Az önkormányzat fogja üzemeltetni a szombathelyi stadiont, és mélyen bele kell nyúlni a kasszába

Hende Csaba szerint nem kerül többe, mint amennyit eddig is kaptak az egyesületek, az adatok viszont nem ezt mutatják.

Hétfőn, január 22-én tartottak sajtótájékoztatót Közel 300 millió forintból épül fel a Haladás teniszezőinek új otthona 2018. January 22. 19:56 a városházán, ahol a legújabb fejlesztési tervekről számolt be Puskás Tivadar polgármester és Hende Csaba országgyűlési képviselő. Egy, a Haladás-stadion üzemeltetéséről szóló kérdésre aztán Hende Csaba érdekes válaszokat adott. Tőle idézünk:

 • A sportkomplexum a város tulajdonában van, és nem kérdés, hogy a tulajdonos az üzemeltetője.

 • A város pályázatot írt ki, hogy megtudja, van-e olyan piaci szereplő, aki fantáziát lát a stadionban.

 • A kérdés úgy merült fel, hogy mondja, kedves pályázó, ön mennyit fizet azért, hogy működtethesse ezt a sportkomplexumot. Ez a pályázat eredménytelen volt, nem jelentkezett senki.

 • A város 2014-ben, a beruházás előtti utolsó esztendőben 300 millió forintot fordított a Haladás régi sporttelepének a fenntartására, a Labdarúgó Kft. támogatására és a Haladás VSE támogatására.

 • A kiadások nagyjából láthatóak, rezsiköltségek, satöbbi, a bevételeknél a jegybevételek, a reklámbevételek, és a rendezvények bevétele is rendkívül fontos. A hétvégi városi jótékonysági esten Így táncolta át az éjszakát a szombathelyi elit az új Hali-stadion VIP-termében 2018. January 21. 14:43 ott voltak a nagyvállalatok vezetői, akik láthatták, milyen rendezvényeket lehet ott megrendezni.

 • Semmilyen problémát nem kell gerjeszteni, Szombathely városának ezt meg kell oldania, hogy mekkora lesz az a pénz, amit pótlólag be kell tenni, azt meg fogjuk látni, a város ezt meg fogja oldani.

 • A Haladás-sportkomplexumnak volt, van és lesz üzemeltetője, és ez nem más, mint Szombathely városa maga.

 • A teljes választ itt meghallgathatja:

  Ehhez képest, korábban arról volt szó, hogy a stadiont piaci alapon kell működtetni, ugyanis az építkezés alatt visszaigényelték az áfát, ami ekkora beruházásnál önmagában hárommilliárd forint körül volt. A piaci működtetést a támogatási szerződés is előírta, de könnyen lehet, hogy a kétszer is eredménytelenül végződött közbeszerzési pályázat után elindult erről az egyezkedés.

  A sportkomplexumnak jelenleg csak ideiglenes üzemeltetője van Mégis az építtető cég üzemelteti tovább a Haladás-stadiont 2017. December 20. 14:10 , a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft., a szerződés február 28-án lejár. Nem tudni, melyik önkormányzati cégre bízzák majd az üzemeltetést.

  De nem véletlen, hogy Hende Csaba a 2014-es egyesületi támogatásokat hozta fel, mert 2011 óta abban az évben kapták a legtöbbet a sportegyesületek. De abban az évben fizetett ki az önkormányzat egy, 2011-től több éven át halmozódó és elhúzódó 90 milliós összeget. És az sem mindegy, hogy abban az évben a Haladás Labdarúgó Kft. még az önkormányzat többségi tulajdonában volt.

  2011-től ekkora támogatást kapott a HVSE és a Haladás futballcsapat:

  Ha összeadjuk az éves támogatási összegeket, láthatjuk, hogy

  2011-ben 204 millió 811 ezer,

  2012-ben 152 millió 346 ezer,

  2013-ban 237 millió 875 ezer,

  2014-ben 268 millió 833 ezer,

  2015-ben 122 millió 389 ezer,

  2016-ban 70 millió 848 ezer,

  2017-ben 118 millió 630 ezer forintot költött a HVSE és a Haladás labdarúgók támogatására az önkormányzat.

  Ehhez képest a decemberi rendkívüli közgyűlésre Mégis az építtető cég üzemelteti tovább a Haladás-stadiont 2017. December 20. 14:10 készült anyagban az van, hogy:

  A bérleti díj amortizációhoz viszonyított, kalkulált összege kb. 30-35 millió forint lenne havonta.

  Vagyis, éves szinten 360 - 420 millió forint, ennyibe kerül a sportkomplexum működtetése. Világosan látható, hogy ennél jóval kisebb összegeket fordított eddig a sportegyesületekre a város.

  Azt is meg kell jegyezni, hogy - mint a fenti táblázatból is látható - 2015-től az önkormányzat kisebbségi tulajdonos lett a Haladás Labdarúgó Kft-ben, tehát arról van szó, hogy az önkormányzat egy magánkézben lévő gazdasági társaságot akar évente százmilliós nagyságrendű összeggel támogatni.

  Mindezt azért, mert jól viselkedtünk és kaptunk ajándékba egy stadiont, ahogyan azt Puskás Tivadar az ünnepélyes átadón mondta.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet