Az MSZP be sem jutna a parlamentbe, jön fel a Mi Hazánk

Toroczkaiék pártját csak a Fidesz és a DK előzi meg.

A Fidesz töretlenül és utolérhetetlenül vezeti a pártok listáját, az április 3-i választások után még tovább nőtt a kormánypárt támogatottsága - írja az Idea Intézet közvélemény-kutatási elemzése.

A győzteshez húzás jelensége régóta ismert, ha valaki nagy győzelmet arat a választásokon, később sokkal többen vallják azt, hogy őrá szavaztak, mint ahányan valóban megtették. A Fidesz most a teljes népesség körében 43, míg a biztos szavazók között 57 százalékon áll.

A jelenség most a Mi Hazánk Mozgalmat is érinti, hiszen Toroczkayék pártja általános meglepetésre lépte át a parlamenti küszöböt, és azóta tovább erősödött.

 • A Mi Hazánk a teljes választókorú népesség körében jelenleg 7 százalékon áll, amellyel a harmadik legtámogatottabb párttá vált.
 • A Fidesz mellett egyedül a DK előzi meg a Mi Hazánkat, ám az IDEA választás előtti méréséhez képest gyengült Gyurcsány Ferenc pártja: a teljes népesség körében 9 százalékon állnak.
 • Önállóan még a Momentum és a Jobbik tudna bejutni a parlamentbe (5–5 százalék).
 • Az LMP, a MSZP és a Párbeszéd együttesen sem tesz ki 5 százalékos támogatottságot.
 • Forrás: Idea Intézet

  A biztos szavazó pártot választók körében még feltűnőbb a tendencia:

 • A Fidesznek 57 százalékos támogatottsága van ebben a körben.
 • A DK 12 százalékon áll.
 • Hibahatáron belül található a Mi Hazánk (8 százalék), a Momentum Mozgalom (7 százalék) és a Jobbik (6 százalék) támogatottsága.
 • A választáson biztosan részt vevő, biztos preferenciával rendelkezők körében nincs más párt, amely elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot. Ehhez legközelebb még a Kétfarkú Kutya Párt rendelkezik 4 százalékkal.
 • Módszertan

  Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. április 29. – május 9. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében.

  A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet