Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Közel egymilliárdos bevételkiesés a SZOVÁ-nál, a város a "rezsicsökkentés" áldozata lesz

A SZOVA elveszítette a hulladékszolgáltatást, Sopron simán arrébb pöckölte Szombathelyt.

Két héttel ezelőtt foglaltuk össze A "rezsicsökkentés" és a központosítás eredménye: többszáz milliós hiány fenyegeti a szombathelyi vagyongazdálkodót 2018. January 10. 07:35 , mi történt az elmúlt egy évben a hulladékszállítás körül, és azt is írtuk, hogy ha a SZOVA nem kapja meg Szombathely mellé még 50 településen a hulladékszállítási munkát alvállalkozóként, akkor csődveszélybe kerül. Még az is elképzelhető, hogy az önkormányzatnak kell kisegítenie a céget, ami nem lesz egyszerű, hiszen éves szinten mintegy egymilliárd forint esik ki a SZOVA bevételeiből.

Hiába volt az egyéves alkudozás

A SZOVA tavaly január elején veszítette el 37 vasi településen a Müllex kukásautói járnak a SZOVA gépei helyett 2017. January 03. 16:19 36 településen a hulladékszállítási munkát, amit a soproni STKH Kft. nyert el, és alvállalkozóként a Müllexet bízták meg a feladattal. Azóta próbálják a helyzetet megoldani, több tárgyaláson is túl vannak a városvezetők. A decemberi városi közgyűlésen Még mindig nincs stadionüzemeltető, a jövő héten rendkívüli közgyűlést tartanak 2017. December 14. 08:31 Puskás Tivadar polgármester azt mondta, megállapodtak a soproni céggel, a SZOVA 50 településről szállítja majd a szemetet, már csak alá kell írni a megállapodást.

Január elején kiderült, hogy mégsem írták alá a szerződést A "rezsicsökkentés" és a központosítás eredménye: többszáz milliós hiány fenyegeti a szombathelyi vagyongazdálkodót 2018. January 10. 07:35 , pedig arra kezet is rázott Puskás Tivadar és Sopron egyik alpolgármestere. Nemrég aztán meglepő levél érkezett a soproni városházáról Szombathelyre. A Fodor Tamás polgármester által aláírt levélben kijelentik, hogy

nem akarják alvállalkozóként bevonni a SZOVA Zrt.-t az 50 Vas megyei település hulladékgazdálkodásába.

Indoklásként arra hivatkoznak, hogy az érintett települések önkormányzatai is elveszítették a bizalmat a cég iránt, és felidézik, hogy 2016-ban alulfinanszírozottságra hivatkozva mondták fel a településekkel a hulladékszállítási szerződést. Megfogalmazzák, hogy így felelőtlenség lenne tőlük, ha átadnák a hulladékszállítást a SZOVÁ-nak.

Sopron polgármesterének levele Puskás Tivadarnak
A képre kattintva a levél lapozható
Nyugat.hu

A szerződések felmondásának okairól közel egy éve írtunk már Átverték a szombathelyi hulladékgazdálkodó céget? 2017. February 01. 14:38 , és arról is, hogy az állami hulladékgazdálkodó cég, az NHKV az év elején mintegy félmilliárd forinttal tartozott A "rezsicsökkentés" és a központosítás eredménye: többszáz milliós hiány fenyegeti a szombathelyi vagyongazdálkodót 2018. January 10. 07:35 a Szomhullon keresztül a SZOVÁ-nak. Tavaly egyébként arról szóltak a hírek, hogy nem működik a központosított elszámolás, és miközben a hulladékot elszállította a SZOVA, a szolgáltatást senki sem fizette ki nekik Százmilliókba kerülhet Szombathelynek és nekünk a hulladékszállítás központosítása 2016. June 10. 14:03 . Úgy tudjuk, az alulfinanszírozottsággal erre utalt a cég, amikor felmondta a szerződéseket a településekkel.

Jóval kevesebbet fizetett az állami központ

Mindez szerepel a SZOVA levelében is, amit a cég a szombathelyi polgármesternek írt január 23-án. Január 25-ig le kellene adni a cég idei üzleti tervét, de a vezérigazgató szerint ezt a bizonytalan helyzet miatt nem tudják megtenni. Azt is írja, hogy az NHKV nem a Puskás Tivadar polgármester részvételével lezajlott megbeszélésen leegyeztetett árat fizeti ki az elvégzett hulladékszállításért, emiatt

a SZOVA a tavalyi évet 400-450 milliós veszteséggel zárja, és ennek pótlására felkérik a tulajdonos önkormányzatot.

Magyarul, arról van szó, hogy az állami hulladékgazdálkodó,

az NHKV Zrt. ennyivel kevesebbet utalt át a SZOVÁ-nak abból a pénzből, amit a szombathelyi lakosok befizettek hulladékszállítási díjként.

Az NHKV olyan késve fizet, hogy edig csak a 2017, első negyedéves összeget utalta át, a többivel még tartozik - írja az igazgató. Ezért hivatkoztak alulfinanszírozottságra. Németh Gábor azt is megemlíti, hogy a szerződések felmondásáról nem a SZOVA, hanem az önkormányzat döntött, mert nem akarták finanszírozni a veszteséget.

A vezérigazgató szerint a soproni polgármester aggodalmai megalapozatlanok, a döntés megdöbbentő és komolyan elgondolkodtató.

A SZOVA levele Puskás Tivadarnak
A képre kattintva a levél lapozható
Nyugat.hu

Most úgy tűnik, hogy a SZOVA örülhet annak, ha Szombathely városában elszállíthatja a hulladékot. A baj viszont nagy és komoly, a közel félmilliárdnyi veszteségpótlás mellett az idén a cégnek mintegy egymilliárd forint bevétele esik ki. Ami komolyan veszélyezteti a már elindult és tervezett projekteket, ami a város fejlődését vetheti vissza.

Arról nem is beszélve, hogy munkahelyek kerülnek veszélybe, gépek, kukásautók lesznek feleslegesek, és még a téli csúszásmentesítés sem működik majd, mert ezt is a kukásautókkal végzi a SZOVA, ahogyan erről Molnár Miklós alpolgármesterrel készült interjúnkban Molnár Miklós: Beláthatatlan következményei lehetnek, ha elveszik a SZOVÁ-tól a hulladékszállítást Szombathelyen és környékén 2017. December 13. 15:46 is szó esett.

Ha ezt a mintegy 1,5 milliárdnyi veszteséget az önkormányzatnak kell pótolnia, akkor a város gazdálkodása is bedőlhet. Hiszen a 1,5 milliárd mellé jön még a stadion és az új uszoda üzemeltetéséből származó, összesen több mint félmilliárdnyi veszteség pótlása.

És ezt az összeget nem csak egyszer kell kifizetni, hanem évente újra és újra. Hozzá kell tenni, hogy a város költségvetése az államosítás óta 16 milliárd körül van, amiből még 800 millió forint, úgynevezett szolidaritási adót is ki kell fizetni.

Ha valaki anyagilag tönkre akarná tenni a várost, nehezen csinálná ennél jobban.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet