Most Sopron nyert, de a szombathelyi egyetem önállóvá válhat a jövőben

A szombathelyi csapatból ketten is átszavaztak, így Sorponba viszik a SEK-ről a tanulmányi osztályt és a könyvtárat is.

Múlt héten írtunk arról Mérnökképző fellegvár vagy kihalt csóró egyetem lesz Szombathelyen? 2015. January 29. 12:10 , hogy a Savaria Egyetemi Központ (SEK) dolgozói nem akarják elfogadni a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetem vezetősége által megfogalmazott új Szervezeti és Működési Szabályzatot (szmsz). Az szmsz-t tegnap mégis sikerült elfogadtatni Szombathelyen. A szenátusi ülésen ketten a SEK-től átszavaztak, az alon.hu információi szerint Gyurácz József (Természettudományi és Műszaki Kar dékánja) és Veress Márton (Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskolájának vezetője) szavazott igennel.

A könyvtár nem költözik, csak soproni fennhatóság alá kerül
Egyetemi Könyvtár

A szombathelyiek legfőbb indoka a nemmel szavazásra egyébként a központosítás volt. Az új szmsz alapján soproni irányítás alá kerül a tanulmányi osztály és könyvtár is. Mindez tovább erősíti azt, amiről hetek óta beszél mindenki, hogy a SEK akkor járna a legjobban, ha kiszakadna a Nyugat-magyarországi Egyetemből. Korábbi cikkünkben Mérnökképző fellegvár vagy kihalt csóró egyetem lesz Szombathelyen? 2015. January 29. 12:10 fejtegettük is az anyagi források elszívását (és az egyéb okokat). Azt mondják, a SEK nem működhet úgy, hogy az ide szánt pénzeket Sopronban, vagy az NymE egyéb karain költik el.

Továbbra is kérdés, hogy önálló lesz-e a SEK

A szombathelyi képviselők egyöntetűen támogatták januári közgyűlésükön a SEK önállósodási törekvéseit. Még Hende Csaba miniszter is kiállt egy tévéműsorban az ügy mellett. Azt mondta, hogy vissza kell állítani az önálló szombathelyi felsőoktatás intézményét.

Hende is kitért a pénzügyekre: az önállósodással nem áll fenn annak a veszélye, hogy hatalmas összegek valamely egyetemi vízfej adminisztratív, netán pazarló gazdálkodásának költségeit fedezzék.
A SEK dolgozói közül is sokan a kiválás mellett szavaznak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mérnökképző fellegvár vagy kihalt csóró egyetem lesz Szombathelyen?

Elszívja Sopron a pénzeket, a SEK önállósodni akar. Nagyjából így foglalhatók össze az elmúlt nap eseményei.

„Nem leszünk gyarmat!” - Önállósodik a szombathelyi egyetem?

Az egyetem munkatársai megelégelték, hogy a fejük felett döntenek róluk. Nagy vita várható ma Sopronban, a NymE szenátusi ülésén.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet