800 milliós kormányzati támogatást kapott Szombathely

750 milliót kért a város az önhiki pályázaton, de ezt nem onnan kapta. Hende Csaba értékelt évet.

És természetesen Puskás Tivadar polgármester, akinek feltűnő bókokkal kedveskedett a honvédelmi miniszter, de erről később. A lényeg, hogy a kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy 800 milliós támogatást ad Szombathelynek. Először azt hittük – az újságíró kollégákat ideértve -, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került (önhiki) pályázat második fordulója Újabb állami segélyt kér Szombathely 2012. September 04. 16:54 lett sikeres, de kiderült, hogy mégsem. Miután rákérdeztünk.

Nem onnan, de többet

A történet még februárban indult, amikor az idei költségvetésbe Puskás Tivadar jó fej, de a polgármesternek nincs véleménye 2012. February 23. 08:55 beterveztek közel egymilliárdnyi forintot az önhiki pályázatból. Be is nyújtották azt, annak rendje és módja szerint, aztán a nyár végén kiderült, ennek csak egy részét kapták meg, pontosan 201 milliót. Szeptemberben rendkívüli közgyűlés döntött Újabb állami segélyt kér Szombathely 2012. September 04. 16:54 arról, hogy ismét pályáznak, ez a támogatás folyamatosan igényelhető.

Aztán nem hallottunk az önhiki pályázat sorsáról, ezért is volt jogos az alapvető feltételezés. A támogatás elnyerését Puskás Tivadar jelentette be, azzal, hogy csupán 750 milliót kért a város, de 800-at kapott, hála a kormánynak, és köszönet a kormány minden tagjának.

Hende Csaba a városházi sajtótájékoztatón
Hende: Hatalmas politikai siker
Garai Antal Atom

Hende is ezt hangsúlyozta, aztán kérdésünkre elmondta, hogy ez a támogatás nem az önhiki alapból érkezett, hanem egy másikból. Amire szintén lehetett pályázni, és sok nagyváros (Győr, Kecskemét, Szeged, Debrecen, pld.) sikertelenül pályázott. Szombathely nem, sőt, többet kapott, mint amennyit kért. Az önhiki második pályázatán viszont semmit nem kapott a város.

A miniszter megjegyezte, ez hatalmas politikai siker, aki nem így ír róla, az hazudik, és szándékosan hangulatot kelt a kormány ellen. De ez már a végén volt, térjünk vissza a kronológiára.

Országos lesz az újraélesztés

Szóval, Puskás az elején kiemelte, hogy a város az idén nem növelte adósságát, saját erejéből törlesztett hárommilliárdot. Ezt egyébként a decemberi közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Koczka Tibor a szombathelyi városi tévé új igazgatója 2012. December 14. 17:20 Molnár Miklós alpolgármester már részletezte.

A polgármester aztán értékelte az idei évet. Sikerült munkahelyeket megőrizni és teremteni, például az LuK bővítésével Orbán a LuKban préselt - Hende pápát intett a reptérnek 2012. October 26. 17:46 , és a Falco Zrt. 4,5 milliárdos fejlesztésével. Ezek a cégek piacképes termékeket állítanak elő, ezekre lehet a város jövőjét alapozni.

Puskás Tivadar a városházi sajtótájékoztatón
Puskás: Jövőre fejlesztések is lehetnek
Garai Antal Atom

Megemlítette a Csaba utcai felüljárót Csaba utca: Hende Csaba repülőteret vizionál 2012. October 18. 15:27 , amin két ciklus városvezetése dolgozott, így a két ciklus között átívelő hídként is értelmezhető. Aztán kitért a Segítés városa programra, eddig több mint tízezer ember tanulta meg az újraélesztést. És nem is csak ez a fontos, hanem az is, hogy akik részt vesznek a programban, azok gondolkodásában előtérbe kerül a másokon való segítés, gondoskodás eszméje.

Puskás bejelentette, tervben van, hogy a programot országos szintűre bővítsék, erről már gyümölcsözőnek ígérkező megbeszéléseket folytatott az illetékes államtitkárral.

A polgármester úgy vélte, a szigorú és takarékos gazdálkodásnak köszönhetően 2013-ban már itt lesz a fejlesztések lehetősége. Például a püspöki palota lebombázott szárnyának, valamint a székesegyház két tornyának felújítása, és utóbbiak látogathatóvá tétele. Megígérte, hogy a következő évben is a szombathelyiek érdekeit fogják szolgálni.

Heroikus küzdelem

Hende Csaba is mérleget vont – mint mondta – az évről. A kormány nagyra becsüli és értékeli a szombathelyi városvezetés tevékenységét, Puskás Tivadar nem tehet arról, hogy az előző két ciklusban megtízszerezték a város adósságát. A miniszter szerint Puskás heroikus küzdelmet folytat, amire majdnem ráment az egészsége is, de meg tudta állítani a folyamatot.

Hende Csaba és Puskás Tivadar sajtótájékoztatója
Péntek kora esti sajtótájékoztató
Garai Antal Atom

Az, hogy a város a kért összegnél 50 millióval többet kapott, a képviselő-testület elismerése, ide értve az ellenzéket is. A támogatást nem is volt nehéz megszerezni, mert a kormány tudja, hogy felelős vezetők állnak a város élén – mondta.

Hende aztán bejelentéseket tett. Az már biztos, hogy január 1-től tíz százalékkal csökkennek a lakossági gáz-, víz- és távhő díjak. Eközben az infláció fölötti, 5,2 százalékos nyugdíjemelés lesz, a kettő együtt jelentős pénzügyi segítséget jelent mindenkinek.

Megint megkapjuk a MÁV ingatlanokat

Megint bejelentette, hogy a város megkapja a Haladás sporttelep, csarnok és egyéb sportlétesítmények tulajdonjogát. Most viszont részletezte, hogy erről a kormány most szerdai ülésén született meg a döntés Nincs nyoma Hende bejelentésének 2012. November 23. 08:08 . Jövőre már arról lesz szó, hogyan lehet ezeket felújítani, plusz a szomszédos rekreációs övezetet Svájci frankból épül szálloda a Sportligetben? 2012. November 05. 08:56 . Erre lesznek hazai és uniós pályázatok is.

A miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány december 20-án „kiemelt járműipari központnak” minősítette a tervezett Szombathely, Szentgotthárd, Zalaegerszeg, Nagykanizsa autóipari centrumot. Át is adta a határozat bekeretezett másolatát a polgármesternek. A határozat szerint Orbán Viktor miniszterelnök felhívja az illetékes miniszterek figyelmét, hogy a tervet prioritásként kezeljék, és vegyék figyelembe a 2014 utáni EU-s támogatások elosztásánál.

Molnár Miklós nyugodtan alszik

Hende szerint mindez azt jelenti, hogy a következő években, a térségben 25 ezer új munkahely jön létre, és egymilliárd euro befektetés érkezik ide. Puskás Tivadar megjegyezte, ez a jövőnk záloga.

Hende Csaba és Puskás Tivadar sajtótájékoztatója
Orbán Viktor aláírásával
Garai Antal Atom

Egy kérdésre válaszolva Molnár Miklós alpolgármester kifejtette, most már nyugodtabban alszik, mint az év elején, a támogatásnak köszönhetően stabil lesz az éves költségvetés, és a város gazdálkodása hosszú távon fenntartható egyensúlyi pályára áll.

A végén a politikusuk boldog karácsonyt és sikeres újévet kívántak mindenkinek, amit ezennel továbbadunk. Az újságírók pedig kaptak egy kis ajándékot, egy üveg bort, és egy 2013-as naptáras jegyzettömböt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Koczka Tibor a szombathelyi városi tévé új igazgatója

Vagyonelkobzás, börtön, feljelentésgyár. A szokásos közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

Nincs nyoma Hende bejelentésének

Döntött vagy nem a kormány a MÁV ingatlanok sorsáról? Tényleg Szombathelyé lesz végre a Haladás stadion?

Svájci frankból épül szálloda a Sportligetben?

Öt éve tervezik a szombathelyi Sportliget felújítását. A politikusok türelmesek, a beruházó svájci tőkére számít, és ígéri, hogy jövőre elindul az építkezés.

Orbán a LuKban préselt - Hende pápát intett a reptérnek

Az üzemcsarnok-avatóra kivezényelt szalagmunkások új ünnepi sárga pólót is kaptak, fehéret az irodisták. Orbán préselt először, aztán villámebédelt.

Csaba utca: Hende Csaba repülőteret vizionál

Lesz repülőtér a térségben – jelentette be Hende Csaba az ünnepségen. Részleteket nem árult el, a vasúti felül- és aluljáró már működik.

Újabb állami segélyt kér Szombathely

Rendkívüli közgyűlés dönt arról, hogy ismét induljanak az önhiki pályázaton. Első körben 953 milliót kértek, 201 milliót kaptak.

Puskás Tivadar jó fej, de a polgármesternek nincs véleménye

Toroknak esés Torkos Csütörtökön, összekacsintó társasházak, Balassa Péter mint színházigazgató - olvassa vissza februári tudósításunkat a közgyűlésről!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet