Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Júliusban lesz a franciáké a szentgotthárdi Opel-gyár

A GM három évig garantálta a munkahelyek megőrzését, a franciák azonban Németországra és Nagy-Britanniára koncentrálnak.

Az előre tervezettnél fél évvel korábban zárulhat le a tulajdonosváltás a General Motors és a francia PSA-csoport között - írja a portfolio.hu . Mint ismert, a Citroeneket és Peugeot-kat gyártő PSA ez év elején jelentette be, hogy megvásárolják a General Motors európai érdekeltségeit, vagyis az Opelt, illetve Nagy-Britanniában a Vauxhallt.

Születésnapi ünnepség a szentgotthárdi Opel-gyárban
Bonyhádi Zoltán

A szerződést viszonylag gyorsan aláírták, március 29-én, a szentgotthárdi Opel-gyár 25. születésnapi ünnepségén Hosszú távra tervez az Opel Szentgotthárdon 2017. March 29. 16:31 már tényként beszéltek róla. Ezen az ünnepségen egyébként kijelentették, hogy az Opel hosszú távra tervez Szentgotthárdon, de a végső döntés a franciáké lesz, akik már júliusban birtokukba veszik a gyárat.

A General Motors a szerződés aláírásakor három évig garantálta a munkahelyek védelmét. A portfolio.hu szerint a francia PSA-csoport vállalta, hogy tiszteletben tartja a munkahelyek és üzemek megőrzéséről, és a beruházások folytatásáról szóló szerződéseket és megállapodásokat. Mindehhez viszont az is kellett, hogy Németországban és Nagy-Britanniában a vezető politikusok és a szakszervezetek vezetői keményen az asztalra csapjanak.

A PSA-csoport vállalásai azonban nem érintik az Opel szentgotthárdi gyárát, ezeket ígérték meg:

 • Nagy-Britanniában nem lesznek gyárbezárások
 • A szigetországban a gyártást egészen 2021-ig garantálják, illetve Lutonban a Vivarokat egészen 2025-ig gyárthatják, így a Vauxhall 4 500 alkalmazottjának nem kell egyelőre azért aggódnia, hogy elveszíti a munkahelyét
 • A Vauxhall nyugdíjalapjának tagjait sem érheti veszteség
 • A német üzemekben dolgozó közel 19 ezer alkalmazott esetében 2018 végéig nem kerül sor elbocsátásokra
 • Legalább 2020-ig további beruházásokat hajtanak végre a németországi üzemekben.
 • Mindenesetre a szentgotthárdi gyárban bizakodóak, az elmúlt években komoly beruházások zajlottak, és itt mutatták be Hosszú távra tervez az Opel Szentgotthárdon 2017. March 29. 16:31 a márka új zászlóshajóját, az új Insigniát is.

  Az új Insignia
  Bonyhádi Zoltán

  A szentgotthárdi gyár

  A Szentgotthárd melletti ipari parkban a rendszerváltás környékén indult el az Opel-gyár építése, az első, itt gyártott Opel Astrát 1992. március 13-án Antall József, akkori miniszterelnök vezette le a gyártósorról. Az akkori belépőmodell, az 1,1 motorral szerelt Astra ára akkor 998 ezer forint volt.

  A gyárban 1999-ig szereltek össze autókat, ebben az időszakban 80 835 Astra és 4404 Vectra készült el itt. 1999 után a motor- és hengerfej-gyártásra koncentráltak, a gyárban idén februárban készült el a kilencmilliomodik motor.

  A szentgotthárdi gyár 1200, a beszállítókon és a kiegészítő tevékenységeken keresztül közel 2500 főt foglalkoztat a térségben.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Tovább az oldalra