Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Olaszország jövőre népszavazhat a marihuána legalizálásáról

A rendszeres marihuánafogyasztók számát 6 millióra becsülik az országban.

Egy hét alatt meglett a népszavazás kiírásához szükséges 500 ezer aláírás – jelentette be Facebook-oldalán a marihuána legalizálásáért kampányoló olasz szervezet (a határidő egyébként szeptember 30 volt ehhez). Így lehetővé vált, hogy jövőre népszavazást írjanak ki a kérdésben Olaszországban.

Olaszország 1993-ban dekriminalizálta a marihuána fogyasztását, a nagyüzemi termesztés és árusítás azonban máig illegális (sőt, egy 2006-os törvény nagyon erősen súlyosbította a büntetési tételeket, igaz, 2014-ben ezt visszavonták). A kis mennyiségű termesztést már nem büntetik, dílerkedésért viszont 10 év börtön is járhat.

A rendszeres marihuánafogyasztók számát 6 millióra becsülik Olaszországban. A népszavazás kezdeményezői szerint a legalizáció jelentős erőforrásokat szabadítana fel a rendőrségnél, amit komolyabb bűnügyek felderítésére tudnának fordítani, illetve évi 7 milliárd eurónyi adóbevételt is hozna az államnak.

A népszavazási kezdeményezést a legfelsőbb bíróság fogja elbírálni, és megállapítani, hogy ütközik-e az alkotmánnyal, majd, ha zöld utat kap, az elnök jelöli ki a szavazás dátumát. Ez minden bizonnyal 2022-re fog csúszni – írja a CNN nyomán a Telex .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra