Ötszáz benzinkút zárhat be júniusban, ha így marad az árstop

Ami most van, az „igazságtalan és etikátlan”.

Hárompontos javaslatot tett a kormánynak a Független Benzinkutak Szövetsége a jelenlegi helyzet kezelésére. Egri Gábor, a szervezet elnöke úgy látja: amennyiben nem történik valamilyen változás, akár 500-600 benzinkút is bezárhat június 1-jével.

A benzinkutas szövetség vezetője az Inforádiónak ismertette a három javaslatot:

1. Szociális alapon kell a támogatást kialakítani, tehát aki meg tudja fizetni a piaci árát az üzemanyagnak, az fizesse meg, aki meg nem és a politika úgy dönt, azt támogatni kell.

2. A Mol-nagykerár és -kiskerár között kell olyan különbséget kialakítani, ami biztosítja a benzinkutak operációját és a működését.

3. A 20 forintos támogatást emeljék fel 40 forintra, mert 10 forintot elvisz az önmagában, hogy a finomítói telephelyről odaszállítsák az üzemanyagot a benzinkútra, ha nagyobb távolságról van szó, a 20 forintból maradó 10 forint pedig a villanyszámlára elég.

„Hogy a béreket, az amortizációt elszámolja, hogy a robbanás- és tűzveszélyes benzinkúti értékesítési pontnak a OMH-hitelesítésétől kezdve műszaki-biztonsági feladatait ellássa, azt mind nem fedezi a 20 forint”  – tette hozzá Egri Gábor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a családi vállalkozásban működő benzinkutak a tartalékaikból, illetve az ingatlanukra felvett jelzálogból fedezik a 3 és fél millió autós kedvező mobilitását.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint mindez igazságtalan és etikátlan társadalompolitikailag. Tőzsdén jegyzett árucikk árát fixálni nem lehet, ez közgazdasági nonszensz, ezt úgy lehet fenntartani, hogy a veszteséget elszenvedőket kompenzálják, támogatják.

Mindemellett ugye a magyar állam ezermilliárdot vesz be jövedéki adós áfából évente, a magyar finomító pedig meghétszerezte a finomítási nyereséget márciusban februárhoz képest. A kis családi benzinkutak viszik el ennek az egésznek a költségét – fejtette ki Egri Gábor, aki szerint támogatás híján június elsejével bezárnak ezek a benzinkutak.

Az elnök arról is beszélt, hogy nagy a felzúdulás a szövetségük által átlátott 500-600 benzinkútnál. A szervezetnél ugyanakkor még megvárják, hogy pontosan mi jelenik majd meg a Magyar Közlönyben, így a közgyűlés összehívásáról, illetve a további teendőkről annak függvényében döntenek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság