Tudtad? Ma van a leghosszabb nappal és a legrövidebb éjszaka

Június 21-e a nyári napforduló. A Nap az északi égbolton megtett látszólagos útjának legmagasabb pontját a Ráktérítőn delelve éri el.

Ilyenkor a leghosszabb a nappal, és a legrövidebb az éjszaka. A régi hiedelmek szerint varázslatos éjszaka ez, amikor bármi megtörténhet és a kívánságok teljesülhetnek. Szentiván éjszakáján néphagyományokhoz illően – világszerte – örömtüzeket gyújtanak, amelyeknek csodás erőt tulajdonítanak.

A fény és a sötétség küzdelme megvolt a magyar néphagyományban is, amelyben a tűz a világosság, a tisztaság, az egészség, a szenvedély, az elevenség, a szerelem és az örök megújulás jelképének számított.

Nyugat.hu

Szent Iván napja, a nyári napfordulóra időzített keresztény ünnep magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket és rítusokat, amelyek a pogány népeknél a nyári napfordulóhoz kapcsolódtak. A régi magyar kalendáriumokban a június hónapot is Szent Iván havának, a nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását – népiesen lobogózásnak nevezték.

A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek meg, és ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Gyógyító hatást tulajdonítottak a tűzbe vetett nyári almának. E naphoz szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek. A hagyomány szerint a szalmából megrakott tűzből sokféle jövendölést lehetett kiolvasni miközben fölötte a lányok átugráltak.


Ezek a helyszínek és koncertek lesznek az idén a szombathelyi szentivánéjen

Pénteken és szombaton is lesznek koncertek. A meteorológusok szerint a hétvégén a hőmérséklettel nem lesz baj, viszont Szombathelyre záporokat-zivatarokat jósolnak. Bízzunk benne, hogy tévednek, nem először fordulna elő. Mindenesetre a szombathelyi szentivánéj mindenképpen meg lesz tartva, nagyjából a korábbi években megszokott forgatókönnyvel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?