Országos szúnyogirtás kezdődik, Vas megyét is érinti – Frissítve

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek – jelentette be kedden a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Ez annál is inkább szükséges, mert az elmúlt időszakban a nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyésző helyek jöttek létre – tartalmazza az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás is segíti – tették hozzá.

Mint írták: a következő napokban a földön járműről permeteznek Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala vármegyében, a Duna mentén Komárom térségében, a főváros szúnyogártalommal érintett kerületeiben, a Csepel-sziget és környékének településein, valamint Dunaújváros, Baja és Mohács térségében.

Szombathelyen június 1-jén, csütörtökön végez földi, kémiai szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem 1200 hektárnyi területen.

De még ezen a napon sorra kerül Alsóújlak, Bejcgyertyános, Csákánydoroszló, Csönge, Csörötnek, Döröske, Egervölgy, Egyházashollós, Gasztony, Halogy, Ikervár, Kám, Katafa, Kenyeri, Körmend, Magyarszecsőd, Meggyeskovácsi, Molnaszecsőd, Nádasd, Nagymákfa, Nagymizdó, Nyőgér, Ostffyasszonyfa, Pápoc, Püspökmolnári, Rábahídvég, Rábapaty, Rátót, Rum, Sárvár, Sótony, Szarvaskend, Uraiújfalu, Vasszentmihály, Zsennye, Rábatöttös, Bajánsenye, Kercaszomor, Magyarszombatfa, Bük, Gór, Bő, Répceszentgyörgy, Chernelházadamonya, Mesterháza, Hegyfalu, Zsédeny, Kemestaródfa, Magyarnádalja, Pinkamindszent, Szemenye, Vasalja, Vasvár, Csénye, Hegyhátszentmárton, Hosszúpereszteg, Jákfa, Karakó, Magyarlak, Nick, Pósfa, Rábagyarmat és Szeleste is.

Egy nappal korábban, május 31-én pedig Celldömölkön, Gércén, Sitkén, Vasegerszegen, Tompaládonyon, Nagygeresden, Vámoscsaládon, Csánigon, Merseváton, Mesteriben és Répcelakon is gyérítik a szúnyogokat.

A jelentős ártalomra tekintettel az országos tisztifőorvos ideiglenes engedélyével a leginkább érintett szigetközi településeken légi kémiai kezelések is lesznek – fűzték hozzá.

A közlés szerint a szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelik az árterületeken lévő tenyészőhelyeket. A felderítések alapján jelölik ki a biológiai lárvagyérítés helyszíneit.

Végül felhívták a figyelmet arra, hogy a lakosság is sokat tehet a szúnyogértalom csökkentése érdekében, azzal, hogy rendszeresen kiüríti a ház körül található vízzel telt edényeket, hordókat, játékokat.

Ugyanis számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat – olvasható az OKF közleményében.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos