Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

November 4. az a nap, amelyiken egy világ hagyott cserben minket

Szombathelyen is megemlékeztek a forradalom eltiprásáról.

Mi történt ezen a napon?

1956. november 4-én, 4 óra 15 percet mutatott az óra amikor elindult a vég kezdete. Ekkor indult meg a szovjet támadás Budapest ellen, majd egy órával később az ágyúdörrenésekre ébredő lakosság a rádióban értesülhetett Kádár János Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányának a felhívásáról.

Kádárék közölték a lakossággal, hogy október 23-án fasiszta felkelésbe torkolltak az események, ezért szükségessé vált a szovjet beavatkozás.

Nagy Imre a forradalmi kormány miniszterelnöke még tett egy utolsó kísérletet arra, hogy ismét harcba hívja a felkelőket, azonban ennek már nem volt foganatja, így kénytelen volt elfogadni a jugoszláv nagykövetség ajánlatát a menekülésre.

„Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével” – Nagy Imre utolsó rádióbeszéde 1956. november 4-én.

A Parlamentben tartózkodott ekkor Mindszenty József bíboros és a kormány egyetlen helyén lévő tagja, Bibó István államminiszter, aki kiáltványban utasította vissza azt, hogy a megmozdulás és a szabadságharc fasiszta jellegű lett volna.

Budapesten egyes felkelő csoportok folytatták az ellenállást, annak ellenére, hogy nyilvánvaló volt, hogy semmi esély nincsen a világ legnagyobb hadseregével szemben, azonban reménykedtek a nemzetközi beavatkozásra az ENSZ részéről.

A nyugati hatalmak azonban a szuezi válsággal voltak elfoglalva, így minden olyan remény hiába való volt, ami azt feltételezte, hogy az amerikaiak majd beavatkoznak a magyarok szabadságügyébe.

Horváth Csaba a Honderű Egyesület képviseletében szavalja Máriai Sándor Mennyből az angyal című versét, amelyben a költő egy magára hagyott népet ír le.
Mészáros D. Zsolt

Erőfeszítések történtek, hogy felkarolják a szabadságharcot, hiszen New Yorkban összehívták a Biztonsági Tanács ülését és szavazásra bocsájtották azt az amerikai határozatot, miszerint felszólítják a Szovjetuniót, hogy tartózkodjon Magyarországon bárminemű katonai akciótól és haladéktalanul vonja ki csapatait az országból. Ezt a Szovjetunió megvétózta és további érdemleges lépés nem történt a beavatkozásra.

November 4-én a fővárosban 135-en estek el, az országos veszteség október 23. és január 16. között 2652 halott volt. Az ENSZ bizalmas adatai szerint több mint 450 embert végeztek ki. 1958-ban bíróság elé állították Nagy Imrét és társait, majd kivégezték őket.

Szombathelyen kicsit erős kifejezések hangzottak el

1956 leverésének emléknapja
Kattints a képre, ha meg szeretnéd nézni a galériát!
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen is tartottak megemlékezést a nemzeti gyásznap alkalmából. A Honderű Egyesület az evangélikus templomba hívta össze a megemlékezőket, ahol egy rövid szertartást követően Horváth Csaba elszavalta Márai Sándor Mennyből az angyal című versét.

Ezt követően egy egykori '56-os internált, Horváth Péter mondott beszédet, aki a rövid, személyes visszaemlékezései után, arra használta fel a felszólalás adta lehetőséget, hogy a jelenleg regnáló kormány üzeneteivel harsogja tele a templomot. Elmondása szerint az a baloldali, aki nem meri felvállalni a kommunizmushoz fűződő szimpátiáját.

A nemzeti összetartozást hangsúlyozta, amibe szerinte nem fér bele a migráció és úgy véli, hogy a magyarság végét is jelentheti, ha nem találunk helyes megoldást erre a kihívásra. A beszéde végén kiemelte azt is, hogy ha a jövő évi választásokat nem a keresztény oldal nyeri, akkor ezért a hibáért csak magukat okolhatják.

Az esemény az evangélikus templomnál koszorúzással ért véget, de a megemlékezők továbbmentek a Fő téri Szentháromság-szoborhoz majd 19 órától az Agora Savaria Filmszínházban fejezték be az estét.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra