Nyolcmillió ember menekült el Ukrajnából a háború kirobbanása óta

A második világháború óta nem volt példa akkora menekültáradatra, mint amekkorát az ukrajnai háború okozott.

Mintegy nyolcmillióan menekültek el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt támadást indított az ország ellen – mondta el Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese helyi idő szerint hétfőn New Yorkban.

A belső menekültek száma 5,3 millió – tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot Griffiths. A tisztségviselő szerint 17,6 millió ember, azaz a lakosság majdnem negyven százaléka szorul humanitárius segítségre. Griffiths elmondta, hogy még a hónapban bemutatja az Ukrajna számára készített idei humanitárius akciótervet Genfben.

A terv megvalósítása körülbelül 3,9 milliárd dollárba fog kerülni – tette hozzá. Az ENSZ hivatalos adatai szerint több mint hétezer civil vesztette életét az ukrajnai háború kezdete, azaz tavaly 2022. február 24. óta. ,,Az áldozatok valódi száma ennél biztosan magasabb" – jegyezte meg az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalát (OCHA) vezető Griffiths.

A világszervezet menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint a második világháború óta nem volt példa akkora menekültáradatra, mint amekkorát az ukrajnai háború okozott.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek