Óriási programkavalkád Szombathelyen: mozizás az Emlékmű-dombon, bormámor a Csótó szigetén, buborékparti és Víztorony-nyitogató

Egészen októberig lehet majd érezni Szombathelyt.

Verőfényes napsütésben gyülekezett a szombathelyi Csónakázótó szigetén a sajtó, az önkormányzat és kulturális szféra nagy része hétfőn délután. Itt jelentették ugyanis be egy sajtótájékoztatón, hogy milyen nyári programokkal készül Szombathely most, hogy magunk mögött tudhatjuk a járvány javát.

Miután Bujtás Ervin elénekelte a Szombathely dalt, Nemény András polgármester magasztalta a választott helyszínt, mert hát itt aztán lehet érezni Szombathelyt. Ez a kifejezés pedig azért is jelentős, mert ezen a néven fut a tavaly indított programsorozat, mely most újult erővel tér vissza.

Érezd Szombathelyt sajtótájékoztató
Kiss Tamás

Összerakták ugyanis, amilyük van és így még a nehéz helyzet ellenére sem marad programok nélkül a város nyáron. Nem nagyon volt még példa ekkora összefogásra Szombathelyen, a kulturális intézmények és cégek, valamint az önkormányzat mellett, vendéglátósok, civilek, szervezetek, egyesületek, és még az egyházmegye is beszállt az Érezd Szombathelyt! programsorozatba, ami idén 3 hónapon át fog tartani, 15 helyszínen közel 70 programmal készülnek.

Nem egy nagy költségvetésű rendezvényről van szó, az egész 33 millió forintba kerül, amit javarészt az önkormányzat áll, de pályázati pénzt is szereztek hozzá. Ebből lehet csodát tenni, de csak csodálatos emberekkel – mondta a polgármester.

Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester arról beszélt, hogy óriási munka előzte meg a programsorozatot, de most már minden adott ahhoz, hogy megdolgoztathassuk az összes érzékszervünket ebben a 3 hónapban, melyben lesznek bőven már jól ismert helyszínek és programok, illetve mérföldkövek is. Újra kinyílik például a városháza, lesz utcaművészeti nap és kertmozi, illetve végre nyit a víztorony is.

Érezd Szombathelyt sajtótájékoztató
Kiss Tamás

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője aztán elmondta, hogy az idén 25 éves Isis Big Band koncertje fogja megnyitni a programsorozatot július 4-én. De rajtuk kívül különleges jubileumi programmal készül a Szombathelyi Kötélugró Klub is, akik szintén idén 25 évesek, ez alkalomból pedig 25 különböző helyszínen fognak majd fellépni ebben a 3 hónapban.

Aztán szóba került a Savaria Karnevál is, ami idén is elmarad, Elmarad az idei Savaria Karnevál 2020. June 12. 11:06 de már többször is beszéltek arról, hogy lesz majd helyette más augusztus utolsó hétvégéjén. Összecsipegették az eredeti programok közül a nagy közönségkedvenceket, amiket a jelenlegi korlátozások mellett is meg tudnak valósítani.

Idén kizárólag a római korra fókuszálnak, sok-sok meglepetéssel és gyerekprogrammal is. De nem kell szomorkodniuk azoknak sem, akik a Borok utcája után sóvárognak, ugyanis lesz majd egy borfesztivál és persze a koncertek sem maradhatnak ki: 3-3 nagy előadó fog fellépni a 3 napos rendezvény minden napján.

Érezd Szombathelyt sajtótájékoztató
Kiss Tamás

Kiss Andrea, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatóhelyettese is felsorolt jó néhány programot. Ők inkább a gyerekeknek és a családoknak fognak kedvezni a tűzokádó játszóházzal, a zöld szigettel, a buborékpartival és még sok minden mással, de azért a nagyokat sem hagyják cserben: lesznek szerda esti akusztikok, kamarakoncertek, jótékonysági gála, kertmozi az Emlékmű-dombon, na meg a Víztorony megnyitásának is megadják majd a módját július 17-én.

Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója arról mesélt, hogy ők természetesen zenével szállnak be a programsorozatba, lesz több apró és egy-két nagyobb koncertjük is. Fellépnek például a városháza teraszán, az utcaművészeti fesztiválon és a Zsingagóga-udvarban is.

Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója elmondta, hogy egy kicsit színesítik a szokásos nyári programjaikat, tárlatvezetéseiket. Az egyik központi helyszín például a szombaton megnyitott Éva-malom lesz, Megnyílt Szombathely legújabb múzeuma – Méltó helyre került Schrammel Imre hagyatéka 2021. June 26. 19:43 ahol Schrammel Imre hagyatéka kapott helyet. Július 10-én pedig jön a Tepsi Fesztivál a Vasi Skanzenben, ahol a természetközelség, az egészséges életmód és azon belül is a magvak lesznek a főszerepben.

Érezd Szombathelyt sajtótájékoztató
Kiss Tamás

Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója arról beszélt, hogy ők egész nyáron mozgásban lesznek, körülbelül 40 előadást fognak játsszani, ebből pedig 10 biztosan Szombathelyen lesz. Amit pedig kiemel közülük, az a szeptemberi Hang-Tér-Kép a Fő téren, ami a saját rendezvényük, de közreműködik benne az Agora és a Dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola is.

Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója zárta a sort, aki elárulta, hogy a színház augusztusban lép be a programok sorába. Lesz utcaszínház, Weöres T.É.R és zene is, felcsendülnek például Dzsungel könyve-dalok is. És persze nem maradhat ki a Mágikus Mintha sem, akikhez egyébként új arcok is fognak csatlakozni idén nyáron. Zárásként pedig még egy verset is elszavalt, ami a borfesztivál kapcsán jutott eszébe.

A teljes program itt elérhető.

Érezd Szombathelyt sajtótájékoztató
Még több képért kattints!
Kiss Tamás

A programok egyébként július 4-én kezdődnek és október 3-ig tartanak majd. Többségük ingyenes lesz, de a jelenleg hatályos rendeletek és szabályok szerint kelleni fog a védettségi igazolvány. Persze ez közben lehet, hogy változni fog, de egyelőre alapkellék lesz a kártya ahhoz, hogy érezhessük Szombathelyt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra