Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Valaha a világ legrangosabb filmes díja volt, mára csak silány politikai elismerés

Az Oscar-díjra nevezés új feltételeire többek között Kelemen Zoltán, szombathelyi színész is reagált.

Múlt héten jelentette be az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, hogy 2024-től nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelnie annak a filmnek, amelyik megpályázza a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

A PC (politikai korrektség) jegyében négy kategóriából kell legalább kettőt teljesíteni. A kategóriák a következők:

1. A vásznon:

 • a film szereplői között legyen legalább egy főszereplő vagy jelentős mellékszereplő, aki valamilyen faji/etnikai kisebbségből származik
 • a szereplők legalább harminc százaléka két „alulreprezentált” kisebbségből származzon (ez a nőket, a fogyatékkal élőket és az LGBTQ+ közösséget jelenti)
 • vagy a film témája, központi története egy ilyen kisebbség valamilyen ügyével foglalkozik.
 • 2. A stábban:

 • a film készítői között legalább két vezető szerepben alulreprezentált csoportokból érkező emberek dolgoztak (legalább egyikük nemi, faji vagy etnikai kisebbséget képvisel)
 • legalább hat másik stábtag tartozik nemi, faji/etnikai kisebbséghez
 • a stáb harminc százaléka valamelyik alulreprezentált kisebbségi csoport tagja.
 • A 3. és 4. kategóriában ugyanezek a követelmények, csak a marketing és kommunikációs stábra, illetve a gyakornokokra vonatkoznak.

  Az Akadémia álláspontja szerint azért szükségesek az új kritériumok, mert csak így lehet hosszútávon elérni, hogy a filmművészet hűen reprezentálja a férfiak és nők, az LMBTQ+ tagok, a színesbőrűek és a fogyatékkal élők, tehát az elnyomott csoportok társadalmi eloszlását.

  A 2013-as Oscar-győztes 12 év rabszolgaság című film például minden feltételnek megfelelt volna.
  Fox Searchlight Pictures

  A kérdés, amit én és velem együtt rengeteg színész, művész, kritikus és más kulturális közszereplő feltesz már csak az, hogy a filmművészetnek tényleg egyetlen feladata maradt, hogy hűen reprezentálja a társadalmi arányokat?

  Egyrészt nem gondolom, hogy a világ utolsó megoldásra váró problémája az elnyomott kisebbségek alulreprezentálása lenne, másrészt, ha az is lenne, a művészetnek nem az a feladata, hogy egyetlen ügyért harcoljon, szakmai, esztétikai, innovációs és még sorolhatnám mennyi szempontot figyelmen kívül hagyva.

  És ha már a sokszínűség hiánya

  A nemi, etnikai és testi-szellemi sokszínűség jegyében éppen az fog kiveszni a filmekből, ami valóban sokszínűvé teszi őket: a változatos korok, változatos történetekkel és üzenetekkel. Innentől kezdve az Oscar-díj nem filmes elismerés lesz, hanem politikai, azon belül is egyetlen politikai szekértáboré.

  Az üggyel kapcsolatban egyébként Kelemen Zoltán, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színésze is erős kritikát fogalmazott meg, többek közt azt hangsúlyozva, hogy a PC, ami annak idején éppen a társadalmi kirekesztés ellen vette fel a kesztyűt, úgy tűnik, egyre inkább válik a kirekesztés fő eszközévé.

  Búcsúzóul pedig – a teljesség igénye nélkül – álljon itt pár olyan korszakalkotó film címe, ami az új feltételek mellett nem is nevezhetett volna az Oscarra.

  Elfújta a szél
  Casablanca
  Híd a Kwai folyón
  Éjféli cowboy
  A Keresztapa
  A szarvasvadász
  Tűzszekerek
  Amadeus
  Nincs bocsánat
  Amerikai szépség
  A Gyűrűk Ura: A király visszatér
  Spotlight: Egy nyomozás részletei

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra