Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Döntsenek népszavazással a szombathelyi iskolák sorsáról?

Az MSZP-SZTKE frakció és az LMP ma sürgősségi indítványban kezdeményezte a polgármesternél: tartsanak népszavazást arról, egyetértenek- e a szombathelyiek az iskolák összevonásával és megszüntetésével. Ha a közgyűlés nemet mond, tízezer aláírás kell a szavazás kiírásához.

Hetek óta zajlik a vita Szombathelyen az oktatási intézménynek sorsáról. Az elmúlt hetekben nyílt levelek és közlemények sora jelent meg, a rendszerváltás óta talán a legnagyobb tüntetések zajlottak a városban.

A fő kérdések: megszüntessék-e a Szent-Györgyi Gimnáziumot, és összevonják-e a három műszaki középiskoláját, a Puskást, a Savariát és a Gépiparit. Az MSZP-SZTKE frakció és az LMP ezért úgy határozott, népszavazást kezdeményez a szombathelyi iskolák ügyében. (Ez az ötlet nem csenghet idegenül Szombathelyen. A rendszerváltás után itt tartották az első népszavazást, mégpedig arról, megépüljön-e a TOTAL benzinkút a Kiskar utcában.)

A kérdés, amire most a szombathelyieknek válaszolnia kellene, a következő lenne:
„Egyetért-e Ön azzal, hogy 2011-ben és 2012-ben Szombathely Megyei Jogú Város fenntartásában működő oktatási intézmény ne kerüljön sem jogutód nélküli, sem jogutóddal való megszüntetésre, továbbá egyéb módon történő összevonásra?”

A polgármesternek leadott sürgősségi kérelmükben azt írják, hogy a kezdeményezésüket a holnapi közgyűlésen tárgyalják meg. Úgy vélik, hogy a feltett kérdés egyértelműen megfelel a jogszabályi, illetve az SZMSZ-ben rögzített feltételeknek, azaz nem helyi adóra vonatkozó, és nem elfogadott költségvetést módosító kérdés, nem érint közgyűlés hatáskörébe tartozó szervezeti, működési, illetve személyi kérdést, és természetesen nem irányul a Közgyűlés feloszlatására. Részletesen indokolják azt is, hogy a kezdeményezés megfelel az Alkotmánybíróság előírásainak is.

Mi dönti el, hogy lesz-e népszavazás Szombathelyen? Először a közgyűlésnek kell határoznia arról, hogy támogatja-e a népszavazási kezdeményezést. Ha ezt holnap nem teszi meg, akkor a legközelebbi ülésén, maximum 30 napon belül kell erről döntenie. Ha elfogadják a kezdeményezést, jövet a szavazás.

Ha a városatyák nemet mondanak, még mindig lehet népszavazás: ha a választópolgárok 15 százaléka kéri – ez Szombathelyen 10 ezer ember aláírását jelenti – a közgyűlésnek kötelező kiírni a népszavazást.

Az első döntés tehát holnap várható, s hamarosan kiderül, megtartják-e a rendszerváltás utáni második népszavazást is Szombathelyen. Ezúttal az iskolák ügyében.

Ezt a sürgősségi kérelmet nyújtották ma át Puskás Tivadar polgármesternek


Tisztelt Polgármester Úr!

Alulírottak SZMJV Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: SZMSZ) 21 §-ban foglalt sürgősségi kérelemmel fordulnak Önhöz.

Tisztelettel kérjük, hogy SZMJV Közgyűlése a mai napon beterjesztett és jelen sürgősségi kérelmem mellékleteként ismételten benyújtott népszavazás iránti kérelmet sürgősséggel 2011. május 26. napi ülésén tárgyalja meg.

Kérelmünk indoklásaként előadjuk, hogy a népszavazási indítványunkat az SZMSZ 120 §-ban foglaltak alapján nyújtottuk be Polgármester úrnál. A kérdés egyértelműen megfelel a jogszabályi, illetve az SZMSZ 123 §-ban rögzített feltételeknek, azaz nem helyi adóra vonatkozó, és nem elfogadott költségvetést módosító kérdés, nem érint közgyűlés hatáskörébe tartozó szervezeti, működési, illetve személyi kérdést, és természetesen nem irányul a Közgyűlés feloszlatására.

Megjegyezzük, hogy az Alkotmánybíróság 1132/H/2006-os határozatában elvi éllel szögezi le, hogy „az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdések közül alig van olyan, amelynek nincs költségvetési kapcsolódása. Önmagában már az országos népszavazás megtartása is költségvetési vonzatú, hiszen az Nsztv. 14. § (2) bekezdése szerint a népszavazást elrendelő határozatában az Országgyűlés dönt a népszavazás költségvetéséről. Önmagában az, hogy a népszavazás eredménye esetlegesen érinti az Országgyűlés mozgásterét a következő költségvetési törvény megalkotásakor, nem teszi tiltottá a népszavazást. (…) Jövőbeli költségvetésre, valamely költségvetési törvényjavaslatra hivatkozva az aláírásgyűjtő ív hitelesítése megalapozottan nem tagadható meg.”

