Ön szerint melyik Szombathely legrosszabb állapotú kerékpárútja?

Az elmúlt időszakban számos, díjra esélyes utat bemutattunk. Most Önök jönnek, szavazzanak!

Még tavaly nyáron indítottuk el új sorozatunkat, amiben Szombathely legrosszabb állapotú és legkreatívabban kivitelezett kerékpárútját kerestük. Az utóbbi időben számtalan, rossz állapotban lévő utat bemutattunk, jelentős részüket olvasóink javaslatai alapján.

Azóta többször is jeleztük, ha bemutattuk a nevezett utakat, szavazást indítunk, a két kategória győztes útja pedig jutalmat kap.

Most pedig eljött a pillanat, a szavazás ideje. Ugyanis Önök döntik el, hogy melyik út kapja a "Szombathely legrosszabb állapotú kerékpárútja", valamint a "Szombathely legkreatívabb kerékpárútja" címet.

Még mielőtt jönne a végső döntés, vegyük át, melyik utak vannak versenyben.

1. Szombathely - Petőfi-telep kerékpárút

Első jelöltünk a Szombathely és a Petőfi-telep között húzódó kerékpárút, amiről korábban azt írtuk „Zúzunk az éjszakában, én meg pár haver” – Ha kalandra vágyik, tekerjen ki este biciklivel a Petőfi-telepre 2022. May 28. 20:27 , „az út több helyen töredezett, gaz nő rajta, és több helyen hiányzik az útburkolati jel. A legrosszabb viszont az, hogy teljesen hiányzik a világítás ezen a 2400 méteres, rozzant szakaszon, ami különösen kalandossá teszi errefelé a sötétben kerekezést.”

2. Gyöngyösparti sétány Sportház mögötti rész

Különös helyzetben van a Gyöngyösparti sétány mellett végighúzódó kerékpárút, olvasóink a hosszú szakasz több részét is külön-külön jelölték a díjra. Ezeket mi is külön mutattuk be, ezért ezek önállóan versenyeznek.

Pataki Gergely

Az első, bemutatott rész a Gyöngyösparti sétány Sportház mögötti szakasza volt. Korábban azt írtuk, Ha nagyon bátornak érzi magát, tekerjen végig a szombathelyi Sportház mögött 2023. July 17. 06:57 "a Sportházhoz érve gyakorivá válnak az úton a kátyúk és a foltozások, ami igencsak kalandossá teszi a biciklizést. Ottjártunkkor egyébként többen is tekertek arrafelé, többségük már-már rutinosan kerülgette a gödröket az agyonfoltozott és sok helyen már gazos kerékpárúton."

3. Vásártér utca

Szintén díjra esélyes a Vásártér utca, amit még nyáron mutattunk be. „Mintha valaki csákánnyal törte volna fel a kerékpárutat” 2023. July 23. 07:06 Itt az okozott nagy meglepetést, hogy a TDK mellett húzódó, egészen jó állapotban lévő út egyik pontján váratlanul a kerékpáros elé kerül egy töredezett rész.

Mészáros D. Zsolt

"Az első gondolatom az volt, hogy ez magától nem lehetett ilyen, ezt valaki csákánnyal (vagy valami zúzószerszámmal) feltörte. Az út további része egyébként „annyira” nem vészes, bár a gaz ezt a részt is lassan, de biztosan kezdi benőni, amit tovább segít a sok helyen repedező aszfalt" - írtuk korábban.

4. Hefele Menyhért utca

"Mozog a föld."

- így jellemeztük És mégis mozog a föld! A Hefele utcában biciklizők alatt biztosan 2023. July 29. 06:52 a szombathelyi Hefele Menyhért utcát (a Fő tér felé, a „kis” Spar melletti részt), ahol igazán mozgalmas élményben lehet része az arra közlekedőknek.

Mészáros D. Zsolt

Korábban azt írtuk, "a szakaszon hatalmas mélyedések vannak, amik egy nagyobb esőzés után megtelnek vízzel, és ezeket kerülgethetik a gyalogosok és a biciklisek is".

5. Gyöngyösparti sétány - A Híd

Következő jelöltünk a Gyöngyösparti sétány Zrínyi utcától induló szakasza, amit egykoron úgy jellemeztünk, Szombathely legrosszabb állapotú kerékpárútjai: a Gyöngyösparti sétány, amiből sosem elég 2023. August 23. 06:56 "annyira rossz, hogy igazi kihívást jelent kerülgetni a nagyobbnál nagyobb gödröket, kátyúkat."

Pataki Gergely

És ha valakinek ez önmagában még kevés, néhány méterrel arrébb ott a híd alatti aluljáró, aminek a Fő tér felé vezető része felfelé annyira meredek, hogy olykor még egy nagy lendületet véve sem képes a kerékpáros feltekerni rajta.

6. Körmendi út

Következő útszakaszunk is méltán érdemelné ki a legrosszabb kerékpárútnak járó címet. A Körmendi út Szombathely legrosszabb állapotú kerékpárútjai: kerékgyilkos szegélyek és méteres kátyúk a Körmendi úton 2023. September 03. 06:44 a város talán egyik legforgalmasabb kerékpárútja, ami ennek ellenére katasztrofális állapotban van.

Bár az út egy része – főként a pláza és a Szent Gellért utcai körforgalom között – viszonylag jó állapotú, ha kifelé indulunk a városból, már romlik a helyzet. Amint elérünk az OMV-kútig, érkezik az első, igazi kerékgyilkos rész. Az utat és a járdát ugyanis nem sikerült egy szintbe hozni, de hogy ez ne okozzon akkora fejfájást az ott tekerőknek, a kivitelezők egy erős lejtésű szegélyt helyeztek oda, ami azonban nem túl sokat javít a helyzeten.

Mészáros D. Zsolt

De nemcsak ez az egyetlen probléma, a benzinkúttól egészen az újperinti körforgalomig gyakorlatilag az egész út rossz állapotban van.

Az egyik rövid részen például a már besüllyedt csatornafedelek, a Végállomás klub előtt pedig a méteres kátyúk és a sok helyen feltöredezett, gazos aszfalt okoz nehézségeket.

Mészáros D. Zsolt

7. Varasd utca

Következő jelöltünk a Varasd utca, Szombathely legrosszabb állapotú kerékpárútjai: Hova visz az út? Én nem tudom 2023. September 19. 07:35 amit olvasónk azért jelölt a díjra, mert szerinte azt „hiába építették meg, nincs kitáblázva, nincs felfestve és nincs gyomtalanítva, effektíve nem létezik, csak a térképeken.” Kollégánk tapasztalatai szerint a kerékpárosok dolgát az is nehezíti, hogy a Jysk üzlet előtt a parkoló autók elfoglalják a biciklizők területét.

Mészáros D. Zsolt

Az út a másik kategóriában is kapott jelölést, erről később.

8. Zanati út

Olvasóink szerint a Zanati úti az egyik legrosszabb állapotú kerékpárút Szombathelyen. Nemrég mi is kilátogattunk "Rázókő" a Szent Gellérten, bukkanók a Zanati úton – Melyik a legrosszabb kerékpárút Szombathelyen? January 30. 06:53 a helyszínre, hogy alaposan tanulmányozzuk a felmerülő problémákat, de nem találtuk drámainak a helyzetet sem a bukkanók, sem a gaz tekintetében.

Mészáros D. Zsolt

Ennek ellenére ez az út is versenyben van a legrosszabb állapotú kerékpárút címért.

9. Szent Gellért utca

A kategória kilencedik esélyese a Szent Gellért utca, ami sok helyen be van szakadva, a növényzet már teljesen benőtte az utat, amit „rázókőnek ideális foltozgatások” tarkítanak.

Mészáros D. Zsolt

Erről néhány nappal ezelőtt a saját szemünkkel is meggyőződtünk. "Rázókő" a Szent Gellérten, bukkanók a Zanati úton – Melyik a legrosszabb kerékpárút Szombathelyen? January 30. 06:53

10. Muskátli utca - Dolgozók útja

Sorban a tizedik jelölt a Muskátli - Dolgozók úti körforgalomnál lévő szakasz, amelynek közepén - pont egy kanyarban - egy hatalmas lyuk tátong.

Mészáros D. Zsolt

"Aki nem ismeri a helyet, az lendületből belehajt, ami tele van kaviccsal, porral vagy vízzel. Megdobogtatta már sokak szívét a hely, pedig némi aszfalttal javítható, ha már az út ezen szakasza olyan hitvány is.” - írta "Rázókő" a Szent Gellérten, bukkanók a Zanati úton – Melyik a legrosszabb kerékpárút Szombathelyen? January 30. 06:53 korábban olvasónk.

11. Óperint utca

A kategória utolsó jelöltje az Óperint utca kerékpársáv, ahol két nagy kátyú nehezíti meg a bringások dolgát.

De tapasztalataink szerint "Rázókő" a Szent Gellérten, bukkanók a Zanati úton – Melyik a legrosszabb kerékpárút Szombathelyen? January 30. 06:53 a sáv a parkoló autók miatt is veszélyes, hiszen a legtöbb esetben beláthatatlan, hogy épp közlekedik-e kerékpáros a sávon.

Mészáros D. Zsolt

Ezek voltak tehát a "Szombathely legrosszabb állapotú kerékpárútja"-díj jelöltjei. Most pedig bemutatjuk a "Szombathely legkreatívabban kivitelezett kerékpárútja” címre esélyes utakat.

1. Rohonci út - Bem József utca

Első jelöltünk a Rohonci és a Bem József utcai kereszteződés, Szombathely kreatívan kivitelezett kerékpárútjai: Miszter KinyírAKanyar 2023. August 13. 06:49 ami kissé kanyargósra sikeredett. Olyannyira, hogy ezek a kanyarok a legtöbb esetben annyira élesek, hogy azt szinte lehetetlen úgy bevenni, hogy a kerékpározó ne szálljon le a járművéről.

Mészáros D. Zsolt

2. Gyöngyösparti sétány - Oszlopok

Úgy néz ki, a Gyöngyösparti sétányból sosem elég. A díjra ugyanis az út egy harmadik szakasza is esélyes.

A jelölést az út azzal vívta ki, hogy néhány évvel ezelőtt Közlekedés elől elzárt területek is vannak az újragondolt szombathelyi bicikliúton 2021. August 25. 11:03 "masszív vasoszlopokat tettek az út közepére, hogy ezzel a nem túl kifinomult módszerrel akadályozzák meg az autók ráhajtását az útra (…) Aztán vagy baleset történt, vagy az illetékesek is elgondolkodtak a veszélyen".

Mészáros D. Zsolt

A történet viszont nem úgy fejeződött be, mint ahogy azt gondolnánk. „Amikor azt hittük, hogy elkészült, mégsem volt kész, merthogy még hátravolt az útburkolati jelek felfestése: a vasoszlopok immár a forgalom elől elzárt területen vannak, így aki nekikütközik, az nemcsak összetöri magát, de szabálytalanságot is elkövet”.

Az oszlopok pedig köszönik szépen, azóta is jól érzik magukat.

3. Varasd utca

Ebben a kategóriában is esélyes a győzelemre a Varasd utca, amit nemcsak a rossz állapot miatt kerülnek egy bringázók.

Mészáros D. Zsolt

Hiszen a kerékpárút gyakorlatilag nem vezet sehova. Az utca végén egyszer csak eltűnik az aszfaltozott út a kerék alól, előbb az autósoknak, aztán a bicikliseknek is. Így marad a földút.

4. Puskás Tivadar utca - Selyemrét utca

A Puskás Tivadar utca és a Selyemrét utca kereszteződésében található utcát olvasónk jelölte a díjra, aki szerint "a tervező korábban azt (rém)álmodta meg, hogy az utca keleti oldalán tilos lesz kerékpározni, a közút nyugati oldalán haladhat a kerékpáros dél felé, és a nyugati oldalon kialakított parkolókon keresztül haladhat a kerékpáros észak felé. Mondanom sem kell, hogy életveszélyes igy kerékpározni, és látszik, hogy sosem ült biciklin a tervező.”

Mészáros D. Zsolt

Ottjártunkkor "Rázókő" a Szent Gellérten, bukkanók a Zanati úton – Melyik a legrosszabb kerékpárút Szombathelyen? January 30. 06:53 is többen a parkolón keresztül hajtottak végig az úton, hála a tiltótáblának.

5. Csaba utcai aluljáró

Az utolsó, címre esélyes útszakasz a Csaba utcai aluljáró, ahol sokan panaszkodtak az éles kanyarokra.

Horváth G. Martin/telefonos fotó

Kollégánk néhány évvel ezelőtti tapasztalatai alapján azt írta, Elég balesetveszélyes a Csaba utcai biciklis aluljáró Szombathelyen 2020. December 26. 15:29 „a Szent Gellért utca felől érkeztem, és már messziről láttam, hogy itt bizony húzni kell a féket, különben a meredek lejtő alján a falra kenődve végzem. Ahogy szép lassan közeledtem az aluljáró bejárata felé, egyre nyugtalanítóbbá vált, hogy a rám váró éles kanyarból legfeljebb pár métert lehet belátni (…) És az igazán izgalmas része csak ezután jött, amikor már sötét is van, tükör sincs, az út pedig egyre csak tekeredik, mintha rétes akarna lenni. Épp azon gondolkoztam, hogy vajon a másik irányból is ilyen rosszul lehet-e belátni a kanyart, mikor szinte a semmiből, nagyjából harminccal jőve feltűnt velem szemben egy másik biciklis. Nem sokon múlt.”

Szavazásra fel!

Most viszont tényleg Önök jönnek. Két szavazást indítunk, az egyikben a legrosszabb állapotban lévő utak, a másikban a legkreatívabban kivitelezett utak lesznek láthatók.

Mindenkinek egy szavazata van, a végeredményt pedig elrejtjük, hogy olvasóink számára is meglepetés legyen, melyik kategóriában melyik út kapta a legtöbb szavazatot.

A győztes út pedig - ahogy már sokszor elmondtuk - jutalmat kap. Hogy mi lesz az, egy kis ideig még maradjon meglepetés.

Szavazni kedd éjfélig lehet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet