Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathelyi önkormányzat elengedi az üzlethelyiségek bérleti díját, de a Szova eddig másként gondolta

Levelet kapott a szerkesztőségünk. Aztán a Szova is.

Ahogy arról bizonyára olvasóink értesültek, egy polgármesteri döntés „Egyszer vége lesz ennek a rémálomnak” – indul a Szombathely Restart program 2020. March 24. 18:12 nyomán – tekintettel a rendkívüli egészségi és gazdasági helyzetre - a szombathelyi önkormányzat elengedi az üzlethelyiségek bérleti díját.

A döntés kétségkívül némi lyukat hagy a város költségvetésében, abból a szempontból viszont jogos, hogy a bérlők jelentős részének ezekben hetekben nulla forint a bevétele, amiből nehezen menne a fizetés.

A bejelentés után néhány nap múlva levelet kapott a szerkesztőségünk, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy szép, szép, hogy az önkormányzat egy darabig nem kér pénzt a bérleményekért, viszont a Szova Zrt. igen.

A százszázalékos városi tulajdonban levő cég ugyanis közölte a bérlőkkel, hogy ők önálló gazdálkodási szervezet, nem alkalmazzák ezt a rendelkezést, azaz továbbra is beszedik a pénzt.

Mindössze annyi engedményt tudnak adni, hogy a három havi felmondási időt 30 napra csökkentik igény szerint. Ez – valljuk be – igencsak sovány segítség.

Hozzátesszük, részben érthető a cég szigora, merthogy érdekei valóban azt kívánják, hogy minél kevesebb bevételkiesése legyen, ugyanakkor nem kis ellenmondásban van a polgármesteri bejelentéssel és annak alapgondolatával.

A Savaria-mozi árkádjának az üzlethelyiségei például a Szovához tartoznak
Mészáros Zsolt

Ezután felvettük a kapcsolatot az polgármesteri hivatallal és a Szovával.

Némi idő kellett, amíg befutottak a válaszok, de tegnap estére csak összeállt a kép.

Április 20-ig kell nyilatkozniuk a bérlőknek

Kiderült, hogy ami az önkormányzati tulajdonú helyiségeket illeti, maximum 39 vállalkozást érint a bérleti díj elengedése.

Eddig annyi történt, hogy a polgármester levélben kereste meg az érintett bérlőket, akik 2020. április 20-ig nyújthatják be a bérleti díj elengedésére vonatkozó kérelmüket.

Hogy hány ilyen lesz, azt egyelőre nem tudni. (A díj elengedésének bizonyos feltételei „Egyszer vége lesz ennek a rémálomnak” – indul a Szombathely Restart program 2020. March 24. 18:12 is vannak.)

Nem tudjuk azt sem, hogy köze volt a lapunk felvetésének, mindenesetre a Nemény András utasította a SZOVÁ-t, hogy azon üzlethelyiség bérlőket, akik a kihirdetett veszélyhelyzet miatt az üzletük bezárására kényszerülnek – vagy teszik ezt a dolgozók védelme érdekében – 2020. április 1-től a veszélyhelyzet fennállásának ideje alatt a bérleti díj fizetése alól mentesítse.

„A polgármester minden, ingatlant bérbeadó önkormányzati intézményt, gazdasági társaságot megkeresett azzal, hogy ha bérleti díj mérséklése iránti kérelem érkezett hozzájuk, úgy azokat - javaslatukkal együtt - küldjék meg az önkormányzatnak” – tájékoztatta lapunkat Kéner Balázs, a polgármesteri kabinet kommunikációs vezetője.

A Szova levelet kapott és most ő is levelezni kezd

A Szovának a polgármesteri utasításig valóban az volt az álláspontja, hogy nem tud kedvezményt adni, amíg állami vagy önkormányzati forrásból nem kap támogatást az elmaradó bevételek kompenzálására – közölte a cég.

Most viszont változott a helyzet.

„Polgármester úr utasítását követően jelenleg folyamatban van az érintett bérlők megkeresése, hogy a veszélyhelyzet miatt üzletük bezárására kényszerültek-e” – tájékoztatta lapunkat a Szova.

A városi cégtől egyébként jelenleg 13 üzleti célú bérleményt bérelnek vállalkozók, ami havi szinten körülbelül másfél millió forintos bevételt jelent.

A piac is reagált

A koronavírus-járvány következtében nemcsak az önkormányzati, hanem az üzleti bérlemények piaca is átalakult Szombathelyen.

A tulajdonosok nagyon sok esetben jelentős kedvezményt adnak a nehéz helyzetbe került bérlőknek, vagy éppen elengedik teljesen a bérleti díjat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra