Hajlandó visszaadni az önkormányzatnak a volt szombathelyi városi strand területét a tulajdonos

De az a feltétele, hogy március 31-ig legyen meg a pénz a visszavásárlásra. Erre Hende Csaba tett ajánlatot tegnap.

Újabb, meglepő fejleménye van a volt városi strand területén építendő parkolók vitájának.

Tegnap két cikkünk is jelent meg az ügyben. Az elsőben Aláírták a megállapodást, parkolók lesznek a volt szombathelyi városi strand helyén 2022. February 23. 12:05 Nemény András azt írtuk, hogy az érintettek aláírtak egy szándéknyilatkozatot, ami a parkolók megépítéséről és a terület bérleti rendszerben működtetéséről szólt.

Nem sokkal később Hende Csaba országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján Hende Csaba szerint jogsértő a városvezetés megállapodása a kórházzal szemközti parkolókról 2022. February 23. 15:19 azt mondta, a szándéknyilatkozat jogszerűtlen, és újabb javaslatot tett. Eszerint az önkormányzat vásárolja vissza az említett területet, és építse meg a parkolókat.

Hende megígérte, hogy ha ezt a javaslatot elfogadják, akkor ő a kormánynál elintézi, hogy az állam kifizesse a terület visszavásárlásának és a parkolók megépítésének költségeit.

A tulajdonos kiakadt, hogy politikai ügyekbe keverik

A mai szombathelyi városi közgyűlés elején Nemény András polgármester bejelentette, hogy este tárgyalt a tulajdonossal a fejleményekről, aki utána e-mailt írt neki.

A tulajdonos ebben azt írja, hogy akaratán kívül politikai vitákba keveredett. Ezért úgy döntött, hogy a területet visszaadja a városnak, azon az áron, amin megvásárolta, és akkor, ha a vásárlás egyéb költségeit is megtérítik számára.

Ehhez viszont feltételeket is szabott. Azt, hogy az említett összegeket március 31-ig megkapja, és addig azt is igazolják, hogy megvan a fedezete a parkolók kialakításának. Ha ezek a garanciák nem lesznek meg március 31-ig, akkor kénytelen lesz elindítani az eredetileg tervezett beruházást, azaz, a lakóházak és üzletek építését.

Illés Károly a Fidesz frakcióvezetője azonban kijelentette, Hende Csaba a választások után tudja megszerezni az említett összegeket, Illés szerint ezt is ígérte meg az országgyűlési képviselő.

A frakcióvezető szerint a tulajdonos most zsarolni akarja a kormányt, szerinte az lenne a tisztességes, ha az önkormányzat saját forrásból megvásárolná a területet, és megvárná, amíg a kormány később kifizetné az árát.

Nemény András erre kijelentette, egy hónap bőven elég arra, hogy a kormány kiadja a kért garanciát. Ehhez viszont az kell, hogy Hende Csaba teljesítse az ígéretét, és a kormánynál meglegyen a szándék arra, hogy segítsen.

A polgármester hozzátette, március elején a Megyejogú Városok Országos Szövetségénél segítséget kér az ügyben, és ő is a kormányhoz fordul.

A tulajdonos levele

Közben lapunk hozzájutott a tulajdonos leveléhez:

Tisztelt Polgármester Úr!

2021. júniusban jelent meg az a pályázat, amely eljárás végén annak nyerteseként társaságommal megvásároltunk az Önkormányzattól több ingatlant, köztük a volt városi strand maradék területét is. A pályázat során ezen terület kapcsán ráadásul a vázlattervek szerinti tartalommal történő 24 hónapon belüli kivitelezés megkezdését is vállaltuk kötbér terhe mellett.

Az elmúlt hetekben jogtalanul több támadás ért amiatt, hogy ide lakásokat és üzleteket kívánok építeni, pedig a tervek a hatályos rendezési tervnek megfelelően készültek és azokat a bíráló bizottság jóváhagyta. Azóta több megbeszélésre is behívtak a Városházára, ahol végig a városlakók érdekeit szem előtt tartva próbáltam eljárni. A mai megbeszélésen viszont akaratomon kívül már politikai kereszttűzbe kerültem, ami nagyon távol áll tőlem.

Mérlegelve a kialakult helyzetet úgy döntöttem, hogy a Polgármester úr kérésének eleget téve hajlandó vagyok értékesíteni a területet az Önkormányzat részére, bizonyos feltételekkel. Noha az ingatlancsomag több olyan elemet is tartalmazott, ami egyáltalán nem vonzó befektetői szemmel, és inkább terhet jelent a fejlesztésük, hajlandó vagyok eladni a strand területet az Önkormányzatnak azon az áron amennyiért megvásároltam, a pályázati- és a tulajdonszerzési valamint a hitelfelvétellel kapcsolatos költségeim megtérítése mellett (tervezők költsége, illeték, hitelfelvétel, hitelkamat, közjegyző, stb.). Mindenfajta nyerészkedés nélkül.

Feltételem azonban, hogy 2022.03.31-ig legyen meg igazoltan a teljes fedezete a fenti vételár és költségeim megtérítésének, legyen igazolva, hogy rendelkezésre áll a teljes forrás a parkoló megépítésére a területen (más fejlesztést nyilván nem engedek), és ezt az egészet foglaljuk szerződésbe!

Amennyiben ez nem történik meg, úgy a kérésükre jelenleg felfüggesztett beruházást 2022.04.01 napját követően folytatnom kell, mivel az 5 százalékos kedvezményes lakás áfa 2022. végi határideje rendkívül szoros, és az építőanyag árak emelkedése is folyamatos. Kérem a továbbiakban mindenfajta politikai csatározásból kihagyni szíveskedjenek.

Várom szíves válaszát!

Szombathely, 2022.02.23.

Tisztelettel:

Bereczki László
vezérigazgató
Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet