Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Párt kapott a csupaszpofájú tamarin a Szegedi Vadasparkban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Párt kapott a Szegedi Vadasparkban gondozott csupaszpofájú tamarin (Saguinus bicolor) - írja az MTI. A fiatal nőstény egy spanyol állatkertből érkezett a Tisza-parti városba - közölte Veprik Róbert igazgató.

csupaszpofájú tamarin
http://www.zooszeged.hu
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A Szegedi Vadaspark a nemzetközi hírnevét a legapróbb és egyben legérzékenyebb főemlősök, a karmosmajmok gondozásával és sikeres tenyésztésével alapozta meg. Ezek közül az egyik legkomolyabb szakmai eredmény a csupaszpofájú tamarin tartása, amit egy apa és fia fogadásával kezdtek el 2012-ben, a nemzetközi fajmegmentési programmal (EEP) való hosszas egyeztetés után. A rendkívül ritka, veszélyeztetett fajhoz tartozó egyedeket Magyarországon elsőként és egyedüliként a Szegedi Vadaspark nevel.

A program célja a faj szaporítása, ezért a közelmúltban az egyik hímet egy spanyol állatkertbe küldtek, ahonnan egy fiatal nőstény érkezett Szegedre. A karantén időszak lejárta után a Szegeden maradt hímet és az új nőstényt összeszoktatták, így most már együtt láthatók a kifutójukban.

A csupaszpofájú tamarin már megjelenésében is különleges. Tömege 430 gramm körüli, farka hosszabb, mint 20-28 centiméteres teste. Szőrzete a fejétől karjáig fehér, másutt barna színű, latin elnevezése is erre utal. Magyar nevét pedig sötét, szőrtelen arcáról kapta, amelynek sajátos jelleget kölcsönöznek viszonylag nagy, elálló fülei.

csupaszpofájú tamarin
http://www.zooszeged.hu

Veszélyeztetett fajról van szó, egyedszáma az Amazonas folyó mentén az elmúlt 18 évben a felére csökkent. Elsősorban az élőhelyének, a trópusi esőerdőknek a pusztulása fenyegeti, illetve az, hogy a változáshoz sikeresebben alkalmazkodó vöröskezű tamarinok (Saguinas midas) foglalják el a visszaszoruló csupaszpofájú tamarinok helyét. Állatkertekben is viszonylag ritkának számít a faj, jelenleg a világon 33 helyen tartják mintegy 180 egyedét.

A csupaszpofájú tamarin egy domináns és több alárendelt nőstényből, valamint egy vagy több hímből álló csoportokban él. Párosodni kizárólag a domináns nősténynek van joga, ezt a csoport minden hímjével meg is teszi. 140-150 napos vemhesség után az anya általában két utódot hoz világra, melyeket a hím hordoz magán, és csak szoptatáskor ad át a nősténynek. A kicsik két-három hónapig szopnak és egyéves korukra lesznek ivarérettek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés