45 tanár sztrájkol a szombathelyi Bolyai iskolában - Frissítve

Nyilatkozatban indokolják a munkabeszüntetést.

A szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 45 tanára csatlakozott a PDSZ által meghirdetett országos sztrájknapokhoz - írja közleményében az iskola sztrájkbizottsága.

Forrás: Bolyai iskola sztrájkbizottsága

Ezen a két napon csak a 12. évfolyamosok érettségi felkészítő óráit tartják meg a sztrájkoló tanárok, és a gyermekek felügyeletét biztosítják a 11. évfolyamtól lefelé. Mint írják, ezzel betartják a törvényes kereteket.

A sztrájkbizottság egy nyilatkozatot is kiadott:

Nyilatkozat

Mi, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 45 dolgozója március 16-17-én sztrájkba lépünk. Tesszük ezt azért, mert

 • az oktatásirányítás még mindig nem foglalkozik érdemben a közoktatás problémáival,
 • az új köznevelési törvénytervezet csorbítja a pedagógusok jogait, aránytalanul kiszolgáltatott helyzetbe hozza a pedagógust a munkáltatóval szemben és így még inkább eltántorítja a pályától a fiatalokat,
 • személyiségi jogokat sértő és a szakmai hozzáértésünket megkérdőjelező a TÉR (Teljesítményértékelési Rendszer) tervezet.
 • Továbbá a sztrájkunkkal szeretnénk kiállni minden oktatásban dolgozóért, az oktatás, a gyermekek és a magyar társadalom jövőjéért! Célunk egy olyan oktatási rendszer kikényszerítése, amely mindenki számára egyenlően hozzáférhető, amely a társadalmi különbségeket enyhíti és az egyén boldogulását szolgálja nemzetünk érdekében!

  A szombathelyi Hefele iskola a bolyais sztrájk kapcsán az alábbiakat juttatta el lapunkhoz:

  Az ilyenkor szokásos aktuális nyilatkozatunk helyett egy rendhagyót fogalmaztunk, mert szükségét érezzük az ilyen egyetértő összekapcsolódásoknak is. Szerintünk a mai Bolyai sztrájkról tudósító cikk mögé illik, kiegészítésül, "halkan" :

  Lemondó nyilatkozat

  Mi, a megyei szakképzésben ma egyedül sztrájkoló Hefelés tanárok a korábbi szokásunktól eltérően lemondunk most a sztrájk alatt megfogalmazott aktuális véleményünk sajtónyilatkozatban közléséről. Tesszük ezt nagy tiszteletünk jeléül a Bolyai iskola sztrájkbizottsága és a szép számban sztrájkoló tanárai előtt. Érdemes ma inkább csatlakoznunk nagyszerű nyilatkozatukhoz, mely naprakészen teljesíti is komoly jelmondatukat, mert szabad szellem ma éppen sztrájkoló tanárként is szolgálja nemzetét.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet