Szülj három gyereket - egész életedben nem kell adót fizetned!

Íme, egy újabb kormány ötlet a demográfiai problémák megoldására.

Számtalan próbálkozása volt már a kormánynak a magyar népesség növelésére. Mindenesetre ez a mostani egészen meglepő.

A Magyar Idők információja szerint a kormány azon a javaslaton gondolkodik, mely szerint teljes életre szóló személyi jövedelemadó-kedvezményt kapnának azok a nők, akik legalább három gyereket szülnek.

A részletekről egyelőre nem tudni semmit, hisz látszólag előzmény nélküli a javaslat. Azt sem tudjuk, hogy ha asztalra kerülne a kérdés, akkor csak a jövőt illetően lenne érvényes az adókedvezmény, vagy megkapnák azok a nők is, akik korábban szültek már legalább három gyereket. (Ez esetben már nem hozna a javaslat demográfia többletet – már ha egyáltalán lenne ilyen hatása az adókedvezménynek.) írja a Zoom .

Szintén nagy kérdés, hogy a nők teljes adómentessége mellett megmaradna-e, a háromgyerekesek gyerekenkénti 99 ezer forintos családi adókedvezménye – ez esetben ugyanis gyakorlatilag az apa is több százezer forintos jövedelemig adómentes lenne.

A Portfolio.hu megpróbálta megbecsülni a kormányfői ötlet várható hatásait: a 2016-os időközi népszámlálás adatai szerint 173.2 ezer olyan egy és kétszülős család volt Magyarországon, melyben legalább 3 gyermeket neveltek. Ebbe a körbe már beletartozik az a 3.552 egyedülálló férfi is, aki legalább hármat nevel, ám a mostani felvetés szerint nekik nem járna az adómentesség, hiszen egyetlen gyermeket sem szültek.

Az átlagbérrel számolva 173 ezer családban található anyák éves adókedvezménye 101 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek, ami a 2000 milliárdos személyi jövedelemadó-bevétel 5 százaléka.

Az érintett anyák nyugdíjba vonulásukig fejenként, átlagosan 18,7 millió forint adókedvezményhez juthatnak – ez a jövedelem mértékétől függően változhat.

A Portfolio.hu szerint egy ilyen kedvezmény növelhetné a nők újbóli munkába állását a gyerekszülés után.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság