Vas megyét is sújtja az aszály, de nekünk még van vizünk

A Velencei tó kiszáradni készül, az Alföld sivatagosodik, a vasi földekben viszont bőven van nedvesség.

Nemrég írtunk Aszály, szárazság, erdő- és hulladéktüzek, és ez nem sci-fi 2022. August 02. 07:14 arról, hogy az országban aszály, szárazság van. Hogy a Velencei tónál a kikötött vitorlások szárazra kerülnek, a Balaton és a nagyobb folyók vízszintje drasztikusan csökken. Sopronnál kiszáradt Ennyi volt, kiszáradt egy Sopron melletti tó 2022. July 22. 08:41 egy tó, sorra dőlnek meg a legalacsonyabb vízállási rekordok.

Igaz, az utóbbi néhány nap enyhébb volt, és volt némi eső is, de a hét második felére visszatér Vas megye mára megúszta az elsőfokú figyelmeztetést - szombaton éri el csúcsát a hőség 2022. August 03. 07:29 a kánikula.

Kíváncsiak voltunk, hogy Vas megye természetes vizein milyen állapotban vannak, fenyegeti-e az itteni folyó- és állóvizeket a kiszáradás vagy az extrém alacsony, már következményekkel járó vízállás

Kiszáradt tó Sopron mellett
Keszei László

Ezért a szombathelyi székhelyű Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz fordultunk. az Igazgatóság működés területe Vas, Zala megyét, valamint Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megye részeit is érinti.

Tájékoztató levelükben azt írják, ezen a területen is volt aszály, de alapvetően nincs komoly gond a talaj víztartalmával.

 • Az év első három hónapja rendkívül csapadékszegény volt, ennek következtében aszályos is. Olyannyira, hogy 1901-től az OMSZ mérései alapján az idei év januárja a hatodik legszárazabb január volt.
 • Az enyhülés március utolsó napján érkezett, egy nap alatt annyi csapadék hullott le, mint a havi csapadékmennyiség. Ennek következtében a talaj felső 0-20 cm-es mélységében enyhült a szárazság, de a (mezőgazdaság szempontjából fontos) teljes 0-100 cm közötti rétegekben nem tudta mérsékelni vízhiányt.
 • Áprilisban több hullámban érkezett csapadék, ekkor a nedvesség a talaj mélyebb rétegeibe is be tudott szivárogni, így a hónap végére már a talaj teljes 0-100 cm közötti rétegei is telítetté váltak.
 • Május 12-től az erőteljes melegedésnek és a száraz, csapadékszegény időjárásnak köszönhetően ismét enyhe, illetve közepes aszály alakult ki az Igazgatóság működési területén.
 • Júniusban a sokéves átlag 1,5-szerese, helyenként 2-szerese hullott le vízgyűjtő területeken. Ennek eredményeként július közepéig vízhiánymentes volt az Igazgatóság működési területünk döntő része
 • Aztán a számottevő csapadék hiányában fokozatosan ismét enyhe, vagy közepes vízhiány alakult ki.
 • Július 26-án és július 30-án is hidegfrontok alakították a vízgyűjtők időjárását, hatásukra a két napban összesen 15-35 mm csapadék hullott, így a terület augusztus 1-jével ismét vízhiánymentessé vált.
 • Kivételt képez ez alól a működési terület déli, dél-keleti része, mely csak kisebb csapadékot kapott július hónap végén, így ott jelenleg közepes vízhiány tapasztalható.
 • Mint írják, ez a váltakozó tendencia a vízfolyások vízjárásában is jól nyomon követhető volt az elmúlt fél évben. Jelenleg egyik vízfolyáson sincs olyan állapot, ami elérné az eddig tapasztalét legkisebb vízállásokat. az LKV (legkisebb vízállás)-t elérő vízállások.

  A Rába vízgyűjtőjén jellemzően 20-50 cm-rel, a Zala vízgyűjtőjén pedig 10-15 cm-rel vagyunk a valaha mért legkisebb vízállás (LKV) felett. A Mura vízgyűjtőjén a Mura-Letenye szelvényben a vízállás jelenleg 70 cm-el haladja meg az LKV-t, azonban, a vízgyűjtő kisebb vízfolyásain (ahol csapadék szempontjából a július hónap is szárazabbra adódott) már csak 5-10 cm-el marad el a vízállás az LKV-től - írják.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Időjárás