A legszabadabb életforma: nomád luxusban járja be Európát a Koczka-házaspár

40 éves házassági évfordulójukra 40 napos lakóautós, európai utazással ajándékozta meg egymást a Koczka-házaspár.

Koczka Tibor, szombathelyi önkormányzati képviselő és felesége, Koczka Gabriella nagyon szeretnek kirándulni, utazni. Több mint 25 éve lakókocsival járják a világot, azonban 2020. december 23-án, karácsonyi ajándékként egy összkomfortos, garzonlakásszerű, saját motoros lakóautót vásároltak.

A Covid-járvány idején, mivel a határok és a hotelek is zárva voltak, nem tudták meglátogatni Franciaországban élő, 2020 márciusában első gyermekének életet adó lányukat. A lakóautókat viszont tranzitként átengedték a határon, és így el tudtak jutni az unokájukhoz - mesélte a beszerzés elsődleges apropóját Gabriella, akivel életmódjukról, utazásairól, új lakóautójukról beszélgettünk.

Koczka lakóautó16
Koczka Tibor és Koczka Gabriella a két éve vásárolt lakóautóval
Laskovics Márió István

A legfőbb különbség a két típus között, hogy a lakókocsi egy, az autótól független jármű, ami kerekeken gurul ugyan, de vonóhoroggal kell a kocsi után húzni. A lakóautó viszont egy kompakt dolog, vagyis az autó egybe van építve a lakótérrel.

Korábban, 10-15 éven át, már sok helyen megfordultak Európában lakókocsival, ugyanis gyermekeik – Levente, Zsófia, Dániel - különféle kerékpárversenyeken vettek részt. A három gyermekkel egyszerűbb és olcsóbb volt lakókocsival menni, mint szállodákban vagy kempingben aludni. Lakóbusszal anno egészen Skóciáig is eljutottak.

Rengeteg, főleg nyugat-európai országban jártak már, s mindenhova viszik magukkal a kerékpárokat. Ötvenéves korukban kaptak gyermekeiktől egy emlékkönyvet, e fedélzeti naplóba írják az útjaik adatait és a benyomásaikat. Az új négykerekűvel a Londonban élő fiukat is szeretnék majd meglátogatni.

Koczka lakóautó2
A Ford-alapra épített, Benimar Tessoro UP 440 spanyol márkájú lakóautó
Laskovics Márió István

A Ford-alapra épített, Benimar Tessoro UP 440 spanyol márkájú, 6,34 méter hosszú, 2,34 méter széles, 3 méter magas, 2,7 tonnás lakóautóval bárhol tudnak parkolni, akár egy belvárosban is megállhatnak és álomra hajthatják a fejüket. Mivel személyautónak minősül, nincs szükség speciális autópályamatricára. Az összsúlynak 3,5 tonna alatt kell maradnia.

A négyszemélyes guruló garzonlakásba lépve, a volán és a megfordítható ülések mögött kis előtér fogad kinyitható asztallal, alatta található a 120 literes, utántöltős víztartály. Balra van a minikonyha mosogatóval, gáztűzhellyel, hűtőszekrénnyel, alul fiókokkal, spájzzal.

A gardróbbal szemben van a fürdőszoba zuhanyzóval és WC-vel. Utóbbit speciális vegyszerrel tisztított tartállyal ürítik, 4-5 naponta. A zuhanyzóhoz és a mosogatóhoz beépített gázbojler melegíti a vizet, s az ezekhez tartozó szürkevizes tartályt általában hetente ürítik.

Koczka lakóautó9
Koczka Gabriella mutatja a lakóautó minikonyháját
Laskovics Márió István

Hátul egy kétszemélyes ágy áll tévével, polcokkal. Ez alatt helyezkedik el az úgynevezett garázs, ahol a bicikliket, a tartalék gázpalackot, egyéb kiegészítőket (például székeket, asztalt, szerszámokat, hosszabbító kábeleket) tudják tárolni. A praktikum netovábbja a leereszthető függőágy, s ez alá még egy pótágy helyezhető be.

A lakóautó tetején napkollektor található, az áramot ez, illetve menet közben az akkumulátor is termeli. Pihenéskor át kell állítani a rendszert gázüzeműre, osztotta meg a technikai részleteket Gabriella, aki általában a navigátor szerepkörét tölti a be sofőr férje mellett, de azért néha ő is vezet.

Évente két-háromszor jártak vele Franciaországban, Louis unokájukhoz. Természetesen szívesen közlekednek vele itthon is, például a Balatonra vagy Bükre Dénes és Domonkos unokáikkal. Legutóbb 2022 decemberében keltek útra: Ausztrián, Olaszországon és a francia Riviérán át Spanyolországba. Az első héten minden éjjel máshol aludtak, később lazábbra vették a tempót, így Valenciában négy napot pihentek. Gabriella kedvenc helye a sziklás partú Biarritz volt, ahol különleges látványt jelent a több száz szörfös a hideg Atlanti-óceánon. 40 nap alatt 5700 kilométert mentek.

Koczka lakóautó23
A franciaországi Biarritz Koczka Gabriella felvételén
Koczka Gabriella

Az a célunk, hogy a világból minél több mindent szemügyre vegyünk és megtapasztaljuk, mások hogyan élnek. Nagyon nyitottak és közvetlenek vagyunk. Mindenkivel könnyen kapcsolatot teremtek, ez talán annak köszönhető a katolikus vallásomon túl, hogy falun nőttem fel, tanárként, majd a kereskedelemben dolgoztam. Más kultúrákból igyekszünk ellesni ezt-azt, beépíteni saját életünkbe táplálkozási és egyéb szokásokat.

Az eddigi pörgős, intenzív életük után igyekeznek minden szabadidejüket a lakóautós kirándulásra fordítani, ami nagyfokú bátorságot, figyelmet, tervező- és szervezőkészséget igényel. 2021-ben és 2022-ben is közel 70 napot töltöttek a lakóautóban. Eddig összesen 26 ezer kilométert tettek meg vele.

E nomád életmódban leginkább a spontaneitást szeretik. Bármikor elindulhatnak, megállhatnak, bármeddig egy helyben maradnak, nincsenek közlekedési menetrendekhez, vagy más utastársakhoz kötve. „Szabadok vagyunk, s ezt semmi más utazási forma nem helyettesítheti” – fogalmazta meg a lakóautós élet lényegét Koczka Gabriella.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód