Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan lesz a kocsi nyesttelen?

Sajnos tuti tipp nincs a nyestek kocsitól való távoltartására, de megosztunk néhány ötletet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mindannyiunk találkozott már városban lakó nyestekkel. A rendszertanilag a menyétfélék családjába tartozó állat kiválóan urbanizálódott, így legyen az akár betondzsungel, akár a kertváros, rendszeresen fel-felbukkannak. Az állat nagyon intelligens és játékos. Hancúrozásának nyomát sok estben az autó karosszériáján is felfedezhetjük. A nyestek ugyanis imádnak csúszkálni a tetőn és a szélvédőn. Másik, sokkal inkább bosszantó „szórakozásuk”, hogy megrágják a kocsik elektromos vezetékeit. Hogy ez ellen lehet-e valamit tenni? – ezt kérdeztük a Szent István Egyetem, VadVilág Megőrzési Központjának egyetemi docensétől, Dr. Heltai Miklóstól.

Nyest a szombathelyi Kőszegi utcában - Olvasói felvétel
Iván Ivett
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Azt lehet tudni, hogy a nyest, az autókat valamiféle jelölés céljából látogatja meg. Az állat az utcán talál egy olyan objektumot, amit izgalmasnak, érdekesnek talál és megjelöli, hogy ezzel védje a territóriumát, a mozgáskörzetét. Ezért ez azt is jelenti, hogyha oda szokott és elkezdte látogatni az autót, akkor arról már elég nehéz lebeszélni, hogy ezt a továbbiakban is megtegye. Amivel szoktak próbálkozni azok ilyen, különböző zajt vagy fényt kibocsájtó nyestriasztók. A baj csak az, hogy a nyest eleve egy olyan környezetben él, ahol hozzá van szokva mindenféle zajhoz, zörejhez, fényekhez. Így ezek nem igazán lesznek hatékonyak. Egyébként az, hogy ezek az állatok kocsit látogatnak gyakori, az hogy kárt is tesznek benne, sokkal ritkább. Egy európai vizsgálat megállapította, hogy a nyestek kocsilátogatásának csupán 8-10 százaléka jár rongálással.

Biztos megoldás a védelemre csak az, ha a garázsban áll az autó. De ha erre nincs mód, akkor az is megoldást jelenthet, hogy a kocsival egész egyszerűen odébbállunk 50-100 méterrel. Mert ha a nyest territóriumot jelöl, akkor területet jelöl, nem pedig a tárgyat. Így az állat nem fog a kocsi keresésére indulni. Ha nem ragaszkodunk a parkolóhelyünkhöz, akkor nagy esély van arra, hogy a nyest békén hagyja a járművet.

A nyest szereti az autókat, de rosszabb a híre mint amilyen valójában (Fotó: player.hu)
player.hu

Jó ízlésű nyestek

A városi autórágó nyesteket a ’80-as évek elején kezdték megfigyelni Németország és Ausztria terültén. Akkor bizonyos típusú Mercedesek és BMW-k elektromos huzaljain figyelték meg a legtöbb kárt.

Voltak olyan feltételezések, hogy a vezetékborításának szaga, anyaga tetszett az állatoknak, így aztán változtattak ezen a későbbiekben. De miután úgy tűnik, hogy a felnőtt egyedek esetében ez inkább egy jelölés, a fiatal állatok esetében pedig játék, sem íz, sem pedig összetétel változtatással nem lehet biztos eredményt elérni.

A budapesti vadon című dokumentum filmben 29:20-nál érkezik a nyest

Emberhaj és kutyaszőr

Városi legenda, hogy a harisnyában a motorháztető alá tett emberhaj vagy kutyaszőrcsomó távol tartja a nyesteket a négykerekűektől. Sajnos azonban állatunk ravasz fajta.

A nyest rendkívül intelligens állat, többek között ez is sikerének titka. Így előbb-utóbb rájön, hogy a haj-, vagy szőrcsomó illata nem rejt valós embert vagy kutyát. Én azt tudom javasolni, hogyha már a nyest rágni kezdett, akkor valami csípős íz bevetésével lehetünk eredményesek. A vezetékre kenjünk erős paprika krémet, vagy fújjunk rá paprikasprayt. Persze olyan anyagot használjunk, ami nem bántja az óvni kívánt vezetéket. Egy adag csípős íz ugyanis gyorsan le tudja beszélni a legelszántabb nyestet is, hogy a kocsinkon babráljon.

Horvátországban máig nyesttel fizetnek

A középkori Horvátországban nyestbőr volt az adózás fizetőeszköze. Amikor 1941. július 26-án a Független Horvát Állam pénznemet választott, úgy döntöttek, hogy a fizetőeszközük a „kuna” vagyis magyarul nyest lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés