Egy angol étterem bevezette, hogy leszámlázza a tányéron hagyott ételt – írtuk Új utak a vendéglátásban: egy angol étterem leszámlázza a tányéron hagyott ételt October 03. 19:33 október eleji cikkünkben, és mindjárt meg is kérdeztük olvasóinkat, hogy mennyire értenek egyet ezzel a gyakorlattal.
Olvasóink 52 százaléka szerint abszolút igaza van a vendéglátósnak, sőt a szállodákban is ezt kellene csinálni, további 26 százalék furcsának tartja ugyan az eljárást, ugyanakkor jogosnak.
Mindössze 15 százalék vélekedik úgy, hogy csak egy újabb vendéglős trükk van kibontakozóban.
Még mielőtt véleményt mond (ha eddig nem tette volna), elmondjuk a teljes történetet.
A cornwalli pub tulajdonosa a svédasztalos maradékok után számol fel plusz költséget, mondván, ezzel szeretné elejét venni a pazarlásnak, annak a gyakorlatnak, hogy a vendégeknek gyakran nagyobb a szemük, mint a szájuk.
A vitát egy vendég közösségi médiában közzétett bejegyzése robbantotta ki, amely arról szólt, hogy befizették a két személyre szóló 24 fontos díjat (kb. 12 ezer forint), majd amikor megkapták a számlát, azon további 4,8 font extra összeg szerepelt a tányéron hagyott maradékért. Ezen kiakadtak.
A pub tulajdonosa azt mondja, azért vezette be az új rendszert, mert egyre többen vannak, akik pazarlóan bánnak az étellel, és erre egy felirat formájában fel is hívja a vendégei figyelmét.
Nem lepődnénk meg, ha ez a gyakorlat villámgyorsan elterjedne más országokban is. Annál is inkább, mert egy olvasónk hozzászólása szerint Új utak a vendéglátásban: egy angol étterem leszámlázza a tányéron hagyott ételt October 03. 19:33 már Magyarországon is létezik hasonló.