Eddig: 423 520 / 3 000 000 Ft, 30 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

Ipari stílusúvá vált a műemlék gyógyszertár Szombathelyen

A Centrum áruház földszintjére költözött a nemrégiben bezárt Szentlélek patika. A régi helyiség üresen áll, nem tudni, mi lesz a sorsuk a védett bútoroknak.

Az év elején írtuk meg, hogy bezárt a főtéri Szentlélek patika Bezárt a 274 éves gyógyszertár Szombathelyen 2010. January 21. 07:33 . A városi kultúra egyik értéke szűnt meg ezzel, hiszen a patika 274 évvel ezelőtt nyílt meg, és folyamatosan nyitva is tartott. Bútorait célirányosan készítették jó száz évvel ezelőtt, ma már műemléki védelem alatt állnak, és a műemléki hivatal állásfoglalása szerint nem szabad elszállítani azokat a helyiségből.

Tervek voltak, hiába…

A január végi közgyűlésen Nincs egyezség Aréna-ügyben - Közgyűlés 2. 2010. January 28. 23:08 tudtuk meg, hogy a bezárásnak – természetesen – anyagi okai voltak. A bérlő 40 milliós bérletidíj hátralékot halmozott fel, amin nem is kell csodálkozni, ha figyelembe vesszük, hogy havonta 2,8 milliót kellett fizetnie a helyiségek használatáért.

Ilyen volt...

A magas bérleti díj miatt a patika nem tudta felvenni a versenyt a környéken működő gyógyszertárakkal, helyzete akkor roppant meg igazán, amikor a városházával szemben megnyílt a modern Kamilla gyógyszertár, amelynek csupán havi 180 ezres bérleti díjat kell kigazdálkodnia.

A bezárás után több alternatíva merült fel, például, hogy a Szentlélek patika helyiségeit megosztják, a hátsó részt akár orvosi rendelőként is bérbe lehet adni. Szóba került a bérleti díj csökkentése, az önkormányzat azonban ezt azért nem tartotta szerencsésnek, mert lavinát indíthatna el a városi tulajdonú üzlethelyiségek bérlőinél.

NOVA főtéri gyógyszertár
...ilyen lett.
Mészáros Zsolt

Talán patikamúzeum?

A Szemtlélek patika bérlője rövid úton zárta a történetet, mint fentebb írtuk, január 1-vel bezárta a gyógyszertárat. Alig néhány hónap múlva aztán ugyanazokkal az alkalmazottakal új patikát nyitott a Centrum áruház földszintjén. Modernet, szellőset, ipari technológiával készített bútorokkal rendezve be azt. A patika tehát megmenekült, a korábbinál sokkal kedvezőbb anyagi, gazdasági körülmények között működhet, és megfelel a mai kor követelményeinek.

A város viszont elveszített egy többszáz éves értéket, mondhatjuk hagyománynak is. A legnagyobb gond viszont azt, hogy a Szentlélek patika rendkívül értékes, műemlék bútorai egy bezárt, használaton kívüli helyiségben rekedtek. Úgy tudjuk, egyelőre terv sincs arra, hogyan óvják meg, és mutatják be azokat az érdeklődőknek. Halkan jegyezzük meg, talán meg kellene fontolni egy patikamúzeum létrehozását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nincs egyezség Aréna-ügyben - Közgyűlés 2.

A szombathelyi közgyűlés délutáni szakasza már viharosabb lett, de a felét kifizetik az Unihall tartozásának, hozzájárultak a Savaria Nagyszálló esetleges felújításához, csökkentették a felügyelőbizottságok és igazgatótanácsok létszámát.

Bezárt a 274 éves gyógyszertár Szombathelyen

Úgy tudjuk, a megyeszékhely legrégebbi patikája a magas bérleti díjak miatt szűnt meg: bár a vezetője többször kérvényezte, az önkormányzat nem volt hajlandó csökkenteni a költségeket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra