Nemzetközi újságíró konferencia Olaszországban – Magyarország a szamárpadban

A Nyugat.hu most először vett rész a világ egyik legfontosabb újságíró fesztiválján.

„A világ számos pontján továbbra is komoly gond van a sajtó helyzetével, ráadásul ez a probléma már megjelent az Európai Unión belül is, és itt elsősorban Magyarországra gondolok.”

Mindez a múlt héten, a 17. Nemzetközi Újságíró Fesztivál egyik előadásán hangzott el, afféle mellékes megjegyzésként.

Az olaszországi Perugiában tartott ötnapos rendezvénysorozat fókuszában nem Magyarország állt, de számos előadásban és beszélgetésben felbukkant, és mindig negatív szövegkörnyezetben.

Egy előadás a több százból
Nagy Ákos Balázs

Elsősorban a – fogalmazzunk úgy – sajátos magyar sajtóviszonyok voltak terítéken, az a módszer, amivel az Orbán-kormány gátlástalanul lenyúlta a közmédiát és a magánmédia nagyobbik részét, hogy aztán azokat a politikai propaganda szolgálatába állítsa.

Ez az Európai Unióban annyira unikális, hogy egyelőre nem is nagyon lehet mit kezdeni vele, mindenki csak nézegeti, mint azt a bizonyos állatorvosi lovat, miközben a Magyarországról érkezett újságíró kicsit úgy érzi magát, mintha egy különleges élőlény lenne. És ennek nem feltétlenül örül.

Orbán Viktor szóba kerül még mint a politikai populizmus exportőre, de említik úgy is, mint Erdogan legjobb tanítványát. Egy oknyomozó újságírói beszélgetésen pedig azt járták körül a kollégák, hogy Budapest milyen szerepet játszik a Trump és Bolsonaro közti populista tengelyben. (Ezekre később még visszatérünk.)

Előadásra várva
Józing Antal

Az már a világ számára is teljesen nyilvánvaló, hogy Magyarország letért a fősodor útjáról a demokrácia, a sajtószabadság, az átláthatóság, az elszámolhatóság és a külpolitika ügyében, ahogy az is, hogy a külön úttal egyre jobban magára marad az Európai Unióban.

Ez számunkra persze nem újdonság, az viszont továbbra is érthetetlen, hogy ezt hogyan nem látják az itt élők, vagy ha igen, akkor miért nincs ezzel bajuk.

A konferencia amúgy legalább annyira impresszív, mint Perugia, amely otthont ad neki.

Ilyenkor több ezer újságíró lepi el a 170 ezer lakosú olasz várost, és 5 napon keresztül 7 helyszínen követik egymást a programok. Melyeknek többsége panelbeszélgetés, ahol a hallgatóságnak lehetősége van bekapcsolódni. És ezzel – mivel döntően újságírókról van szó – sokan élnek is.

Pethő András (Direkt 36) mint elóadó (jobb oldalt)
Journalismfestival.com

Az idei program egyik slágere a mesterséges intelligencia (AI) volt, de a témák az újságírás gyakorlatilag minden elképzelhető területét érintették a TikToktól kezdve az afrikai közösségi helyi rádiókig.

Perugia
Nagy Ákos Balázs

A fesztiválon, ha nem is nagy számban, de jelen voltak magyar újságírók is. A helyszínen több országos független média munkatársával is összefutottunk, Pethő András, a Direkt 36 főszerkesztője pedig egy, a populizmusról és az és autokráciákról szóló panelbeszélgetésben is szerepelt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet