Magyarországon az utóbbi években terjedt el a szervízdíj intézménye „Ez a jövő” - Már a szombathelyi éttermekben is megjelent a szervizdíj 2021. July 01. 07:14 , ami azt jelenti, hogy az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek a számlához automatikusan hozzácsapnak 10-15 százalékot. Habár a szakma képviselői folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a szervizdíj és a borravaló nem ugyanaz, a vendég szempontjából a kettő egy és ugyanaz.
A szervizdíj megosztja magukat a vendéglátósokat is, és minden bizonnyal vita tárgya lesz annak az angol étteremnek a gyakorlata is, amely leszámlázza a tányéron hagyott ételt.
Még mielőtt ítéletet mondana, olvassa végig a cikket!
A cornwalli pub tulajdonosa a svédasztalos maradékokat számolja fel plusz költségként, mondván, ezzel szeretné elejét venni a pazarlásnak, annak a gyakorlatnak, hogy a vendégeknek gyakran nagyobb a szemük, mint a szájuk.
A vitát egy vendég közösségi médiában közzétett bejegyzése robbantotta ki, amely arról szólt, hogy befizették a két személyre szóló 24 fontos díjat (kb. 12 ezer forint), majd amikor megkapták a számlát, azon további 4,8 font extra összeg szerepelt a tányéron hagyott maradékért. Ezen kiakadtak.
A pub tulajdonosa azt mondja, azért vezette be az új rendszert, mert egyre többen vannak, akik pazarlóan bánnak az étellel, és erre egy felirat formájában fel is hívja a vendégei figyelmét.
A vendég erre azt mondta a BBC-nek, hogy viccnek vélte feliratot.
Most már tudja, hogy nem az.