Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

100 ezer forinttal olcsóbb a panellakások négyzetmétere Szombathelyen

2022 januárjában Szombathelyen 477 ezer forint egy használt téglalakás átlagos ára négyzetméterenként. A panellakások ára viszont ennél 100 ezerrel kevesebb, 377 ezer forint négyzetméterenként – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

15-30 százalékkal olcsóbb a panel

Az árkülönbség nem csak Szombathelyen, hanem Budapesten és a megyeszékhelyeken is érvényesül. Idén januárban a fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 643 ezer forint volt a kínálati piacon. A téglalakásokra 867 ezer forintos átlagár a jellemző, aminél a panel 26 százalékkal olcsóbb.

A XI. kerületi panelingatlanok a legdrágábbak, négyzetméterenként 776 ezer forintot szeretnének kapni a vevők. A legolcsóbb városrész a XXIII. kerület, ahol 522 ezer forintot kérnek az eladók egy négyzetméterért.

Forrás: ingatlan.com

A megyeszékhelyek panelárait nézve kiderül, hogy az átlagos négyzetméterár 421 ezer forint, a téglalakásoknál viszont 491 ezer ugyanez, így a panelek 15 százalékkal olcsóbbak.

A paneleknél a veszprémi kínálat vezeti a sort 563 ezer forinttal. Majd a székesfehérvári és debreceni panelek következnek 535 ezer és 522 ezer forintos összeggel egy négyzetméterre vetítve. Szombathely a középmezőnyben van a 477 ezer, illetve 377 ezer forintos négyzetméterárakkal.

Forrás: ingatlan.com

Nem meglepő, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a panellakások iránt. Tavaly a fővárosi és megyeszékhelyen lévő eladó panellakásokra több mint félmillió érdeklődés jutott az ingatlan.com-on, ami 4 százalékkal haladja meg a 2020-as szintet. Még látványosabban nőtt az egy eladásra kínált lakásra jutó kereslet, amely a panelek esetében 6 százalékkal nőtt éves szinten, miközben a téglalakások iránti kereslet stagnált.

Még látványosabb, hogy 2022 januárjában tavaly októberhez képest az egy eladó panellakásra jutó érdeklődések száma 14 százalékkal emelkedett, miközben a téglalakások iránti kereslet feleekkora mértékben nőtt. Ennek köszönhetően az egy panelhirdetésre jutó érdeklődések száma közel 2 éves csúcson van, legutóbb 2019 tavaszán volt hasonlóan magas.

Forrás: ingatlan.com

A panelek népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy az emelkedő kamatkörnyezet ellenére a bankok is szívesen adnak hitelt ezekre a lakásokra. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hozzátette, a panelek iránti keresletet növeli az államilag támogatott konstrukciók nagyobb súlya a vételárban.

Az állami támogatás is többet ér a panelban

Ezek közé tartozik például a családi otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő támogatása és a csok-hitel, ami nagyobb arányú segítséget biztosít egy-egy panel esetében, mint egy téglából épült lakás vagy ház megvásárlásakor, amik drágábbak a piacon.

Egy 2 gyermeket nevelő család esetében a vissza nem térítendő csok-támogatás és a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitel várostól függően akár a kiszemelt lakás vételárának 30-40 százalékát fedezheti. A gyermeket vállalók számára pedig a babaváró hitel nagyobb arányú önrészt tehet ki, ha első lakást vásárolnak.

Az ingatlan.com több mint 160 ezer hirdetés alapján vizsgálta meg a panel- és téglaépítésű lakások iránti érdeklődés alakulását, valamint az árak változását az országos lakáspiacon.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság