Parkolókra költötte a szombathelyi önkormányzat a kerékpárutak fenntartására szánt pénzt

A bicikliutak karbantartása a Szova feladata lenne, de a javításra tavaly nem volt kapacitása a cégnek. Az erre szánt pénzből ezért inkább parkolókat építettek.

„A 2023-as költségvetés harmadik módosítását is megtárgyalta Szombathely képviselő-testülete. Kerékpárutak fenntartására 35,5 millió forint volt az előirányzat, ebből elvontak 30,5 millió forintot, így csak 5 millió forintot költ a baloldali városvezetés Szombathely kerékpárútjainak fenntartására”.

Erről számolt be nemrég egy Facebook-bejegyzésében Horváth Gábor (Fidesz) önkormányzati képviselő. Majd hozzátette, ennek fényében nem véletlen, hogy elhanyagolt állapotban vannak Szombathely kerékpárútjai.

Mészáros D. Zsolt

Nem sokkal a bejegyzés közzététele után kerestük a szombathelyi önkormányzatot, hogy miért volt szükség arra, hogy ennyi pénzt elvonjanak a kerékpárutak karbantartásáról.

Válaszukban azt írták, az utak, kerékpárutak, hidak és járdák fenntartása a Szova feladata. Majd hosszasan sorolták, milyen munkákat végzett el az elmúlt évben az önkormányzati cég.

Tájékoztatásuk szerint megújult

 • a Hunyadi János út - Szőlős utca - Szent Gellért utcai körforgalom,
 • a Brenner Tóbiás körút - Körmendi úti körforgalom,
 • a Vörösmarty Mihály - Szent Márton – Hunyadi János úti csomópont,
 • a Deák Ferenc utcai, Derkovits lakótelepi parkolók,
 • és a Rumi Rajki lstván utcai, Szent lmre herceg utcai útburkolat.
 • Emellett felújítottak több járdát, új gyalogátkelőhelyek létesítettek és buszmegállókban leszállószigeteket is kialakítottak. De azt is közölték, hogy a cég folyamatosan kátyúzta az utakat, dolgozott a balesetveszélyes járdaszakaszok helyreállításán, jelzőtáblákat cserélt és útburkolati jeleket is festett.

  Négy parkolót építettek az átcsoportosított pénzből

  A válaszból megtudtuk, a kerékpárutak javítása azért nem szerepelt a fentebb felsorolt munkák között, mert

  a Szovának 2023-ban nem volt kapacitása a kerékpárutak fenntartására.

  Emiatt döntöttek úgy, hogy a tervezett 35,5 millió forintból átcsoportosítanak 30,5 millió forintot, ami négy új parkoló kialakításának költségét részben fedezte.

  Megkérdeztük azt is, hogy idén mennyi pénzt szánnak a kerékpárutak karbantartására. Annyit közöltek, jelenleg a 2024-es költségvetési tervezet összeállítása zajlik, így csak azután tudnak nyilatkozni a pontos összegről, ha ezt a közgyűlés jóváhagyja.

  Az elmúlt hetekben, hónapokban külön sorozatban foglalkoztunk Szombathely legrosszabb állapotú kerékpárútjaival. Közel egy tucat utat mutattunk be, olvasóink egy szavazás keretében Ön szerint melyik Szombathely legrosszabb állapotú kerékpárútja? February 02. 11:27 dönthetnek arról, melyik szakasznak adják a kitüntető címet. A győztes út jutalmat kap.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet