A legszabadabb életforma: nomád luxusban járja be Európát a Koczka-házaspár

40 éves házassági évfordulójukra 40 napos lakóautós, európai utazással ajándékozta meg egymást a Koczka-házaspár.

Koczka Tibor, szombathelyi önkormányzati képviselő és felesége, Koczka Gabriella nagyon szeretnek kirándulni, utazni. Több mint 25 éve lakókocsival járják a világot, azonban 2020. december 23-án, karácsonyi ajándékként egy összkomfortos, garzonlakásszerű, saját motoros lakóautót vásároltak.

A Covid-járvány idején, mivel a határok és a hotelek is zárva voltak, nem tudták meglátogatni Franciaországban élő, 2020 márciusában első gyermekének életet adó lányukat. A lakóautókat viszont tranzitként átengedték a határon, és így el tudtak jutni az unokájukhoz - mesélte a beszerzés elsődleges apropóját Gabriella, akivel életmódjukról, utazásairól, új lakóautójukról beszélgettünk.

Koczka lakóautó16
Koczka Tibor és Koczka Gabriella a két éve vásárolt lakóautóval
Laskovics Márió István

A legfőbb különbség a két típus között, hogy a lakókocsi egy, az autótól független jármű, ami kerekeken gurul ugyan, de vonóhoroggal kell a kocsi után húzni. A lakóautó viszont egy kompakt dolog, vagyis az autó egybe van építve a lakótérrel.

Korábban, 10-15 éven át, már sok helyen megfordultak Európában lakókocsival, ugyanis gyermekeik – Levente, Zsófia, Dániel - különféle kerékpárversenyeken vettek részt. A három gyermekkel egyszerűbb és olcsóbb volt lakókocsival menni, mint szállodákban vagy kempingben aludni. Lakóbusszal anno egészen Skóciáig is eljutottak.

Rengeteg, főleg nyugat-európai országban jártak már, s mindenhova viszik magukkal a kerékpárokat. Ötvenéves korukban kaptak gyermekeiktől egy emlékkönyvet, e fedélzeti naplóba írják az útjaik adatait és a benyomásaikat. Az új négykerekűvel a Londonban élő fiukat is szeretnék majd meglátogatni.

Koczka lakóautó2
A Ford-alapra épített, Benimar Tessoro UP 440 spanyol márkájú lakóautó
Laskovics Márió István

A Ford-alapra épített, Benimar Tessoro UP 440 spanyol márkájú, 6,34 méter hosszú, 2,34 méter széles, 3 méter magas, 2,7 tonnás lakóautóval bárhol tudnak parkolni, akár egy belvárosban is megállhatnak és álomra hajthatják a fejüket. Mivel személyautónak minősül, nincs szükség speciális autópályamatricára. Az összsúlynak 3,5 tonna alatt kell maradnia.

A négyszemélyes guruló garzonlakásba lépve, a volán és a megfordítható ülések mögött kis előtér fogad kinyitható asztallal, alatta található a 120 literes, utántöltős víztartály. Balra van a minikonyha mosogatóval, gáztűzhellyel, hűtőszekrénnyel, alul fiókokkal, spájzzal.

A gardróbbal szemben van a fürdőszoba zuhanyzóval és WC-vel. Utóbbit speciális vegyszerrel tisztított tartállyal ürítik, 4-5 naponta. A zuhanyzóhoz és a mosogatóhoz beépített gázbojler melegíti a vizet, s az ezekhez tartozó szürkevizes tartályt általában hetente ürítik.

Koczka lakóautó9
Koczka Gabriella mutatja a lakóautó minikonyháját
Laskovics Márió István

Hátul egy kétszemélyes ágy áll tévével, polcokkal. Ez alatt helyezkedik el az úgynevezett garázs, ahol a bicikliket, a tartalék gázpalackot, egyéb kiegészítőket (például székeket, asztalt, szerszámokat, hosszabbító kábeleket) tudják tárolni. A praktikum netovábbja a leereszthető függőágy, s ez alá még egy pótágy helyezhető be.

A lakóautó tetején napkollektor található, az áramot ez, illetve menet közben az akkumulátor is termeli. Pihenéskor át kell állítani a rendszert gázüzeműre, osztotta meg a technikai részleteket Gabriella, aki általában a navigátor szerepkörét tölti a be sofőr férje mellett, de azért néha ő is vezet.

Évente két-háromszor jártak vele Franciaországban, Louis unokájukhoz. Természetesen szívesen közlekednek vele itthon is, például a Balatonra vagy Bükre Dénes és Domonkos unokáikkal. Legutóbb 2022 decemberében keltek útra: Ausztrián, Olaszországon és a francia Riviérán át Spanyolországba. Az első héten minden éjjel máshol aludtak, később lazábbra vették a tempót, így Valenciában négy napot pihentek. Gabriella kedvenc helye a sziklás partú Biarritz volt, ahol különleges látványt jelent a több száz szörfös a hideg Atlanti-óceánon. 40 nap alatt 5700 kilométert mentek.

Koczka lakóautó23
A franciaországi Biarritz Koczka Gabriella felvételén
Koczka Gabriella

Az a célunk, hogy a világból minél több mindent szemügyre vegyünk és megtapasztaljuk, mások hogyan élnek. Nagyon nyitottak és közvetlenek vagyunk. Mindenkivel könnyen kapcsolatot teremtek, ez talán annak köszönhető a katolikus vallásomon túl, hogy falun nőttem fel, tanárként, majd a kereskedelemben dolgoztam. Más kultúrákból igyekszünk ellesni ezt-azt, beépíteni saját életünkbe táplálkozási és egyéb szokásokat.

Az eddigi pörgős, intenzív életük után igyekeznek minden szabadidejüket a lakóautós kirándulásra fordítani, ami nagyfokú bátorságot, figyelmet, tervező- és szervezőkészséget igényel. 2021-ben és 2022-ben is közel 70 napot töltöttek a lakóautóban. Eddig összesen 26 ezer kilométert tettek meg vele.

E nomád életmódban leginkább a spontaneitást szeretik. Bármikor elindulhatnak, megállhatnak, bármeddig egy helyben maradnak, nincsenek közlekedési menetrendekhez, vagy más utastársakhoz kötve. „Szabadok vagyunk, s ezt semmi más utazási forma nem helyettesítheti” – fogalmazta meg a lakóautós élet lényegét Koczka Gabriella.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód