Elmarad az idei Savaria Karnevál

Péntek délelőtt végre eljött a nagy a pillanat: kiderült, hogy mi lesz a sorsa idén Szombathely legnagyobb rendezvényének.

Több hónapnyi találgatás és bizonytalanság után végre kezd kicsit tisztulni kép a koronavírus-járvány okozta káoszban. Ennek örömére pedig végre megszületett a nagy döntés is Szombathelyen az idei Savaria Karnevál sorsáról. Péntek délelőtt tartott ugyanis sajtótájékoztatót a városházán Nemény András polgármester, Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester és Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. igazgatója.

Miután a polgármester március 30-ai online fogadóóráján szóba került a karnevál kérdése, Még kétesélyes az idei Savaria Karnevál sorsa 2020. March 30. 19:09 lapunk többször is foglalkozott a témával. Akkor Nemény András eléggé szkeptikus volt és azt mondta, ha május végén azt mondja a kormány, hogy augusztus végén veszély nélkül meg lehet rendezni egy ilyen kaliberű rendezvényt, akkor elkezdik a szervezést.

Mészáros D. Zsolt

Aztán amikor a kormány bejelentette, hogy augusztus 15-ig sem az 500 fő alatti, sem pedig az 500 fő feletti rendezvényeket nem lehet rendezni, újra megkérdeztük, Egy hónap múlva dől el, hogy lesz-e idén Savaria Karnevál 2020. May 04. 15:51 hogy ez változtatott-e valamit a helyzeten, hiszen sokan úgy gondolják, hogy ezt a határidőt akár ki is tolhatják. Az önkormányzat válasza pedig rövid és tömör volt, továbbra sem árultak el semmi konkrétumot, csak annyit, hogy május végén vagy legkésőbb június elején hozzák meg a döntést.

A hét elején aztán újra aktuális lett a kérdés, így hétfőn megint csak megkérdeztük. Még mindig kétes a Savaria Karnevál sorsa 2020. June 08. 16:20 De akkor sem lettünk sokkal okosabbak, ugyanis azt írták: a városvezetés folyamatosan egyeztet a karnevál szervezőivel, a terveik szerint pedig hamarosan végre megszületik a döntés. És nem is lódítottak, másnap ugyanis jött a meghívó a pénteki sajtótájékoztatóra.

Mi pedig közben megszavaztattuk olvasóinkkal, hogy szerintük legyen-e idén Savaria Karnevál vagy ne? Szavazzon! Legyen idén Savaria Karnevál vagy ne? 2020. June 09. 15:26 A szavazás cikkünk megjelenésekor még tartott, ugyanis a péntek délt tűztük ki a lezárás időpontjának, de az állás végig ugyanaz volt. A legtöbben azt szeretnék, ha nem rendeznék meg, de azért nincsenek olyan sokkal lemaradva azok sem, akik szeretnék egy kicsit kiereszteni a gőzt és arra voksoltak, hogy legyen karnevál.

A péntek délelőtti bejelentésig azonban teljes nyilatkozatstop volt, egy szűk körön kívül senki sem tudott még semmit, se a szállodák, se a fellépők, se az árusok. Információink szerint a városvezetés és a szervezők minden eshetőségre felkészültek, azt csiripelték a madarak, hogy legalább négy verzió van terítéken:

 • meg lesz tartva a karnevál az előzetes tervek szerint
 • teljesen törlik
 • megtartják, csak más időpontban
 • szerveznek helyette valami mást, ami nem lesz ekkora kaliberű és nem is biztos, hogy ugyanabban az időpontban lesz
 • Végül pedig amellett döntöttek, hogy

  elmarad az idei Savaria Karnevál.

  Helyette szerveznek egy másik típusú, „pénztárcakímélő” rendezvényt, ami Horváth Soma szerint kedvez majd a szombathelyieknek. Mint mondták, ezzel a kisebb volumenű rendezvénnyel szeretnének adni valami szombathelyit a szombathelyieknek és támogatni a helyi előadókat, intézményeket és kereskedőket, akik nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt.

  Ez a rendezvény azonban más lesz, mint a karnevál és máskor is lesz, de egyelőre ennyit tudni róla. Szeptember közepére tervezik megrendezni, így bővebb információkkal legkésőbb nyár végén tudnak szolgálni, addig pedig gőzerővel folyik a szervezés.

  Elhangzott egyébként az is még a sajtótájékoztató elején, hogy állásfoglalást kértek az Operatív Törzstől is a karnevál ügyében, de a törzs nem válaszolt az önkormányzat levelére. Tovább pedig már nem tudtak várni, meg kellett hozni a nehéz döntést.

  Nemény András azt is kiemelte, hogy a Savaria Karnevál minden évben Szombathely legnagyobb turisztikai rendezvénye, amelyen a résztvevők száma a négy nap alatt eléri a százezer főt és amelyre rengeteg külföldi vendég is érkezik, ám egy ekkora rendezvényen - például a jelmezes karneváli felvonuláson - egyszerűen nem tarthatók be olyan biztonsági intézkedések, amelyeket a járvány elleni védekezés jelenleg megkövetelne.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra