November 4. az a nap, amelyiken egy világ hagyott cserben minket

Szombathelyen is megemlékeztek a forradalom eltiprásáról.

Mi történt ezen a napon?

1956. november 4-én, 4 óra 15 percet mutatott az óra amikor elindult a vég kezdete. Ekkor indult meg a szovjet támadás Budapest ellen, majd egy órával később az ágyúdörrenésekre ébredő lakosság a rádióban értesülhetett Kádár János Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányának a felhívásáról.

Kádárék közölték a lakossággal, hogy október 23-án fasiszta felkelésbe torkolltak az események, ezért szükségessé vált a szovjet beavatkozás.

Nagy Imre a forradalmi kormány miniszterelnöke még tett egy utolsó kísérletet arra, hogy ismét harcba hívja a felkelőket, azonban ennek már nem volt foganatja, így kénytelen volt elfogadni a jugoszláv nagykövetség ajánlatát a menekülésre.

„Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével” – Nagy Imre utolsó rádióbeszéde 1956. november 4-én.

A Parlamentben tartózkodott ekkor Mindszenty József bíboros és a kormány egyetlen helyén lévő tagja, Bibó István államminiszter, aki kiáltványban utasította vissza azt, hogy a megmozdulás és a szabadságharc fasiszta jellegű lett volna.

Budapesten egyes felkelő csoportok folytatták az ellenállást, annak ellenére, hogy nyilvánvaló volt, hogy semmi esély nincsen a világ legnagyobb hadseregével szemben, azonban reménykedtek a nemzetközi beavatkozásra az ENSZ részéről.

A nyugati hatalmak azonban a szuezi válsággal voltak elfoglalva, így minden olyan remény hiába való volt, ami azt feltételezte, hogy az amerikaiak majd beavatkoznak a magyarok szabadságügyébe.

Horváth Csaba a Honderű Egyesület képviseletében szavalja Máriai Sándor Mennyből az angyal című versét, amelyben a költő egy magára hagyott népet ír le.
Mészáros D. Zsolt

Erőfeszítések történtek, hogy felkarolják a szabadságharcot, hiszen New Yorkban összehívták a Biztonsági Tanács ülését és szavazásra bocsájtották azt az amerikai határozatot, miszerint felszólítják a Szovjetuniót, hogy tartózkodjon Magyarországon bárminemű katonai akciótól és haladéktalanul vonja ki csapatait az országból. Ezt a Szovjetunió megvétózta és további érdemleges lépés nem történt a beavatkozásra.

November 4-én a fővárosban 135-en estek el, az országos veszteség október 23. és január 16. között 2652 halott volt. Az ENSZ bizalmas adatai szerint több mint 450 embert végeztek ki. 1958-ban bíróság elé állították Nagy Imrét és társait, majd kivégezték őket.

Szombathelyen kicsit erős kifejezések hangzottak el

1956 leverésének emléknapja
Kattints a képre, ha meg szeretnéd nézni a galériát!
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen is tartottak megemlékezést a nemzeti gyásznap alkalmából. A Honderű Egyesület az evangélikus templomba hívta össze a megemlékezőket, ahol egy rövid szertartást követően Horváth Csaba elszavalta Márai Sándor Mennyből az angyal című versét.

Ezt követően egy egykori '56-os internált, Horváth Péter mondott beszédet, aki a rövid, személyes visszaemlékezései után, arra használta fel a felszólalás adta lehetőséget, hogy a jelenleg regnáló kormány üzeneteivel harsogja tele a templomot. Elmondása szerint az a baloldali, aki nem meri felvállalni a kommunizmushoz fűződő szimpátiáját.

A nemzeti összetartozást hangsúlyozta, amibe szerinte nem fér bele a migráció és úgy véli, hogy a magyarság végét is jelentheti, ha nem találunk helyes megoldást erre a kihívásra. A beszéde végén kiemelte azt is, hogy ha a jövő évi választásokat nem a keresztény oldal nyeri, akkor ezért a hibáért csak magukat okolhatják.

Az esemény az evangélikus templomnál koszorúzással ért véget, de a megemlékezők továbbmentek a Fő téri Szentháromság-szoborhoz majd 19 órától az Agora Savaria Filmszínházban fejezték be az estét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra