Orosz rulett - Gyakorlatilag senki nem látja az építőanyagárak növekedésének a végét

„Lehetetlen hosszú távú döntéseket hozni”.

„Tavaly ilyenkor nettó 310 forint volt egy B30-as blokktégla, most 620. A 8-as 15x15-ös vasháló nettó 18 ezer helyett 36 ezer forint. A polisztirol ára duplájára emelkedett, az épületfa még ennél is nagyobb mértékben” – mondta lapunk érdeklődése a szombathelyi Future Home Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. ügyvezetője, mikor arra voltunk kíváncsiak, hogy mi az igazság abban, amikor az országos sajtó „brutális” építőanyag áremelésről beszél.

„Ukrajnában lebombázták a KNAUF gipszkarton gyárat, emellett az egyik legnagyobb acélművet, a háború miatt 1,5 millió köbméter fa hiányzik a termelésből, miközben a tégla égetéséhez használt gáz költségei triplázódtak" – teszi hozzá a cégvezető, érzékeltetve, hogy a jövő sem tartogat túl sok jót.

Konetsny Barnabás azt mondja, hogy a jelenlegi piaci helyzet nagyon hasonló a koronavírus-járvány kezdetéhez, és nagyon nehéz helyzetbe kerültek azok az építőipari vállalkozók, akik nem raktároztak be eleget a futó beruházásaikhoz, és az ez ugyancsak igaz a magán építtetőkre is.

A mostani és az április elsejével bekövetkező további áremelkedéseket a gyártók előre jelezték, melynek következtében az építőanyag kereskedésekben hasonló helyzet alakult ki, mint a benzinkutakon. A kivitelező cégek felvásárolták a készleteket, hiány alakult ki.

Erre a gyártók úgy reagáltak, hogy kvóta rendszert alakítottak ki, különböző hónapokra folyamatosan emelkedő árakkal, árakkal, de ezzel együtt az építőanyag-hiány továbbra is erősen érezhető.

Most nem egy építőanyag esetében az a helyzet, hogy úgy kell megrendelni az anyagot, hogy nem kell előleget fizetni, de a kereskedő nem mond árat, azt csak akkor tudja, amikor megérkezik a megrendelt anyag. Ha valaki nem viszi el annyiért, másnak adják.

„Gyakorlatilag lehetetlen előre árat mondani, azokkal kalkulálni illetve hosszú távú döntéseket hozni” – véli Konetsny, aki szerint éppen ezért nem érdemes pontos jóslatokba belemenni.

Az egészen biztosnak tűnik, hogy aki most nem szerzi be a szükséges építőanyagokat előre, annak már középtávon legalább 35 százalékos plusz költséggel kell számolnia az anyagárakkal kapcsolatban.

„Az alap közgazdaságtan is kimondja, hogy minden áremelkedés idővel a fogyasztóra lesz terhelve”

– emlékeztet a cégvezető, így szerinte megelőzve ezt a jelentős ingatlanár emelést, érdemes mielőbb lekötni a kiszemelt ingatlant.

Kérdéseinket elküldtük a Duna House-nak is, ahonnan ez a válasz érkezett.

A kínálati oldalon tartós infláció esetén az alapanyagárak emelkedése jelentősen ronthatja az új építésű szegmens versenyképességét, viszont a drágulást csak részben tudják majd érvényesíteni az árakban.

Így várhatóan kevesebb lesz az új építésű lakóingatlanok száma. A jelenleg futó projekteket általában befejezik a fejlesztők, de az újabb beruházások bejelentésénél várhatóan körültekintőbbek lesznek.

Az ingatlanok előállítási költsége ugyanakkor várhatóan nem fog csökkenni: az alapanyagárakat nemzetközi, inflációs hatások vezérlik, a szűkös és dráguló munkaerő pedig további rugalmatlanságot jelent.

Ebben a környezetben várhatóan el fognak távolodni egymástól az új építésű és a használt ingatlanpiac árszintjei, a piacon így még erősebben fognak a másodpiaci (használt lakás) tranzakciók dominálni, amely a kereslet átrendeződéséhez is vezethet.

A minimálbér-emelés és általános béremelések miatt a magyar lakosság jelenleg megerősödve várja a változásokat. Az ingatlanpiacot jelenleg nagyon erős kereslet jellemzi, amely idén a még elérhető otthonteremtési támogatások és az egyelőre stabil vásárlóerőnek köszönhetően egész évben fennmaradhat.

Az ingatlanpiac lakhatási célú keresletére a legnagyobb bizonytalanságot az energiaárak jelentős és tartós emelkedése jelenti, amely az inflációba begyűrűzve az élet minden területét megdrágíthatja, mérsékelve ezáltal az elkölthető jövedelem növekedési ütemét és esetleg elodázva a lakhatási célú lakásvásárlást a támogatásokkal nem érintett társadalmi csoportoknál.

Az erős kereslet következtében azonban a Duna House nem számít a nominális árak csökkenésére. Az új építésű árak jelentős emelkedése miatt várhatóan egyre több lakáskereső fog használt ingatlant vagy albérletet választani, ezzel élénkítve a befektetői kereslet alapjául szolgáló bérleti piacot is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság