Pénzmenekítés – A bankbetétek 12 százaléka már külföldön van

2011-ben kezdődött, 2022-ben gyorsult fel a pénz kivitele. Már közel 1700 milliárd forintnyi összeg van külföldi bankokban.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett jelentése szerint történelmi csúcson volt 2023 végén a magyarok külföldi bankokban lévő betétállománya – írja a Bank360.hu.

A szakportál írása szerint

a magyarok bankbetétjeinek nyolcada már külföldön van.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A külföldi bankokban tartott betétek állománya a rendszerváltás idején még alig haladta meg a 10 milliárd forintot.

A betétek tömeges külföldre menekítése 2010-2011 környékén kezdődött, amikor a lakosságot két esemény is megrázta:

 • a magánnyugdíjpénztárak államosítása,
 • a 2011 végén kitört bankpánik, amikor néhány hónap alatt több mint 100 milliárd forintot menekítettek ki a magyar háztartások az országból külföldi bankbetétekbe.
 • 2015-re már a betétek 8 százaléka volt külföldi bankokban, majd a növekedés lelassult egészen az orosz-ukrán háború kitöréséig.

  A konfliktustól és a forint árfolyamának összeomlásától megrémült befektetők ekkor több mint 360 milliárd forintot vittek külföldi bankokba három negyedév alatt.

  Ezt a pénzt azóta sem hozták vissza, sőt növelték az állományaikat, így 2023 őszére a bankbetéteken belül a külföldi betétek állománya 12 százalék fölé kúszott, ami 1676,6 milliárd forintnyi pénz jelent.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság