnik, a vezérigazgató eltávolításához nem lesz meg a Fidesz többsége. Kérdéses, hogy a Jobbik képviselője hova áll majd, de az ő szavazatával sem tudják elmozdítani Németh Gábort.

Hangsúlyozta, hogy akár másfél milliárdos hiánya is lehet az idei költségvetésnek, ami a SZOVA bevételkieséséből és a stadionüzemeltetéshez adandó önkormányzati támogatásból áll össze. Nemény kijelentette: ez utóbbi pontos összegét még nem ismerik, de biztosan több lesz annál, mint amit eddig fordítottak az egyesületek támogatására és a régi stadion fenntartására. Kijelentette, Hende Csaba ne adja ki az ukázt a városnak Az önkormányzat fogja üzemeltetni a szombathelyi stadiont, és mélyen bele kell nyúlni a kasszába 2018. January 25. 07:08 , hogy akárhogyan, de üzemeltessék a stadiont.

Hozzátette, ekkora hiánynál nem lesz útfelújítás, csatornázás, játszótérbővítés - és semmi, amire a városnak szüksége lenne.

Nemény közölte, hogy a baloldal kész az együttműködésre, az egyeztetésre, akár Sopronba is elmennek tárgyalni - ha a városvezetés bevonja őket a probléma megoldásába.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra