Olasz bringák Olaszfán - retro kerékpáros találkozó a magyar Toszkánában

A Kanadából hazatelepült Bóna László úgy vett házat a faluban, hogy még sosem járt ott. Idén pedig már kerékpáros találkozót szervezett a helyiekkel.

„Megvettük az olaszfai házunkat úgy, hogy ültünk Kanadában, a vencouveri nappalinkban. Harmincöt év kanadai lét után költözünk haza Magyarországra, a faluról előtte még nem hallottunk. Nagyon hiányzott már Magyarország, és annyira megtetszett a ház, ami a hirdetésben volt, hogy úgy döntöttünk, akárhol is van, ideköltözünk. Az már csak szerencse, hogy van a falunak egy nagyon erős magja, inspiráló közössége, amely gyorsan befogadott minket” – mondta Bóna László, akit az olaszországi Eroica – Retro kerékpáros verseny ihletett meg, hogy megszervezze Olaszfán az olasz bringák találkozóját.

A templomkertben találtunk helyet a beszélgetéshez Bóna Lászlóval
Németh Ivett

„Több olasz család él Olaszfán, mi is olaszoktól vettük a házunkat, olaszok a szomszédaink, akik ezt a vidéket a magyar Toszkánának nevezik, tehát van is párhuzam az Eroica és az én ötletem között” - magyarázta László. (Hogy miért költözött egy időben sok olasz család a településre, és hogyan kapcsolódtak be a körülbelül 400 fős község életébe, erről egy későbbi cikkünkben írunk majd.)

Meg is tartották a találkozót az elmúlt hétvégén. Az ötletet felkarolta a Szívügyünk Olaszfa Egyesület, amelynek tagjai a kerékpáros találkozó részvevőinek a templomkertben harapnivalóval, frissítővel készültek.

A lelkes csapat
Németh Ivett

Lászlónak az édesapja volt nagy bicajos, amatőr kerékpáros, amióta László nyugdíjas ő is többet teker, de jobban szereti szétszedni, megjavítani, összeszerelni a kerékpárokat. Úgy tartja: „minél régebbi egy bicaj, annál jobb.”

„Gyerekkorom óta ismerem az olasz kerékpármárkákat: Campagnolo, Columbus, Bianchi. Ezeket az acél kerékpárokat valamelyik olasz városban, faluban, kisebb-nagyobb családi műhelyekben kézzel készítették, nem ritkán méretre szabva. Ma már sajnos ez a múlté” – mondta a szervező, akit arról is kérdeztem, hogy mi is számít retro bicajnak.

„Minden vas bicikli, legyen az acél-, vagy krómvázas, amely nincs feldúsítva műanyaggal, karbonnal” – ilyen bicajokkal lehetett indulni az olaszfai találkozón is, ezek már veteránnak számítanak.

Dimbes-dombos tájakon, a Vasi-Hegyháton és a Zalai-dombságon tekertek
Németh Ivett

Aki szeretett volna jönni, de nem volt régi bicaja, annak a szervező adott, ugyanis körülbelül 20 retro kerékpárja van otthon, még a hálószobában is akad, a felesége engedélyével persze.

68 kilométert tekertek a résztvevők a dimbes-dombos táj útjain az első olaszfai találkozón. Több mint húszan pattantak kerékpárra. Voltak, akik Szombathelyről, Sopronból jöttek, Márton pedig Budapestről: „Gyakorlott bringás vagyok, de azért ezekkel a régi acél bicajokkal jóval nehezebb tekerni, főleg az emelkedőkön kihívás” - magyarázta a különbséget.

Németh Ivett

Igazi nyári melegben rótták a kilométereket a találkozó résztvevői. Nem verseny volt ez, éppen ezért leginkább együtt haladtak, méghozzá Matuz Zsolt emlékére, aki kiváló versenybringás volt, fóti műhelye pedig népszerű volt a hazai biciklis társadalom körében. Lászlónak kézzel épített egy Pinarello kerékpárt, ami nem hiányozhatott a találkozóról. Matuz mester viszont sajnos már nem tudott ott lenni, néhány éve elhunyt. Az ő emlékét hivatott őrizni ez a találkozó, amely jó hangulatban telt, a táv teljesítése után a templomkertben gulyásleves, finom italok, sütemények mellett beszélgettek a résztvevők, és gyönyörködtek a régi műhelyek darabjaiban.

A szervezők azt remélik, hogy a veterán bringázás tüze nem alszik ki, és jövőre újra összejönnek Olaszfán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód