Ömlik a magyar gabona külföldre

Nem él az állam a határozatba foglalt elővásárlási jogával.

Az elmúlt két és fél hónapban az állam egyszer sem élt a gabona-elővásárlási jogával – mondta a Népszava kérdésére az Agrárminisztérium.

A kormány az Ukrajna elleni háborúra reagálva március elején hozott határozatot arról, hogy május 15-ig be kell jelenteni minden Magyarország területéről külföldre irányuló gabonakivitelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). (A bejelentési kötelezettség a búzára, rozsra, árpára, zabra, kukoricára, szójababra és napraforgóra vonatkozott.)

A bejelentési kötelezettség mellett ráadásul elővásárlási jogot is kapott a kormány, amelyet akkor érvényesíthet, ha az exportra szánt mennyiség veszélyezteti a magyarországi ellátást.

Ez azonban egyszer sem történt meg, közölte az agrártárca. Elmondásuk szerint a rendelkezés bevezetése óta összesen mintegy 3 millió tonna termény exportját jelentették be, a korábbi évek azonos intervallumában is ennyit szoktak, nem volt indokolt az elővásárlási jog gyakorlása.

A lap emlékeztet: a bejelentési kötelezettséget nemrég július közepéig meghosszabbították. Arról, hogy további hosszabbítás is várható-e, egyelőre nem nyilatkoztak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság