Példátlan: 400 milliárdos veszteség a Magyar Nemzeti Banknál

Ekkora éves vesztesége még soha nem volt a magyar jegybanknak.

402 milliárd forint veszteséggel zárta a 2022-es évet a Magyar Nemzeti Bank, írja a hvg.hu a jegybank friss beszámolója alapján. Megjegyzik: ekkora éves vesztesége még soha nem volt a magyar jegybanknak.

Mint írják, a brutális veszteséget a kamatkiadások okozták, a forintban elszámolt kamatkiadások 1,2 ezermilliárd forintra rúgtak tavaly. Eközben a forint árfolyamának 2022-es mélyrepülése valamelyest javított az összképen, devizaárfolyamok változásán a jegybanknak 806 milliárd forint nyeresége keletkezett, míg csak 8,6 milliárd forint vesztesége.

Emlékeztetnek rá: a „csillagászati” , 18 százalékos irányadó kamatot októberben éppen a forint árfolyamának szabadesése miatt kellett bevezetnie a jegybanknak.

A jegybank saját tőkéje 256 milliárd forintra olvadt és a portál szerint könnyen lehet, hogy a a jegybank kamatvesztesége idén is brutális lesz. Az irányadó kamat őszre csökkenhet az alapkamat szintjére, az alapkamat pedig év végén mérséklődhet valamelyest, ha minden jól megy, teszik hozzá.

Emlékeztetnek rá: a Költségvetési Tanács nehezményezte, hogy a kormány nem tervezett be a büdzsébe fedezetet a Magyar Nemzeti Bank veszteségtérítésére, holott az MNB tőkéje 2023 végére várhatóan negatívba fordul.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek