Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Most Sopron nyert, de a szombathelyi egyetem önállóvá válhat a jövőben

A szombathelyi csapatból ketten is átszavaztak, így Sorponba viszik a SEK-ről a tanulmányi osztályt és a könyvtárat is.

Múlt héten írtunk arról Mérnökképző fellegvár vagy kihalt csóró egyetem lesz Szombathelyen? 2015. January 29. 12:10 , hogy a Savaria Egyetemi Központ (SEK) dolgozói nem akarják elfogadni a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetem vezetősége által megfogalmazott új Szervezeti és Működési Szabályzatot (szmsz). Az szmsz-t tegnap mégis sikerült elfogadtatni Szombathelyen. A szenátusi ülésen ketten a SEK-től átszavaztak, az alon.hu információi szerint Gyurácz József (Természettudományi és Műszaki Kar dékánja) és Veress Márton (Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskolájának vezetője) szavazott igennel.

A könyvtár nem költözik, csak soproni fennhatóság alá kerül
Egyetemi Könyvtár

A szombathelyiek legfőbb indoka a nemmel szavazásra egyébként a központosítás volt. Az új szmsz alapján soproni irányítás alá kerül a tanulmányi osztály és könyvtár is. Mindez tovább erősíti azt, amiről hetek óta beszél mindenki, hogy a SEK akkor járna a legjobban, ha kiszakadna a Nyugat-magyarországi Egyetemből. Korábbi cikkünkben Mérnökképző fellegvár vagy kihalt csóró egyetem lesz Szombathelyen? 2015. January 29. 12:10 fejtegettük is az anyagi források elszívását (és az egyéb okokat). Azt mondják, a SEK nem működhet úgy, hogy az ide szánt pénzeket Sopronban, vagy az NymE egyéb karain költik el.

Továbbra is kérdés, hogy önálló lesz-e a SEK

A szombathelyi képviselők egyöntetűen támogatták januári közgyűlésükön a SEK önállósodási törekvéseit. Még Hende Csaba miniszter is kiállt egy tévéműsorban az ügy mellett. Azt mondta, hogy vissza kell állítani az önálló szombathelyi felsőoktatás intézményét.

Hende is kitért a pénzügyekre: az önállósodással nem áll fenn annak a veszélye, hogy hatalmas összegek valamely egyetemi vízfej adminisztratív, netán pazarló gazdálkodásának költségeit fedezzék.
A SEK dolgozói közül is sokan a kiválás mellett szavaznak.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Mérnökképző fellegvár vagy kihalt csóró egyetem lesz Szombathelyen?

Elszívja Sopron a pénzeket, a SEK önállósodni akar. Nagyjából így foglalhatók össze az elmúlt nap eseményei.

„Nem leszünk gyarmat!” - Önállósodik a szombathelyi egyetem?

Az egyetem munkatársai megelégelték, hogy a fejük felett döntenek róluk. Nagy vita várható ma Sopronban, a NymE szenátusi ülésén.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra