Tudtad? Ma van a leghosszabb nappal és a legrövidebb éjszaka

Június 21-e a nyári napforduló. A Nap az északi égbolton megtett látszólagos útjának legmagasabb pontját a Ráktérítőn delelve éri el.

Ilyenkor a leghosszabb a nappal, és a legrövidebb az éjszaka. A régi hiedelmek szerint varázslatos éjszaka ez, amikor bármi megtörténhet és a kívánságok teljesülhetnek. Szentiván éjszakáján néphagyományokhoz illően – világszerte – örömtüzeket gyújtanak, amelyeknek csodás erőt tulajdonítanak.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A fény és a sötétség küzdelme megvolt a magyar néphagyományban is, amelyben a tűz a világosság, a tisztaság, az egészség, a szenvedély, az elevenség, a szerelem és az örök megújulás jelképének számított.

Nyugat.hu

Szent Iván napja, a nyári napfordulóra időzített keresztény ünnep magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket és rítusokat, amelyek a pogány népeknél a nyári napfordulóhoz kapcsolódtak. A régi magyar kalendáriumokban a június hónapot is Szent Iván havának, a nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását – népiesen lobogózásnak nevezték.

A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek meg, és ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Gyógyító hatást tulajdonítottak a tűzbe vetett nyári almának. E naphoz szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek. A hagyomány szerint a szalmából megrakott tűzből sokféle jövendölést lehetett kiolvasni miközben fölötte a lányok átugráltak.


Ezek a helyszínek és koncertek lesznek az idén a szombathelyi szentivánéjen

Pénteken és szombaton is lesznek koncertek. A meteorológusok szerint a hétvégén a hőmérséklettel nem lesz baj, viszont Szombathelyre záporokat-zivatarokat jósolnak. Bízzunk benne, hogy tévednek, nem először fordulna elő. Mindenesetre a szombathelyi szentivánéj mindenképpen meg lesz tartva, nagyjából a korábbi években megszokott forgatókönnyvel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?