Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Nem leszünk gyarmat!” - Önállósodik a szombathelyi egyetem?

Az egyetem munkatársai megelégelték, hogy a fejük felett döntenek róluk. Nagy vita várható ma Sopronban, a NymE szenátusi ülésén.

Elnökasszony elindult Sopronba, holnap nyilatkozik – mondta a telefonba a Savaria Egyetemi Központ (SEK) titkárságán egy hölgy ma reggel. Hozzátette, szenátusi ülés lesz, ahol az egyetemi átszervezések is szóba kerülnek.

Mostohagyerek?

Valószínű, hogy viharos lesz a szenátusi ülés, hiszen – az alon.hu beszámolója szerint - tegnap a SEK összoktatói és összdolgozói értekezletén is paprikás volt a hangulat, kijelentették, hogy a saját lábukra kell állniuk, mert az egyesülés óta eltelt hét évben csak beválthatatlan ígéreteket kaptak. Azt is megfogalmazták, hogy Sopron csak gyarmatnak tekinti a SEK-et, a folyamatos megszorításoknak, leépítéseknek nem látják az eredményét, csak egyre rosszabb lett a helyzet.

Tény, hogy az elmúlt években valóban komoly leépítések történtek a SEK-en, oktatókat, alkalmazottakat bocsátottak el, a korábbi három kar helyett – összevonás után – most már csak két kara van a szombathelyi egyetemnek. Írtunk arról is, hogy két év alatt a felére csökkent a SEK állami támogatása.

Az utolsó csepp valószínűleg a kancellári rendszer bevezetése volt, a NymE kancellárja decemberben mutatkozott be Szombathelyen Bejárta a szombathelyi birtokot a Nyugat-magyarországi Egyetem kancellárja 2014. December 05. 11:03 . A rendszer lényege, hogy a kormány által kinevezett kancellárok irányítják és ellenőrzik az egyetemek működését, fő feladatuk, hogy azt nullszaldósra hozzák ki, a megszorítások ellenére is.

Megakadhatnak a szombathelyi tervek?

A SEK így joggal tart attól, hogy további leépítések és összevonások jöhetnek, éppen akkor, amikor Szombathelyen elindul a gépészmérnök-képzés Négyszeres a túljelentkezés a szombathelyi gépészmérnök-képzésre 2015. January 10. 17:57 , és tervben van a villamosmérnök-képzés, valamint a közgazdászképzés A gépészek mellett közgazdászokkal is erősít az egyetem Szombathelyen 2014. December 18. 15:13 elindítása is. Ráadásul komplett és megvalósítható terv született egy egyetemi városrész kialakítására Megmutatjuk, milyen lesz Szombathely új, egyetemi városrésze 2014. December 19. 15:48 .

Az előzetes megbeszélések során több alternatíva is felmerült az átszervezésre, ezek közül a legdrasztikusabb az, hogy a SEK váljon ki a Nyugat-magyarországi Egyetemből, és önállósodjon. A jelenlegi helyzetben nem meglepő, hogy ezt a változatot támogatták az egyetem oktatói, dolgozói, sőt a SEK tanácsa is.

Az alon.hu úgy tudja, a helyi politika is a kiválás mellett van, mi megkérdeztük a szombathelyi önkormányzatot, választ egyelőre nem kaptunk. Holnap viszont már be tudunk számolni arról, mi is történt a NyME mai szenátusi ülésén.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Megmutatjuk, milyen lesz Szombathely új, egyetemi városrésze

Az Epcos volt belvárosi területéből lesz új egyetemi központ. Kis időutazásra invitáljuk olvasóinkat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra