Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

470 millió forintot vont el az idén a járványra hivatkozva a kormány Szombathelytől

A jövő évi elvonás még brutálisabb lesz.

Többször írtunk már róla, hogy a járvány elleni védekezés jegyében a kormány komoly összegeket vett el az önkormányzatoktól. Írtunk a gépjárműadó kieséséről Idén 250, jövőre mintegy 300 milliót vesz el a kormány a szombathelyi önkormányzattól, csak a gépjárműadóból 2020. May 27. 19:13 , a parkolás három hónapos ingyenessé tételéről Kiborultak a polgármesterek az ingyenes parkoláson 2020. April 05. 17:14 , május közepén pedig arról Közel 500 millió forint bevételkieséssel számol a szombathelyi önkormányzat a koronavírus-járvány miatt 2020. May 12. 17:34 , hogy 500 millió forint kiesés várható az elvonások miatt Szombathelyen.

Most, július végén megkérdeztük a szombathelyi önkormányzatot, valójában mennyi pénzt vont el a kormány az idén a járvány elleni védekezésre hivatkozva. Kiderült, hogy a májusi becslés elég pontos volt, összesen közel 470 millió forinttal csökkentek a város bevételei a kormányzati döntések miatt.

Részletesen:

 • gépjármű adó bevétel kiesés: 282 millió Ft
 • idegenforgalmi adó bevétel kiesés: 27 millió Ft
 • parkolás gazdálkodásból származó bevétel kiesés: 138 millió Ft
 • július 15-től az önkormányzat nem szedhet építményadót a reklámhordozóktól, az ebből származó bevétel kiesés 22 millió Ft.
 • Ez összesen 469 millió forint.

  Hangsúlyozzuk, ez az összeg a kormányelvonások miatt hiányzik, de ennél jóval nagyobb tétel lesz az iparűzési adó bevételének elmaradása. Az előzetes számításk 20-25-20 százalékra teszik az iparűzési adó bevételének csökkenését.

  Ha csak a 20 százalékot vesszük, Szombathely 10 milliárdos iparűzési adóbevétele kétmilliárddal csökken. Így

  az idén összesen 2,5 milliárd forinttal gazdálkodhat kevesebből az önkormányzat,

  mint az az év elején látszott.

  Jövőre még nehezebb lesz

  Azt már látni, hogy a 2021-es évben sem várható javulás, sőt, további elvonások várhatóak. Ezek egy részének pontos összegét még a városvezetés sem ismeri, ahogyan válaszukban írják, az év végén lesznek konkrét adataik.

 • Jövőre is elvonják a a gépjármű adó bevételét, ez 282 millió forint lesz.
 • a feladatalapú központi támogatások esetében Magyarország 2021. évi költségvetéséről szóló törvényben ismertek a fajlagos támogatási összegek, azonban az a felmérés, amely tényleges értékeket mutatja, 2020. november, december hónapjában lesz.
 • A szolidaritási adó számításának módja is ismert, de 2020. október 30-ig kell bejelenteni az iparűzési adó adatait.
 • Ez utóbbihoz mi fűzzük hozzá, hogy idén már 1 milliárd 263 millió forint volt a szolidaritási adó, a jövő évi állami költségvetési törvényben az áll , hogy a szolidaritási hozzájárulás 2021-ben a jelenleginek a négyszeresére nő. Ha ez a növekedés az idei számok alapján történik, akkor

  jövőre több mint 5 milliárd forintot vonnak el Szombathelytől szolidaritási hozzájárulás címén.

  Mivel az idei iparűzési adó bevétele várhatóan mintegy 2 milliárd forinttal kevesebb lesz, mint tavaly, így a szolidaritási adó összege is csökkenhet. De azt még senki sem tudhatja, mennyivel.

  Az viszont biztos, hogy a 2020-as és 2021-es év nehezebb lesz, mint a korábbi évek. És azt sem tudhatjuk, hogy az elvonások megmaradnak-e 2022-re.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra