Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Növekszik az öngyilkosságok száma Magyarországon

Tíz százalékkal többen követtek el öngyilkosságot 2020-ban, mint egy évvel korábban, és ez szembemegy az elmúlt évtizedek trendjeivel.

Drámaian megugrott az öngyilkosságok száma a járvány első évében: 2020-ban 1706-an vetettek véget az életüknek, míg 2019-ben 1550-en. Ez 10 százalékos növekedés, a rendszerváltás óta egyszer sem volt példa hasonlóra, ráadásul megfordult az utóbbi évek csökkenő trendje – mondta Szekeres György az Inofrádiónak .

A Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke kifejtette: a járvány megemelte a mentális problémák, beleértve a depresszió, szorongási zavarok gyakoriságát, és ez Magyarországon sem volt másként. További lehetséges magyarázat, hogy a pszichiátriai ellátás vissza lett fogva a járvány korai szakaszában. Már a 2010-es évek eleje óta hiányszakmának számít, a szükségesnél kevesebb pszichiáter dolgozik. És mivel magas az átlagéletkor, az idősebb kollégákat első hullámban visszarendelték, emiatt jelentős területek, kistérségek maradtak ellátás nélkül – emelte ki a szakember.

"Az online konzultáció és a felhőbe írt receptek tudták részben korrigálni, de a személyes találkozás és az észlelés jelentőségét nem váltotta ki" – tette hozzá. Miközben 2019-hez képest hárommal több nő lett öngyilkos 2020-ban, a férfiaknál ez a szám 153.

Az öngyilkosságok száma persze nem csak az egészségügyi ellátás minőségétől függ. Nem mindegy az sem, hogy egy társadalomban milyen a mentális betegségek megítélése, egyáltalán mekkora a tudatosság, foglalkoznak-e ezzel az iskolában, számíthat-e az ember a családja, munkahelye támogatására, elérhetők-e klubok, önkéntes segítők – tette hozzá Szekeres György.

Ha segítségre van szüksége

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra