Országos Meteorológiai Szolgálat: tragikus a helyzet

És a folytatás sem ígér sok jót.

A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban – közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon. Az aszállyal kapcsolatban úgy fogalmaztak: „tragikus a helyzet”.

Honlapján a meteorológiai szolgálat azt írta: Magyarországon nem javul a csapadékhelyzet, csak romlik. Az elszórt záporok eddig is kevés esőt hoztak és azt is csak kis területre, így az aszály tovább súlyosbodott. Példaként említették, hogy Békéscsaba térségében a napraforgó- és a kukoricaállományok állapota „elkeserítő képet mutat”.

Hozzátették, a folytatás sem ígér sok jót, pedig már a repce vetéséhez kellene a magágyat előkészíteni, de csapadék továbbra is csak alig, elszórt záporok formájában várható. Ráadásul újabb hőhullám érkezik, a hőmérséklet csúcsértéke csütörtökig emelkedik majd, akkor 33-38 Celsius-fokra lehet számítani.

Pénteken érkezik egy hidegfront, amely mérsékli majd a forróságot. A jelenlegi előrejelzés szerint viszont a pénteki fronttal is csak kevés eső érkezik, országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás.

Szentgotthárdon esett a legtöbb eső az elmúlt fél évben, de ez is kevés

Az aszállyal lapunk is többször foglalkozott, írtunk Vas megyét is sújtja az aszály, de nekünk még van vizünk August 04. 07:06 például arról, hogy az ország szinte teljes területét aszály sújtja, kivéve a Nyugat-Dunántúlt. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai szerint működési területükön, azaz Vas, Zala megye, valamint Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megye kisebb részein is volt aszály, de alapvetően nincs komoly gond a talaj víztartalmával.

A Rába egyelőre tartja magát.
Mészáros D. Zsolt

Ez annak köszönhető, hogy áprilisban, júniusban és július végén nagyobb esők érkeztek, a lehullott csapadék pedig feltöltötte a talaj felső 100 cm-ét, ezzel tartalékolt is a szárazabb időszakokra.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság is hasonlóról számolt be: Szentgotthárdon esett a legtöbb eső az elmúlt fél évben, de ez is kevés August 09. 16:00 az ország területén és a nagy folyóink vízgyűjtőin az év első hét hónapjában az átlagosnál 45 százalékkal kevesebb eső esett. Ami azt jelenti, hogy az ilyenkor megszokott csapadék mintegy fele hiányzik.

Ez volt 1901 óta a legszárazabb hét hónap Magyarországon. A legkevesebb eső, mindössze 98 mm Szolnok-Szandaszőlősön esett, a legtöbb pedig Szentgotthárd-Farkasfán, ez 406 mm volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Időjárás