Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Nem leszünk gyarmat!” - Önállósodik a szombathelyi egyetem?

Az egyetem munkatársai megelégelték, hogy a fejük felett döntenek róluk. Nagy vita várható ma Sopronban, a NymE szenátusi ülésén.

Elnökasszony elindult Sopronba, holnap nyilatkozik – mondta a telefonba a Savaria Egyetemi Központ (SEK) titkárságán egy hölgy ma reggel. Hozzátette, szenátusi ülés lesz, ahol az egyetemi átszervezések is szóba kerülnek.

Mostohagyerek?

Valószínű, hogy viharos lesz a szenátusi ülés, hiszen – az alon.hu beszámolója szerint - tegnap a SEK összoktatói és összdolgozói értekezletén is paprikás volt a hangulat, kijelentették, hogy a saját lábukra kell állniuk, mert az egyesülés óta eltelt hét évben csak beválthatatlan ígéreteket kaptak. Azt is megfogalmazták, hogy Sopron csak gyarmatnak tekinti a SEK-et, a folyamatos megszorításoknak, leépítéseknek nem látják az eredményét, csak egyre rosszabb lett a helyzet.

Tény, hogy az elmúlt években valóban komoly leépítések történtek a SEK-en, oktatókat, alkalmazottakat bocsátottak el, a korábbi három kar helyett – összevonás után – most már csak két kara van a szombathelyi egyetemnek. Írtunk arról is, hogy két év alatt a felére csökkent a SEK állami támogatása.

Az utolsó csepp valószínűleg a kancellári rendszer bevezetése volt, a NymE kancellárja decemberben mutatkozott be Szombathelyen Bejárta a szombathelyi birtokot a Nyugat-magyarországi Egyetem kancellárja 2014. December 05. 11:03 . A rendszer lényege, hogy a kormány által kinevezett kancellárok irányítják és ellenőrzik az egyetemek működését, fő feladatuk, hogy azt nullszaldósra hozzák ki, a megszorítások ellenére is.

Megakadhatnak a szombathelyi tervek?

A SEK így joggal tart attól, hogy további leépítések és összevonások jöhetnek, éppen akkor, amikor Szombathelyen elindul a gépészmérnök-képzés Négyszeres a túljelentkezés a szombathelyi gépészmérnök-képzésre 2015. January 10. 17:57 , és tervben van a villamosmérnök-képzés, valamint a közgazdászképzés A gépészek mellett közgazdászokkal is erősít az egyetem Szombathelyen 2014. December 18. 15:13 elindítása is. Ráadásul komplett és megvalósítható terv született egy egyetemi városrész kialakítására Megmutatjuk, milyen lesz Szombathely új, egyetemi városrésze 2014. December 19. 15:48 .

Az előzetes megbeszélések során több alternatíva is felmerült az átszervezésre, ezek közül a legdrasztikusabb az, hogy a SEK váljon ki a Nyugat-magyarországi Egyetemből, és önállósodjon. A jelenlegi helyzetben nem meglepő, hogy ezt a változatot támogatták az egyetem oktatói, dolgozói, sőt a SEK tanácsa is.

Az alon.hu úgy tudja, a helyi politika is a kiválás mellett van, mi megkérdeztük a szombathelyi önkormányzatot, választ egyelőre nem kaptunk. Holnap viszont már be tudunk számolni arról, mi is történt a NyME mai szenátusi ülésén.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Megmutatjuk, milyen lesz Szombathely új, egyetemi városrésze

Az Epcos volt belvárosi területéből lesz új egyetemi központ. Kis időutazásra invitáljuk olvasóinkat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet