Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Valaha a világ legrangosabb filmes díja volt, mára csak silány politikai elismerés

Az Oscar-díjra nevezés új feltételeire többek között Kelemen Zoltán, szombathelyi színész is reagált.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Múlt héten jelentette be az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, hogy 2024-től nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelnie annak a filmnek, amelyik megpályázza a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

A PC (politikai korrektség) jegyében négy kategóriából kell legalább kettőt teljesíteni. A kategóriák a következők:

1. A vásznon:

 • a film szereplői között legyen legalább egy főszereplő vagy jelentős mellékszereplő, aki valamilyen faji/etnikai kisebbségből származik
 • a szereplők legalább harminc százaléka két „alulreprezentált” kisebbségből származzon (ez a nőket, a fogyatékkal élőket és az LGBTQ+ közösséget jelenti)
 • vagy a film témája, központi története egy ilyen kisebbség valamilyen ügyével foglalkozik.
 • 2. A stábban:

 • a film készítői között legalább két vezető szerepben alulreprezentált csoportokból érkező emberek dolgoztak (legalább egyikük nemi, faji vagy etnikai kisebbséget képvisel)
 • legalább hat másik stábtag tartozik nemi, faji/etnikai kisebbséghez
 • a stáb harminc százaléka valamelyik alulreprezentált kisebbségi csoport tagja.
 • A 3. és 4. kategóriában ugyanezek a követelmények, csak a marketing és kommunikációs stábra, illetve a gyakornokokra vonatkoznak.

  Az Akadémia álláspontja szerint azért szükségesek az új kritériumok, mert csak így lehet hosszútávon elérni, hogy a filmművészet hűen reprezentálja a férfiak és nők, az LMBTQ+ tagok, a színesbőrűek és a fogyatékkal élők, tehát az elnyomott csoportok társadalmi eloszlását.

  A 2013-as Oscar-győztes 12 év rabszolgaság című film például minden feltételnek megfelelt volna.
  Fox Searchlight Pictures

  A kérdés, amit én és velem együtt rengeteg színész, művész, kritikus és más kulturális közszereplő feltesz már csak az, hogy a filmművészetnek tényleg egyetlen feladata maradt, hogy hűen reprezentálja a társadalmi arányokat?

  Egyrészt nem gondolom, hogy a világ utolsó megoldásra váró problémája az elnyomott kisebbségek alulreprezentálása lenne, másrészt, ha az is lenne, a művészetnek nem az a feladata, hogy egyetlen ügyért harcoljon, szakmai, esztétikai, innovációs és még sorolhatnám mennyi szempontot figyelmen kívül hagyva.

  És ha már a sokszínűség hiánya

  A nemi, etnikai és testi-szellemi sokszínűség jegyében éppen az fog kiveszni a filmekből, ami valóban sokszínűvé teszi őket: a változatos korok, változatos történetekkel és üzenetekkel. Innentől kezdve az Oscar-díj nem filmes elismerés lesz, hanem politikai, azon belül is egyetlen politikai szekértáboré.

  Az üggyel kapcsolatban egyébként Kelemen Zoltán, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színésze is erős kritikát fogalmazott meg, többek közt azt hangsúlyozva, hogy a PC, ami annak idején éppen a társadalmi kirekesztés ellen vette fel a kesztyűt, úgy tűnik, egyre inkább válik a kirekesztés fő eszközévé.

  Búcsúzóul pedig – a teljesség igénye nélkül – álljon itt pár olyan korszakalkotó film címe, ami az új feltételek mellett nem is nevezhetett volna az Oscarra.

  Elfújta a szél
  Casablanca
  Híd a Kwai folyón
  Éjféli cowboy
  A Keresztapa
  A szarvasvadász
  Tűzszekerek
  Amadeus
  Nincs bocsánat
  Amerikai szépség
  A Gyűrűk Ura: A király visszatér
  Spotlight: Egy nyomozás részletei

  Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Kultúra

  Hirdetés