Kézből eteti a kormány az önkormányzatokat?

Hende Csaba a heroikus küzdelem jutalmának állította be a Szombathelynek adott 800 milliót. Ha így van, akkor 37 város folytat heroikus küzdelmet. Mutatjuk.

Az ünnepek előtti utolsó munkanap kora estéjén tartott sajtótájékoztatót 800 milliós kormányzati támogatást kapott Szombathely 2012. December 21. 21:09 Hende Csaba honvédelmi miniszter, és Puskás Tivadar polgármester. Azt jelentették be, hogy a város 800 millió forint támogatást kapott a kormánytól. Hende szerint ezzel azt a

heroikus küzdelmet

ismerte el a kormány, amit Puskás Tivadar folytat a város eladósodása ellen.

Emlékeztető

Hende azt is kiemelte, hogy bár a város 750 milliót kért, 800 milliót kapott. A plusz 50 millió azért van, mert megállították az adósság növekedését. Egyébként utóbbi valóban igaz, az idén nem vett fel hitelt Szombathely - igaz, megpróbálta, ám nem kapott. Ennek a küzdelemnek az is az ára volt, hogy a létminimumra szűkítették minden ágazat önkormányzati támogatását, valamint gyakorlatilag egyetlen beruházás, fejlesztés sem indult az elmúlt két évben.

Hende Csaba heroikus küzdelemről beszélt
Garai Antal Atom

Szombathely egyébként – mint ezt már megírtuk Újabb állami segélyt kér Szombathely 2012. September 04. 16:54 – az év elején nyújtott be az önhiki (önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok) alaphoz közel egymilliárdos pályázatot, első körben, a nyár végén 201 milliót kapott. Szeptemberben az önkormányzat újra pályázott, akkor kérték az említett 750 milliót.

A sajtótájékoztatón aztán kiderült, hogy a 800 millió nem ebből az alapból jött, hanem valamilyen másik keretből, Hende kijelentette, hogy vannak nagyobb városok, amik semmit nem kaptak, pld. Győr, Kecskemét, Szeged, Debrecen.

37 heroikus küzdelem

Fontos megjegyezni, hogy az eredetileg kért egymilliárd benne van a város költségvetésében. Azaz, ha nem jön ez a pénz, akkor ekkora hiánnyal zárja az évet Szombathely.

Mivel elég homályos volt a fogalmazás a sajtótájékoztatón, utánanéztünk, honnan is eredhet ez az összeg. Meg is találtuk az erről szóló, december 18-i keltezésű kormányhatározatot, amit itt el is lehet olvasni. Nos, ebből kiderül, hogy Szombathellyel együtt 37 város kapott ilyen rendkívüli támogatást az év utolsó, munkanapjaiban.

A szombathelyi támogatás ezek közül nem különösebben kiemelkedő. Kaposvár például 3,5 milliárdot, Pécs és Miskolc kétmilliárdot kapott. Ha a kisebb városokat nézzük, Gyula 1,8 milliárdot, Veszprém 1,75 milliárdot, Pápa, Dunaújváros, Szolnok 1,5 milliárdot kapott. A szomszédos Zalaegerszeg pedig szintén 800 milliót.

Vas megyében kapott még pénzt Szentgotthárd (300 millió), Körmend (120 millió), Kőszeg (350 millió). Vagyis, ha komolyan vesszük Hende Csaba szavait, akkor 37 város folytat heroikus küzdelmet az adósság ellen, és őket mind elismeri a kormány.

Elvonják, és egy részét visszaadják

De honnan is jön ez a pénz? A kormányhatározat hivatkozási sorait nem volt könnyű kibogozni, de sikerült. Mint ismert, a személyi jövedelemadókból (szja) befolyt összegek a 90-es évek elején még nagyrészt az illetékes önkormányzatoknál maradtak, aztán az egymást követő kormányok egyre kevesebbet hagytak a településeknél, ma már az szja meghatározó része az államot gazdagítja.

Ezek a mostani támogatások az szja bevételek azon részéből származnak, amit az állam elvon az önkormányzattól. Politikusi nyelven, a Szombathelynek adott 800 millió a szombathelyiek által befizetett jövedelemadó egy része, és ezt kapja a város most vissza. Mint ahogyan a többi település is.

Megkérdeztük az ügyről az ellenzék részéről Nemény András MSZP-s országgyűlési képviselőt, aki kijelentette, Hende hazudott, amikor óriási politikai sikernek nevezte a 800 milliós támogatást. Szerinte a kormány ezzel kézből eteti az önkormányzatokat, úgy tünteti fel a támogatásokat, mintha kegyet gyakorolna. Közben pedig jövőre tovább csökkentik az önkormányzatoknak járó állami összegeket.

Igazságtalan rendszer

Az szja bevételekből még kevesebb marad a településeknél, a gépjárműadóból bejövő pénzeket pedig teljesen elviszik. Nemény szerint az ügy megmutatja, hogyan is működik a rendszer. A kormány elvonja a pénzeket, majd az év végén, mintegy jutalomként visszaad ebből valamit, és mindebből sajtókampányt csinál. Ugyanis, miközben Hende bejelentette a szombathelyi 800 milliót, V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő (Fidesz) a többi vasi város támogatását nevezte hatalmas politikai sikernek.

Nemény kijelentette, a pénz elosztása igazságtalan is, hiszen a több szja-t befizető városok kaptak kisebb összegeket, miközben a kevesebb szja-t befizetők a nagyobbakat, mint például Hódmezővásárhely. Hozzátette, normális esetben ezeket a pénzeket eleve az önkormányzatoknál hagyták volna, és nem politikai alapon osztogatják, úgy, hogy közben politikai sikereket hangoztatnak.

A végén még egy megjegyzés. Debrecen valóban nem kapott ebből a keretből semmit. De az index tudósítása szerint megtörtént a megegyezés, az állam átvállalja a debreceni, 27,43 milliárdos adósság felét. Miközben Szombathelyen még tárgyalnak erről.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

800 milliós kormányzati támogatást kapott Szombathely

750 milliót kért a város az önhiki pályázaton, de ezt nem onnan kapta. Hende Csaba értékelt évet.

Újabb állami segélyt kér Szombathely

Rendkívüli közgyűlés dönt arról, hogy ismét induljanak az önhiki pályázaton. Első körben 953 milliót kértek, 201 milliót kaptak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet