Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz az egykori Szentlélek Patikával?

A régi Fő téri patika üzletének és bútorainak sorsáról érdeklődtünk, amelyet lassan egy éve megvett egy ingatlanhasznosító Kft.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Annak idején sokat írtunk az egykori Szentlélek Patikáról, amely ellehetetlenült a 2007-es patikaliberalizációs törvény miatt (akkoriban hetven százalékkal nőtt a patikák száma Szombathelyen, ezekről kapcsolódó anyagainkban olvashatnak). A Fő téri Szentlélek patikát 1736-ban alapították, 2009-ben a tulajdonos többször kérte az önkormányzattól, hogy csökkentsék a bérleti díjat, majd (információink szerint negyvenmilliós) bérletidíj-hátralékot hagyva maga után 2010 januárjában bezárt.

Hetvenhétmillióért vették meg

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Megkérdeztük az önkormányzatot, hogy mi lesz a patika sorsa és a válaszból megtudtuk, hogy a Fő tér 9.-ben található 409 m2-es ingatlant 2012 májusában liciteljáráson eladták bruttó 76,9 millió forintért, az Invest Eastern Europe Ingatlanhasznosító és Beruházó Kft.-nek (ez a szombathely.hu honlapon is olvasható a 2012. évben kötött szerződések közt). Az ingatlan több szinten helyezkedik el, tartoznak hozzá pincei, földszinti, első és második emeleti helyiségek is.

A patika kívülről
Garai Antal Atom

A földszinti üzlethelyiségben található a műemléki védettség alatt álló bútorzat: öt puff, egy kétszemélyes pad, egy kör alakú dohányzóasztal, egy hétegységes és egy kétegységes táraasztal, egy csillár és egy U-alakú officinai bútor beépített órával. Ezeket az ingatlanból nem lehet elmozdítani, mivel az épület részét képezik. A városházán alaposak voltak, és előkeresték az a 2010-es levelet is, amelyben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgyfelügyeleti Irodája írta, hogy az 1965 óta védett berendezést helyben kell megőrizni, elmozdítás nélkül. Ez a megkötés nem akadályozza a profilváltás (tehát nem csak gyógyszertárnak alkalmas), a szükséges (kisebb) átalakítások a hivatal engedélyével lehetségesek.

Ma üresen áll az üzlet, mi lesz a sorsa?

Az önkormányzatnál nincs arról információ, hogy mi a jelenlegi tulajdonos szándéka, ezért megkerestük a Kft-t a cégjegyzékben található elérhetőségeken, de kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ. Az üzlet ablakai előtt el van húzva a függöny, egy résen benézve láttuk, hogy a bútorok még a helyükön vannak. Hogy mi lesz az üzlettel és a bútorokkal, arról sokan csak találgatnak, kíváncsian várjuk, hogy mi kerül majd a több száz éves bútorzat fakkjaiba.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Bezárt a 274 éves gyógyszertár Szombathelyen

Úgy tudjuk, a megyeszékhely legrégebbi patikája a magas bérleti díjak miatt szűnt meg: bár a vezetője többször kérvényezte, az önkormányzat nem volt hajlandó csökkenteni a költségeket.

Patikanyitási invázió Szombathelyen – ellehetetlenülés vidéken

Gomba módra szaporodtak a vasi megyeszékhelyen az elmúlt két-három évben a gyógyszertárak, míg a kistelepüléseken az ellehetetlenülés veszélye fenyegeti őket.

Ipari stílusúvá vált a műemlék gyógyszertár Szombathelyen

A Centrum áruház földszintjére költözött a nemrégiben bezárt Szentlélek patika. A régi helyiség üresen áll, nem tudni, mi lesz a sorsuk a védett bútoroknak.

Múltba veszett patikák

Aki a múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli. Ez a bölcs mondás jut eszembe, amikor elsétálok a megszüntetett, patinás szombathelyi patikák előtt.

Bezárt a szombathelyi Kamilla patika

Váratlanul került ki a Zárva tábla a Kossuth utca elején lévő gyógyszertárra. Pedig úgy tűnt, igazi sikertörténetnek vagyunk szemtanúi.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés