Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Idén 250, jövőre mintegy 300 milliót vesz el a kormány a szombathelyi önkormányzattól, csak a gépjárműadóból

Az összes elvonás pedig meghaladja az egymilliárd forintot az idén.

2021-ben a központi költségvetést, egész pontosan a járvány elleni védekezés alapját illeti a teljes gépjárműadóból származó bevétel a jövő évi állami költségvetés tervezete szerint - írtuk nemrég A kormány jövőre is zsebre rakja a gépárműadót 2020. May 26. 14:23 .

A kormány egyik első intézkedése volt Multiktól, pártoktól, önkormányzatoktól szed be pénzt a kormány a védekezésre 2020. April 04. 12:01 a járvány kitörése után, hogy gépjárműadó-bevételeket elvette az önkormányzatoktól, és átcsatornázta a járvány elleni védekezésre létrehozott alapba. Ugyanekkor döntöttek arról is, hogy eltörlik a fizetőparkolást a veszélyhelyzet végéig.

Szombathelyt keményen érintik a kormány elvonásai, már április elején írtunk Milliárdos nagyságrendben kell újratervezni a szombathelyi költségvetést a járvány és a megszorítások miatt 2020. April 06. 14:33 arról, hogy

milliárdos nagyságrendben kell újratervezni a költségvetést.

Egyrészt az elvonások, másrészt a védekezésre és az óvintézkedésekre költött pénzek miatt.

A fizetőparkolás eltörléséből az idén várhatóan 172 millió forint kiesése lesz az önkormányzati büdzsének, most úgy tűnik, ez egyszeri hiány lesz.

A gépjárműadó elvétele súlyosabb lépés, hiszen jövőre is elveszik az ebből származó bevételt, és jelenleg semmilyen garancia nincs arra, hogy 2022-ben visszaadják.

A gépjárműadó elvonása miatt elmaradó bevételek

 • Az önkormányzat 2020-as költségvetési rendeletében 284 millió forint szerepel a gépjárműadóból származó bevételként.
 • Március közepén hozta meg a rendeletet a kormány, számításaink szerint az első két és fél hónapra mintegy 50 millió forint esik.
 • Így az idei költségvetésből 234 millió forint hiányzik az elvonás miatt.
 • A jövő évi állami költségvetés tervezete szerint egész évben elvonják a gépjárműadót, ami az előző év adatai alapján 2021-ben mintegy 300 millió forint lesz.
 • Tehát idén 250, jövőre mintegy 300 milliót vesz el a kormány a szombathelyi önkormányzattól, csak a gépjárműadóból. Mindezt a járvány elleni védekezés jelszavával.

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra