Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Villanyautós céggé alakítják az Opelt, nincs szó gyárbezárásról

Reménykedhetnek a szentgotthárdiak.

Ahogyan hétfőn jeleztük, ma reggel Michael Lohscheller vezérigazgató bejelentette az Opel-konszernt érintő változásokat. Viszont túl sok konkrétum most sem hangzott el, távlati tervekről van szó. Az biztosnak tűnik, hogy egyelőre egyetlen gyárat sem zárnak be, így a szentgotthárdit sem.

Bonyhádi Zoltán

A bejelentés fő elemei:

 • Globális villanyautós céggé tennék az Opel/Vauxhallt és 2024-ig valamennyi személyautó modellcsalád elektromos hajtást kap.
 • A Rüsselsheimben lévő központ a teljes Groupe PSA globális kompetenciaközpontjává alakul át. Itt többek közt üzemanyag cellát, bizonyos automatizált vezetési technológiákat és vezetőtámogató rendszereket fognak fejleszteni.
 • A gyártóüzemeknél az új termékeket allokálják egymás között. Valamennyi Opel/Vauxhall üzemben gyártják majd a Groupe PSA által fejlesztett CMP és EMP2 padlóvázán alapuló modelleket.
 • 2019-re az eisenachi gyárban terveznek egy új SUV-ot előállítani; Rüsselsheimbe pedig egy D-szegmensbe tartozó (menedzserautó) jármű kerül.
 • Az új hajtóművek gyártási helyének kijelölése az Opel/Vauxhall üzemekben párhuzamosan történik majd az átállással a GM motorjairól és sebességváltóiról a Groupe PSA gyártmányaira. (Szentgotthárdon jelenleg csak motorok készülnek.)
 • 2024-től kezdve valamennyi Opel/Vauxhall személyautó közös Groupe PSA padlóvázra épül.
 • Vagyis, a szentgotthárdi gyár néhány évig biztosítva van, arról, hogy milyen szerepet kap majd az új konstrukcióban és a villanyautó, elektromos hajtűmű gyártásában, később döntenek.

  A vezérigazgató azt is hangsúlyozta, hogy a cég szándéka valamennyi üzem megőrzése és korszerűsítése, és a kényszerű elbocsátások elkerülése.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra