Elmarad az idei Savaria Karnevál

Péntek délelőtt végre eljött a nagy a pillanat: kiderült, hogy mi lesz a sorsa idén Szombathely legnagyobb rendezvényének.

Több hónapnyi találgatás és bizonytalanság után végre kezd kicsit tisztulni kép a koronavírus-járvány okozta káoszban. Ennek örömére pedig végre megszületett a nagy döntés is Szombathelyen az idei Savaria Karnevál sorsáról. Péntek délelőtt tartott ugyanis sajtótájékoztatót a városházán Nemény András polgármester, Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester és Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. igazgatója.

Miután a polgármester március 30-ai online fogadóóráján szóba került a karnevál kérdése, Még kétesélyes az idei Savaria Karnevál sorsa 2020. March 30. 19:09 lapunk többször is foglalkozott a témával. Akkor Nemény András eléggé szkeptikus volt és azt mondta, ha május végén azt mondja a kormány, hogy augusztus végén veszély nélkül meg lehet rendezni egy ilyen kaliberű rendezvényt, akkor elkezdik a szervezést.

Mészáros D. Zsolt

Aztán amikor a kormány bejelentette, hogy augusztus 15-ig sem az 500 fő alatti, sem pedig az 500 fő feletti rendezvényeket nem lehet rendezni, újra megkérdeztük, Egy hónap múlva dől el, hogy lesz-e idén Savaria Karnevál 2020. May 04. 15:51 hogy ez változtatott-e valamit a helyzeten, hiszen sokan úgy gondolják, hogy ezt a határidőt akár ki is tolhatják. Az önkormányzat válasza pedig rövid és tömör volt, továbbra sem árultak el semmi konkrétumot, csak annyit, hogy május végén vagy legkésőbb június elején hozzák meg a döntést.

A hét elején aztán újra aktuális lett a kérdés, így hétfőn megint csak megkérdeztük. Még mindig kétes a Savaria Karnevál sorsa 2020. June 08. 16:20 De akkor sem lettünk sokkal okosabbak, ugyanis azt írták: a városvezetés folyamatosan egyeztet a karnevál szervezőivel, a terveik szerint pedig hamarosan végre megszületik a döntés. És nem is lódítottak, másnap ugyanis jött a meghívó a pénteki sajtótájékoztatóra.

Mi pedig közben megszavaztattuk olvasóinkkal, hogy szerintük legyen-e idén Savaria Karnevál vagy ne? Szavazzon! Legyen idén Savaria Karnevál vagy ne? 2020. June 09. 15:26 A szavazás cikkünk megjelenésekor még tartott, ugyanis a péntek délt tűztük ki a lezárás időpontjának, de az állás végig ugyanaz volt. A legtöbben azt szeretnék, ha nem rendeznék meg, de azért nincsenek olyan sokkal lemaradva azok sem, akik szeretnék egy kicsit kiereszteni a gőzt és arra voksoltak, hogy legyen karnevál.

A péntek délelőtti bejelentésig azonban teljes nyilatkozatstop volt, egy szűk körön kívül senki sem tudott még semmit, se a szállodák, se a fellépők, se az árusok. Információink szerint a városvezetés és a szervezők minden eshetőségre felkészültek, azt csiripelték a madarak, hogy legalább négy verzió van terítéken:

 • meg lesz tartva a karnevál az előzetes tervek szerint
 • teljesen törlik
 • megtartják, csak más időpontban
 • szerveznek helyette valami mást, ami nem lesz ekkora kaliberű és nem is biztos, hogy ugyanabban az időpontban lesz
 • Végül pedig amellett döntöttek, hogy

  elmarad az idei Savaria Karnevál.

  Helyette szerveznek egy másik típusú, „pénztárcakímélő” rendezvényt, ami Horváth Soma szerint kedvez majd a szombathelyieknek. Mint mondták, ezzel a kisebb volumenű rendezvénnyel szeretnének adni valami szombathelyit a szombathelyieknek és támogatni a helyi előadókat, intézményeket és kereskedőket, akik nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt.

  Ez a rendezvény azonban más lesz, mint a karnevál és máskor is lesz, de egyelőre ennyit tudni róla. Szeptember közepére tervezik megrendezni, így bővebb információkkal legkésőbb nyár végén tudnak szolgálni, addig pedig gőzerővel folyik a szervezés.

  Elhangzott egyébként az is még a sajtótájékoztató elején, hogy állásfoglalást kértek az Operatív Törzstől is a karnevál ügyében, de a törzs nem válaszolt az önkormányzat levelére. Tovább pedig már nem tudtak várni, meg kellett hozni a nehéz döntést.

  Nemény András azt is kiemelte, hogy a Savaria Karnevál minden évben Szombathely legnagyobb turisztikai rendezvénye, amelyen a résztvevők száma a négy nap alatt eléri a százezer főt és amelyre rengeteg külföldi vendég is érkezik, ám egy ekkora rendezvényen - például a jelmezes karneváli felvonuláson - egyszerűen nem tarthatók be olyan biztonsági intézkedések, amelyeket a járvány elleni védekezés jelenleg megkövetelne.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra