Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén 250, jövőre mintegy 300 milliót vesz el a kormány a szombathelyi önkormányzattól, csak a gépjárműadóból

Az összes elvonás pedig meghaladja az egymilliárd forintot az idén.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2021-ben a központi költségvetést, egész pontosan a járvány elleni védekezés alapját illeti a teljes gépjárműadóból származó bevétel a jövő évi állami költségvetés tervezete szerint - írtuk nemrég A kormány jövőre is zsebre rakja a gépárműadót 2020. May 26. 14:23 .

A kormány egyik első intézkedése volt Multiktól, pártoktól, önkormányzatoktól szed be pénzt a kormány a védekezésre 2020. April 04. 12:01 a járvány kitörése után, hogy gépjárműadó-bevételeket elvette az önkormányzatoktól, és átcsatornázta a járvány elleni védekezésre létrehozott alapba. Ugyanekkor döntöttek arról is, hogy eltörlik a fizetőparkolást a veszélyhelyzet végéig.

Szombathelyt keményen érintik a kormány elvonásai, már április elején írtunk Milliárdos nagyságrendben kell újratervezni a szombathelyi költségvetést a járvány és a megszorítások miatt 2020. April 06. 14:33 arról, hogy

milliárdos nagyságrendben kell újratervezni a költségvetést.

Egyrészt az elvonások, másrészt a védekezésre és az óvintézkedésekre költött pénzek miatt.

A fizetőparkolás eltörléséből az idén várhatóan 172 millió forint kiesése lesz az önkormányzati büdzsének, most úgy tűnik, ez egyszeri hiány lesz.

A gépjárműadó elvétele súlyosabb lépés, hiszen jövőre is elveszik az ebből származó bevételt, és jelenleg semmilyen garancia nincs arra, hogy 2022-ben visszaadják.

A gépjárműadó elvonása miatt elmaradó bevételek

 • Az önkormányzat 2020-as költségvetési rendeletében 284 millió forint szerepel a gépjárműadóból származó bevételként.
 • Március közepén hozta meg a rendeletet a kormány, számításaink szerint az első két és fél hónapra mintegy 50 millió forint esik.
 • Így az idei költségvetésből 234 millió forint hiányzik az elvonás miatt.
 • A jövő évi állami költségvetés tervezete szerint egész évben elvonják a gépjárműadót, ami az előző év adatai alapján 2021-ben mintegy 300 millió forint lesz.
 • Tehát idén 250, jövőre mintegy 300 milliót vesz el a kormány a szombathelyi önkormányzattól, csak a gépjárműadóból. Mindezt a járvány elleni védekezés jelszavával.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés
  Hirdetés
  Tovább az oldalra