Az Alkotmánybíróság fenti határozata alapján a népszavazási kezdeményezésünk költségvetési hivatkozással történő esetleges elutasítása teljes mértékben megalapozatlan. Úgyszintén megalapozatlan a közgyűlési hatáskörbe tartozó szervezeti, működési kérdésre történő hivatkozás, hiszen ez kizárólag a közgyűlés belső szervezetére és működésére vonatkozó tilalom.

A népszavazásnak tehát jogi akadályai nincsenek. A sürgősséggel történő tárgyalást az indokolja, hogy az SZMSZ 122 § (2) bekezdése szerint a helyi népszavazásra irányuló kezdeményezésről a Közgyűlés a legközelebbi ülésén, de legalább 30 napon belül határoz. A népszavazást az elrendelésétől számított két hónapon belül kell megtartani.

Tehát amennyiben sürgősségi indítványunkat a Közgyűlés elutasítja, akkor a népszavazási kezdeményezésünkről a Közgyűlés 2011. június 24-ig köteles dönteni. Ez vagy rendkívüli ülés összehívását, vagy a júniusi közgyűlés korábbi időpontra történő összehívását eredményezi. Természetesen a Közgyűlés az SZMSZ 122 § (1) bekezdése alapján csak a választópolgárok 15 százalékának kérésére köteles kiírni, tehát megteheti, hogy elutasítja kezdeményezésünket, azonban jelenleg is összegyűjtöttek a szombathelyiek ebben a témában 10.000-nél több aláírást, ezért nincs kétségünk afelől, hogy összegyűlik a kötelező népszavazáshoz szükséges aláírás. A sürgőséggel történő tárgyalás esetén a város lakossága megismerheti a városvezetés véleményét a népszavazás kiírásáról, és eldöntheti, hogy komolyan gondolta-e tisztelt Polgármester úr, amikor kijelentette, hogy a városvezetés egyik legfontosabb feladatának tartja a nép bevonását a döntések előkészítésébe, meghozatalába.

Tisztelettel emlékeztetjük Polgármester Urat Orbán Viktor kormányfő intő szavaira, miszerint "a kérdésekre csak együtt találjuk meg a választ." Jelen helyzetben önmagáért kiált, hogy Szombathely város oktatási rendszerének átalakításáról kérdezzük meg a legilletékesebbeket: a szombathelyieket.

A fentiek alapján ismételten kérjük, hogy csatolt népszavazási kezdeményezésünket SZMJV Közgyűlése sürgősséggel 2011. május 26. napi ülésén tárgyalja meg.

Szombathely, 2011. május 25.

Tisztelettel

dr. Czeglédy Csaba
frakcióvezető
MSZP-SZTKE

Horváth Zoltán
városi képviselő
LMP

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Talpon maradunk? - Demonstráltak a szent-györgyisek

Szembesítették volna a mostani döntéshozókat három éve tett kijelentéseikkel a Fő téren demonstrálók, de az érintettek nem jöttek el. Videó.

Vajon miért akarják bezáratni a Szent-Györgyit? (Nyílt levél)

A testület kérdése: ha mégsem a takarékosság a legfőbb ok a szombathelyi Szent-Györgyi iskola bezárására, akkor vajon mi lehet a háttérben? Egy másik fenntartó, ami akár a Református Egyház is lehetne?

Mégis elPuskázzák? - Menthetetlen a Szent-Györgyi (Frissítve)

Újabb városházi közlemény garantálja, hogy a három műszaki szakközép megalakulásával létrejövő új suli elnevezése nem Puskás, hanem Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola lesz. De mi szerepel még a közgyűlési előterjesztésben?

Szombathelyi oktatásügy: felbolydult a Facebook is

Egy csoport a Szent-Györgyi bezárása ellen tiltakozik, egy másik pedig Varga Tamás megtartását igyekszik elérni a Gothard Jenő Általános Iskola igazgatói székében.

Egy bezárás krónikája - a Szent-Györgyisek naplója

Avagy miként élik meg maguk az érintettek a szombathelyi Szent - Györgyi Középiskola bezárását. Minderről a tantestület naplójában olvashatunk.

Iskolabezárások és átszervezések küszöbén Szombathely (Frissítve)

Egy kiszivárogtatott tanulmány szerint például két iskolát, a Szent-Györgyit és a Regulyt is bezárnák, és összevonásokkal nagy szakképzőhelyeket hoznának létre. A városháza közleményt adott ki, lássuk a részleteket...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra